Typiske beskæringsfejl
En stumtjener er det udtryk, anlægsgartnere bruger om et træ, hvis grene blot er skåret midt over et stykke fra stammen, så der stikker små stumper ud. Præcis som en stumtjener, hvor man kan hænge sit tøj. Et træ, der har fået den behandling, bliver aldrig harmonisk igen.
Vanris kommer, hvis du beskærer et træ meget. Jo flere snit, jo flere nye, små skud, de såkaldte vanris, vil der bryde frem fra det sted, du har skåret. Der kommer især mange, hvis du beskærer om vinteren. Du slipper bedst af med vanrisene ved at trække dem af ved håndkraft, mens de er små. Har de vokset sig store, må du skære dem af så tæt ved stammen som muligt.
En udbulning på træet kan komme, hvis du har fjernet en gren og lagt snittet for tæt på stammen - på den forkerte side af den såkaldte grenkrave. Det giver en større snitflade, som er sværere for træet at lukke. Sårhelingen bliver klodset og kan resultere i en udbulning på stammen.
Det rigtige tidspunkt
Formålet med din beskæring er afgørende for, hvornår du skal finde saksen frem, så træet eller busken klarer beskæringen bedst muligt. Og så findes der træer, der skal beskæres på et bestemt tidspunkt.
Inden du går i gang, skal du være opmærksom på, at beskæring vil stimulere træet eller busken til mere vækst. Så jo mere du skærer, jo flere nye skud vil der komme. Det kan du udnytte til fx at forynge en busk. Og du bør tænke over det, fx hvis du ikke er interesseret i dannelse af de såkaldte vanris.
Hvornår det er mest optimalt at be-skære dine træer og buske, afhænger af, hvad der er dit formål med beskæringen.
Generelt gælder, at hvis du ikke ønsker, at der skal komme meget nyvækst, så skal du beskære om sommeren. Det kunne fx være en busk, du vil tynde ud, fordi den er blevet for tæt og kompakt.
Vinterbeskæring fremmer væksten
Vil du derimod gerne fremme væksten, skal du skære om vinteren. Det er fx oplagt, hvis du vil forynge en busk, for så vil den komme med en masse nye, friske skud. Vinterbeskæring har desuden den fordel, at det er nemmere at se, hvor snittet skal lægges, hvis der ikke er blade på. De fleste træer kan godt tåle at blive beskåret året rundt - de vil ikke dø. Men såret heler lettere, hvis du beskærer i sensommeren. Her har træet masser af sukkerstoffer og energi, som gør det i stand til hurtigere at lukke sårene. Uanset hvornår på året du vælger at beskæ-re, skal du gøre det i en tør periode for at undgå svampeangreb.
Særlige træer
Visse træer skal du dog beskæ-re på et helt bestemt tidspunkt. Det gælder såkaldte blødertræer, som har en tidlig saftstigning. De skal beskæres tidligt på vinteren, inden nytår. Det er træer som fx birk, løn, ahorn og valnød.
Stenfrugttræer som kirsebær- og blommetræer skal beskæres, når de har blade på - gerne lige efter høst, da træet da bedst kan lukke sårene, og risikoen for svamp mindskes.
Frugttræer beskæres i sensommeren
Det bedste tidspunkt at beskære frugttræer er i sensommeren (bortset fra kirsebær- og blommetræer). Her er træerne bedst til at hele, og du undgår en masse nye skud, de såkaldte vanris. Du kan også godt beskære frugttræer om vinteren, hvis blot du vælger en tør periode. Fordelen ved vinterbeskæring er, at træet står uden blade, så det er let at komme til og forme, som du ønsker. Ulempen er, at træet danner flere vanris, som skal fjernes igen. En god regel er, at du højst må fjerne en tredjedel af træets grenmasse på en gang.

Frugttræer
Med den rigtige beskæring af dit frugttræ sikrer du, at det har de optimale betingelser for at give den bedste frugt.
Når du beskærer dit frugttræ, bør du tænke på, hvordan du bedst former træet, så du får de bedste frugter. Gode æbler og pærer har fået lys og plads til at vokse på, så de har en pæn størrelse og en god smag.
Det gælder om, at grenene ikke sidder for tæt, og at træet ikke er alt for højt, så det er let at plukke frugterne. Den ideelle form på et frugttræ er en hovedstamme, hvorfra der vokser 3-5 grene med god afstand imellem, så der kan trænge lys ned til frugterne gennem trækronen.
Lodrette grene giver sjældent særlig meget frugt, så dem skal du fjerne. Det giver også mere lys til de laverehængende grene. Hvis der er grene, der sidder meget tæt, skal du fjerne nogle af dem, så der er plads til, at frugterne kan udvikle sig og får lys, hvilket er med til at give den gode smag.
