Beskæring og knibning

Planterne i drivhuset skal passes godt for at give dig det optimale udbytte. Især bør du være omhyggelig med både at beskære og knibe de forskellige planter.

Når du kniber basilikum, så gør det fra oven. Knib eller klip over et bladpar. Så vil planten forgrene sig. Knibningen holder desuden planten fra at gå i blomst, og du får endnu mere basilikum, du kan høste. Skulle det smutte, og planten går i blomst, kan du sagtens bruge høsten alligevel.

Blomsterne smager fint i en pesto. Fortsæt knibningen af dine basilikumplanter gennem hele sæsonen, hvis du vil høste optimalt. Allerede efter blot en uge er der nemlig masser af nye sideskud på vej. Også almindelige agurkeplanter bør du knibe. Her er det sideskuddene.

Lene anbefaler, at du fjerner, i al fald op til de første tre-fire bladpar. Vær opmærksom på, at det ikke er små agurker, du fjerner – og vent evt., til du kan se, om det er en ny stængel eller en lille agurk, der er på vej.

For en gammel agurkesort som denne æbleagurk forholder det sig imidlertid anderledes. Planten her har nemlig både hun- og hanblomster, ligesom melonplanterne. Det er hunblomsterne, der bærer frugterne – og de vokser på sideskuddene.

Det er let at genkende hunblomsterne, for de har nærmest en lille frugtskål – eller et bæger under blomsten. Fjerner du disse sideskud med hunblomster, får du ingen frugt til høst. Når du er i gang med agurkeplanterne, så fjern også gerne vissent løv.

Agurkeplanter er meget modtagelige over for gråskimmel. Især i fugtigt vejr breder gråskimmel sig typisk fra visnet plantemateriale og ind på selve stænglen. Her er der endnu ikke gråskimmel, men Lene fjerner alligevel det visne for at forebygge svampesygdommen.

Blade, der er småvisne i kanterne, lader du bare sidde. Så længe bladet stadig er grønt, leverer det nemlig uundværlig fotosyntese til planten. Almindelige tomatplanter skal også have knebet alle sideskuddene løbende gennem hele sæsonen.

De mange sideskud skal du helst rive af. Det gør det lettere for planten at hele såret. Når du fjerner sideskuddene, har du bedre styr på væksten, og senere på sæsonen vil der være plads til, at luften kan cirkulere, så sygdomme kan undgås.

Har du plads nok, kan du evt. forsøge at lade et enkelt sideskud være, som du senere kan binde op til en ekstra top. Dyrker du derimod busktomater, er vækstformen dog meget anderledes. Den er velegnet til krukker, for den bliver ikke så høj.

Busktomaten skal ikke have knebet sideskuddene.Her finder du nemlig blomsterne for enden af skuddene. På en almindelig tomatplante, som den der står her ved siden af, vokser blomsterklaserne direkte ud fra stænglen. Der er også peberfrugter i drivhuset. Her er det de første 5-7 blomster, Annika kniber af.

Det vil sende et signal til planten om at danne en større bladmasse og dermed på sigt også flere frugter. Undlader du at knibe de første blomster af, vil planten være rigtig længe om at modne de første planter med kun få blade, og væksten vil i en periode gå næsten i stå.

SE BYGGEVEJLEDNINGEN: Byg selv orangeri

Samme regel gælder for auberginer. Også her skal planten hjælpes lidt på vej ved fysisk at give den et signal om at producere mere bladmasse. Så når du nipper de første blomster, vil planten skyde flere blade, og det giver større udbytte på lang sigt.

Plantesækken med melonplanter skal også tilses. Melonerne kan være tilbøjelige til at få råd i rodhalsen, skimmelsvamp og andre svampesygdomme fra jorden. Derfor fjerner Lene i første omgang de nederste blade på planterne.

Det giver en langt bedre luftcirkulation omkring planternes rødder, og det forebygger disse angreb.Her midt på sommeren vokser drivhuset godt til. Det gælder også blandt tomatplanterne. Her er væksten blevet så tæt, at det er nødvendigt at skille planterne lidt ad.

Heldigvis er der her plads nok til, at Lene kan flytte toppene lidt væk fra hinanden. I bunden af plantesækken har den tætte vækst været hård for basilikummen. Den har simpelthen ikke fået lys og luft nok, og den har samtidig stået for fugtigt, så den er halvvejs gået til – og resten af den er gået helt i stå i væksten.

Løsningen er konsekvent at fjerne det visne plantemateriale, så gråskimmelen ikke breder sig. Der er plads nok nu, så Lene planter en ny basilikum, hvor hun fjernede den gamle.Det kan også betale sig at gøre rent under tomaterne ved siden af.

Her er det nederste blad småvissent, og hvis det bliver fugtigt, vil der sandsynligvis hurtigt opstå gråskimmel. Ved at holde rent fjerner du den eventuelle smittefare og er således fortsat godt på vej til et fint udbytte. Senere på sæsonen er det tid til at fjerne sideskud fra melon-planterne.

Planterne kan typisk maksimalt nå at udvikle 3-4 frugter hver. Her er vi i august måned, og hvis der er ansats til flere småfrugter på dette tidspunkt, kan de alligevel ikke nå at vokse sig store og blive rigtig modne. Derfor fjerner Annika alle sideskud uden større frugter.

Så skal planten kun bruge energi på at udvikle de frugter, der allerede er godt på vej. Sørg også for at lægge melonerne på en sten eller en omvendt urtepotte som her. Lader du dem blot ligge på jorden, er der risiko for, at frugten vil rådne.

Læs mere om: Vibeæg - den ternede forårsblomst

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Planter