Mobilt højbed til krydderurter

Drømmer du om et lille højbed, der er nemt at flytte rundt med, så med her. Vi har sat hjul under og samtidig begrænset mængden af jord – og dermed vægten – til et absolut minimum.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
700 kroner
Odlingslåda

Mobil odlingslåda för kryddor

Intro

Krydderurter behøver ikke meget jord for at vokse og trives. Og derfor er der heller ingen grund til at bøvle med en masse unødvendig og dyr muldjord. I realiteten er en beskeden plastboks nok, og det er hele idéen bag dette mobile og lette højbed.

Vi har valgt Ikeas transparente “Samla”-opbevaringsbokse med en bredde på 39 cm, en længde på 56 cm og en dybde på 28 cm. Det svarer til 45 liter jord – rigeligt til krydderurter af enhver slags.

Samtlige af tegningens mål er tilpasset disse bokse, og vi har lavet højbedet, så boksene let kan tages op og tømmes om vinteren.

Som udgangspunkt har vi brugt 20 x 95 mm forskallingsbrædder i gran. De er høvlede på én side og begge kanter. Alternativt kan du bruge 19 x 95 mm terrassebrædder i lærk eller trykimprægneret fyr, da jorden ikke er i kontakt med træet.

LÆS OGSÅ: En mistbænk kickstarter køkkenhaven

REDAKTIONEN ANBEFALER: Byg selv et lækkert vægdrivhus

Vejledning

01
Kassen 9 Trin

Bræddestykkerne til hjørnesamlingerne (A) saves ned til 70 mm’s bredde og saves herefter til den anviste længde. De samles i par vinkelret med 4,0 x 40 mm skruer, 4 stk. skruer til hver samling.

Kapsaven tiltes til 45 grader, og brædderne (B og C) skæres på længde. Læg mærke til, at smigen skæres fra indersiden af brædderne, og at der er hhv. 58 og 118 cm’s afstand mellem snittene.

Opbygningen af kassen starter med nederste lag, der samles som en ramme omkring hjørnerne (A). Siden (B) og enden (C) samles helt tæt, og brædderne fastgøres med 4,0 x 35 mm skruer.

Byg ét rammelag op ad gangen, indtil kassens sider består af fem rammer, der er fastgjort til hjørnelisterne. Der er 5 mm’s afstand mellem rammerne, og præcis afstand sikres nemmest med afstandsklodser.

Som ekstra styr for rammerne og til støtte for bunden fastgøres revlerne (D) midt på kassens indersider. Revlen er et flækket basisbræt, som skæres til 45 x 56 mm.

Vi sætter hjul under kassen, så den let kan flyttes. Vinkelbeslagene med de fastgjorte hjul skrues til hjørnelisterne (A). Hjulene placeres, så kassens underkant er hævet 2 cm over terrassen.

De to lister (E), som skal understøtte bundbrædderne (F), fastgøres til hjørnelisterne (A) og til revlerne (D) med 4,0 x 40 mm skruer. Overkant af støttelisterne skal ligge 24 cm fra overkant af A og D.

De seks bundbrædder (F) fastgøres til de underliggende støttelister (E) med 4,0 x 40 mm skruer.

Bundbrædderne (F) understøtter “kun” plastboksenes bund i begge sider. Når der bores huller til dræn, sker det i boksenes midte, og regnvandet vil således ikke løbe ud i bundens træ.

02
Dækkanten 6 Trin

Plastkasserne er praktiske, men ikke særlig kønne, og derfor skjuler vi dem under en dækkant øverst på højbedet.

Dækkanten er også fremstillet af granforskallingsbrædderne, som her er skåret ned til en bredde på 70 mm. De stikker 1,4 cm ud fra den lodrette ramme hele vejen rundt og dækker således bokskanterne med ca. 4 cm.

Rammen består af listerne G og H, og den opdeles i tre felter med to dæklister J.

Den øverste ramme (B1 og C1) er fremstillet som de fem foregående. Blot er bræddernes indvendige mål 2 mm større, så rammen nemt kan løftes af og på de opstikkende hjørnelister (A) og revler (D).

Den løse ramme hviler på skruer, så vi holder den samme afstand mellem brædderne som på resten af kassen (5 mm). Sæt to skruer i hvert hjørne samt en skrue ud for midten af de to lodrette revler.

Dækkantens rammelister (G, H) skæres på længde med 45 graders smig. Langsiderne (H) opdeles i tre felter, så dæklisterne (J) vil ligge midt over plastboksenes kanter. Når langsiderne (H) er delt i tre, skæres et 45 graders indsnit i de fire markeringer.

Dækkantens rammelister samles med 4,0 x 70 mm skruer i de fire hjørner. To skruer pr. samling - en fra hver side.

Dæklisterne (J) tilspidses med to gange 45 graders snit i den ene ende. Herefter opstreges den modsatte ende efter i rammelisten (H) og saves til.

Dækrammen fastgøres med 4,0 x 40 mm skruer til overkanten af den øverste løse ramme (B1, C1). Tjek, at dækrammen stikker 1,4 cm ud fra den løse rammes ydersider.

Materialer

20 x 95 mm granforskalling høvlet på én side:

  • 10 sider (B) a 122* cm
  • 2 sider (B1) a 122,2* cm
  • 10 ender (C) a 62* cm
  • 2 ender (C1) a 62,2* cm
  • 6 bunde (F) a 54 cm

*De opgivne mål er udvendige. NB! Lav opstregning på indersiden, og skær udad i smig.

Det resterende træ tilsaves sådan:

Bredde 45 mm

  • 2 revler (D) a 56 cm
  • 2 støttelister (E) a 114 cm

Bredde 70 mm

  • 8 vinkelhjørner (A) a 56 cm
  • 2 dækrammedele (G) a 65 cm
  • 2 dækrammedele (H) a 125 cm
  • 2 dækrammedele (J) a 62 cm

Desuden:

  • 3 plastbokse (“Samla”, Ikea)
  • 4 hjul (“Rill”, Ikea)
  • 4 vinkelbeslag
  • Skruer (4 x 40, 4 x 35, 4 x 70 mm)

Specialværktøj

  • Kap- og geringssav
  • Rundsav/bordrundsav

Tidsforbrug

En dags tid.

Pris

Omkring 700 kr.

Sværhedsgrad

Projektet stiller krav til præcise udmålinger og vinkelskæringer.

Tegning

3D-model

3D-model

Højbed på hjul

Hjulene sidder godt skjult under højbedet.

Åbn 3D-model

3D-model

Hjul på stolperne

Hjulene er monteret direkte på stolperne. På den måde bliver konstruktionen stærkest.

Åbn 3D-model

3D-model

Sæt højden på bunden

Bunden i højbedet kan monteres i præcis den højde, du finder bedst.

Åbn 3D-model

3D-model

Flotte detaljer i toppen

Udover smig-samlingerne i topbrædderne, er de to afstandsbrædder udført med spidse ender.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Brug saven som vinkel

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Højbede