Sådan beskæres frugttræer

For sundhedens skyld kan det af og til være nødvendigt at kappe en gren af frugttræerne i haven. Men det er ikke strengt nødvendigt at beskære træerne derudover. Alligevel kan der være mange gode grunde til at gøre det alligevel. Med beskæring kan du nemlig forme dit træ, så det passer godt ind i omgivelserne.

Måske kan du bruge træet til at skabe skygge for solen. Måske ønsker du en god gren til børnenes gynge. Eller måske vil du holde træet i en højde, hvor det er altid er let at plukke frugten. Med en passende grundstamme og fornuftig beskæring kan alt lade sig gøre. Husk dog altid at beskære i en tør periode.

Ellers kan du får problemer med svampesygdomme. De allerførste år kan du fx med nogle enkle snit bestemme, hvor mange stammer træet skal forgrene sig i. Dette æbletræ, der er 6-7 år gammelt, fik lov at beholde kun én gennemgående stamme.

Her er der plads til et stort træ, så det må også gerne vokse yderligere i højden. Maren beskærer træet, så det bevarer en åben krone. Det sikrer, at der fortsat kommer lys og luft til alle grene. Det nedsætter nemlig både risikoen for forskellige sygdomme, og så bliver frugterne desuden bedst i solen.

Hun går både efter de grene, der vokser ind mod midten af træet, på tværs af træet og de grene, der vokser mest lodret.De lodrette grene vil nemlig konkurrere med toppen om at blive top, hvorimod de vandrette grene typisk er de frugtbærende.

Det er en løbende vurderingssag, hvilke grene der skal klippes af. Så hun må jævnligt tage bestik af træet som helhed. Grene, der vokser på tværs i træet og støder ind i andre grene, bør man også skære bort.Selv om denne vandrette gren egentlig er god i forhold til frugtsætningen, skærer Maren den alligevel tilbage.

Den er nemlig blevet for lang og lidt generende, når man skal forbi træet. En lille sidegren får lov at blive. Der er flere blomsterknopper på, så hun nænner ikke at klippe den af. Desuden må træet godt få lov at brede sig lidt, blot man stadig kan komme omkring det.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan jeg fjerne harpiks?

Beskæringen har dog ikke gjort træet særligt symmetrisk i sit udtryk. Derfor foretager Maren endnu et par justeringer, som altså primært er af kosmetiske årsager. Efterhånden er æbletræet færdigbeskåret for denne sæson.I baghaven står et andet æbletræ af sorten elstar.

Dette træ er tilbøjeligt til at blive meget stort og højt. Derfor har træet fået kappet toppen af for nogle år siden.En ny gren har nu erobret top-positionen. Og sådan vil det altid være. Derfor må man topbeskære med jævne mellemrum, gerne hvert år, hvis man fortsat vil holde træet nogenlunde lavt.

Nogle måneder senere har Maren atter været ude med saven. Og et nyt, spinkelt skud er allerede på vej op som ny top. Der gælder det samme mål for beskæring af pæretræer som for æbletræer:En åben vækst, hvor grenene ikke vokser ind i hinanden, og hvor grenene så vidt muligt vokser vandret.

Pæretræer vokser fra naturens side mere stejlt end æbletræer. Derfor er det sværere at tvinge grenene ud til den foretrukne vandrette vækst, der giver flere frugter. Men med den rette beskæring kan man hjælpe grenene på vej. Her har Maren tidligere skåret grenen af.

Et nyt skud vokser videre, men i en mere vandret retning.Samtidig er der kommet et lodret skud, som Maren nupper med det samme. Husk altid at skære lige uden for grenkraven. Så heler såret hurtigere.Hun ønsker også at forme pæretræet.

For at sikre symmetrien på længere sigt skærer hun derfor denne gren af over en knop, der sidder, så det vil passe i forhold til den kommende vækst. Beskæringen vil nemlig sende et signal til knoppen om, at den nu skal skyde. Den nye gren vil så vokse ud diametralt modsat grenen på den anden side af stammen.

Du kan beskære de fleste frugttræer hele året rundt, bare det sker i en tør periode. Den bedste heling af sår sker dog i vækstsæsonen, så det er faktisk mest optimalt at beskære i perioden april-september. Om vinteren – eller lige før løvspring, som det er tilfældet her – er de nøgne grene dog lettere at overskue.

Ved løvspring skal du til gengæld være mere forsigtig, for de store knopper falder let af grenene ved berøring. Blomme- og kirsebærtræer bør du altid kun beskære i vækstsæsonen. Begge slags træer har nemlig svært ved at hele de sår, de får ved beskæringen.

I vækstsæsonen heler såret hurtigt, og du risikerer ikke så let, at der kommer svampesygdomme i såret. Her er det et lille blommetræ, Maren er i gang med. Også her gælder det om at fjerne de grene, der vokser ind i træet, foruden de grene, der er meget tæt på nogle af de andre grene.

Som for æble- og pæretræer gælder det også her, at jo mere lys og luft både træ og frugter får, jo færre svampesygdomme er der risiko for. Blommetræet her har også flere rodskud fra grundstammen. Blommer er nemlig ofte podet på mirabellestammer, og de skyder ofte fra roden.

Rodskuddene skal væk, så snart man ser dem. Brug gerne en spade til arbejdet. Så er det langt lettere at hakke skuddene væk. Flere af bærbuskene i haven skal også beskæres hvert år. Det gælder fx hindbær og brombær. Her er det brombærkrattet, der står for tur. De skud, der bar frugt sidste år, skal væk.

Her i familien er det Marens mand, Mikael, der står for den opgave.Han arbejder sig lidt forsigtigt ind i krattet og skærer de ældste grene væk. Denne brombærbusk er af den gode, gammeldags slags med torne. En måned senere er busken netop ved at springe ud.

Mikael har allerede skåret det værste væk, og nu er det forholdsvis let at se, hvad der endnu mangler. Alle de grene, der stadig står visne i busken, ryger denne gang med saksen. Under beskæringen sørger han for at styre brombærbuskens vækst.

Alle ranker, der hænger løst, fastgør han let mellem de tråde, der er spændt ud mellem to stolper i hver ende af bedet.Grenene griber hurtigt fat i hinanden ved hjælp af tornene. Men de griber også hurtigt fat i en bar arm, så man skal være lidt forsigtig.

Når væksten således først er styret og sat på plads, kan busken få lov at vokse videre i fred og ro. I mellemtiden kan man gå og glæde sig til sensommerens velsmagende, sorte bær.Så gælder det den gamle solbærbusk. Solbærbuske skal blot tyndes lidt ud løbende.

De første 5-6 år behøver man dog ikke tynde ud i busken. Men herefter er den en god idé at fjerne et par af de ældste grene hvert år. De yngste skud er lysere i barken end de ældre grene.Er der nogle grene, der vokser uhensigtsmæssigt, er det selvfølgeligt oplagt at fjerne dem ved samme lejlighed.

Her hænger grenen for lavt, så bærrene nærmest vil slæbe sig hen ad jorden senere på sæsonen. Derfor er den oplagt at fjerne.Og her stritter en anden gren for langt væk fra resten af busken. Ved at klippe den af bevarer busken en mere hensigtsmæssig facon.

Sidst på sæsonen er det efterårshindbærrene ”polka”, der skal klippes ned. Der er stadig enkelte modne hindbær tilbage, som kan høstes først.Efterårshindbærrene er meget simple at håndtere. De skal nemlig klippes helt ned.

Sorten vokser så hurtigt, at bærrene kommer på samme års skud. Almindelige sommer-hindbær får kun bær på sidste års skud og skal derfor klippes ned og håndteres ligesom brombær.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træer