TYPISKE BESKÆRINGSFEJL
En stumtjenerer det udtryk, anlægsgartnere bruger om et træ, hvis grene blot er skåret midt over et stykke fra stammen, så der stikker små stumper ud. Præcis som en stumtjener, hvor man kan hænge sit tøj. Et træ, der har fået den behandling, bliver aldrig harmonisk igen.
Vanris kommer, hvis du beskærer et træ meget. Jo flere snit, jo flere nye, små skud, de såkaldte vanris, vil der bryde frem fra det sted, du har skåret. Der kommer især mange, hvis du beskærer om vinteren. Du slipper bedst af med vanrisene ved at trække dem af ved håndkraft, mens de er små. Har de vokset sig store, må du skære dem af så tæt ved stammen som muligt.
En udbulning på træet kan komme, hvis du har fjernet en gren og lagt snittet for tæt på stammen – på den forkerte side af den såkaldte grenkrave. Det giver en større snitflade, som er sværere for træet at lukke. Sårhelingen bliver klodset og kan resultere i en udbulning på stammen.
Hvis toppen skæres af, bliver det aldrig et rigtigt træ med stamme og krone igen. Der vokser sandsynligvis nye skud ud, men de vil se ud som vanris. Træet vokser ikke i højden mere, men stadig i bredden.

Hent artiklen og få teknikken til rigtig beskæring

I artiklen kan du læse meget mere om, hvordan du beskærer dine træer på den helt rigtige måde. Vi viser dig blandt andet, hvornår det er mest optimalt at beskære dine træer. Formålet med din beskæring er nemlig afgørende for, hvornår du skal finde saksen frem.