Det skal du vide, før du bygger udekøkken

Det sværeste ved at bygge udekøkken er nok i virkeligheden at beslutte, hvordan det skal se ud, og hvordan det skal indrettes. Se her, hvad det betaler sig at have styr på, inden du bygger.

Madlavning i det fri er ren og skær livskvalitet. Så hører du til dem, der synes, at det er spild at tid at opholde sig indendørs, når vejret et godt, så er et udekøkken en rigtig god investering.

Selve arbejdet med at bygge et nyt udekøkken er sjældent specielt svært. Men der er masser af muligheder, når det gælder, hvilken størrelse og form, det skal have, hvilke materialer, der skal bygges af, og hvilke funktioner og detaljer, der skal være.

For at give dig selv de bedste muligheder for at få det udekøkken, der opfylder alle dine behov, betaler det sig at bruge lidt tid på at planlægge og sætte dig ind i de forskellige muligheder, inden du går i gang med at bygge.

Her får du overblik over projektets forskellige dele:

Permanent eller kun til brug i godt vejr?

Inden du bygger, skal du have styr på placeringen. Skal udekøkkenet stå under permanent overdækning, kan du sagtens bygge det hele af træ. Men skal det stå under åben himmel, så skal det være med indbygget overdækning eller have en bordplade, der kan tåle vind og vejr.

Og skal det kunne flyttes rundt i haven afhængig af, hvor der er læ og sol, så er det værd at investere i kraftige hjul af god kvalitet, så køkkenet nemt kan skubbes rundt, og låses så det står stabilt.

Det er også værd at overveje, hvor meget plads udekøkkenet skal fylde. Har du masser af plads på terrassen, kan et permanent udekøkken tæt på terrassebordet give mulighed for, at hele familien kan være sammen om madlavningen.

Til den lille terrasse, hvor der er mere “kamp” om pladsen, vil et fleksibelt køkken, der hurtigt kan klappes sammen og stilles væk ofte være en bedre løsning.

LÆS OGSÅ: Byg selv en pizzaovn til terrassen


Hvilke muligheder er der til bordpladen?

Rustfrit stål, zink, beton, granit eller hårdtbrændte klinker er oplagte materialer til et udekøkkenbord. Det er nemt at gøre rent, og det kan holde til vind og vejr.

Vær dog opmærksom på, at især beton vejer godt til, så det egner sig primært til at udekøkkener, der har en fast plads i haven, eller som kun skal rulles rundt på flisebelægning eller hårdt stampet grus.

En bordplade af træ er både nem og billig at bygge. Men hvis du vælger det, så skal du være opmærksom på, at det kræver jævnlig vedligeholdelse med maling, og at du derudover sørger for, at køkkenet er overdækket det meste af tiden. Ellers vil bordpladen hurtigt blive medtaget.

Gå uden om trykimprægneret træ - det dur ikke til overflader, der har kontakt med madvarer. Vælg i stedet høvlet træ og heldækkende maling.


Hvor meget opbevaringsplads?

Opbevaringsplads er uundværligt. Er dit udekøkken stort og under overdækning kan du spare en masse ture frem og tilbage til køkkenet inde i huset, ved at tænke masser af plads ind, fx på hylder og i lukkede skabe, så alt det køkkengrej, du skal bruge, har sin faste plads udendørs.

Men selv i det lille afsætningsbord til grillen kan der med lidt snilde indbygges smarte detaljer, der giver plads til de ting du skal brug til at lave mad.

På bordpladen er der plads til en bakke med det, du skal bruge til grillen. Nedenunder kan du lave hylder til tallerkner og fade og til grej, som står ude permanent, fx grillstarter og grillkul eller gasflasken til grillen. Og på siderne kan du montere kroge til grill-grejet og måske en holder til køkkenrullen.


Med eller uden køkkenvask?

En vask i bordpladen giver mulighed for at flytte stort set hele madlavningen udendørs. Så kan du både vaske hænder, rengøre grøntsager og skylle snavset service af.

Er bordpladen af træ, kan du blot save et hul, men hvis du fx støber bordpladen i beton, skal du vide præcist, hvor vasken skal placeres, så du kan tilpasse din støbeform efter det.

Du kan også vælge den den dyre løsning med en bordplade i rustfrit stål med indbygget vask, der blot skal monteres oven på et træskelet.

Når det gælder tilslutning af vand, er den letteste løsning at trække en vandslange fra en udendørs hane og og koble den til armaturet i udekøkkenet.

Står udekøkkenet tæt på huset, kan du også vælge VA-godkendte vvs-dele. Det er noget mere besværligt, men det sikrer til gengæld, at rørene ikke afgiver stoffer til det vand, du bruger til madlavningen og drikkevandet.

Når det gælder afløbet fra vasken, har du også to muligheder. Enten kan det gå til en spand, du har stående under køkkenbord. Eller du kan vælge et fast afløb, der går til en afløbsbrønd. Det er en praktisk, men også løsning, for arbejdet skal udføres af en autoriseret vvs´er.


Med eller uden tag?

Til det lille mobile udekøkken kan du sagtens nøjes med en en stor parasol som en nem og fleksibel løsning. Hvis dit udekøkken skal placeres permanent under åben himmel, kan du med fordel overveje, om du vil bygge et tag på.

Taget beskytter konstruktionen delvist for vind og vejr. Og det betyder også, at du slipper også for at flytte al maden ind, hvis der skulle komme en lille byge. Og er udhænget stort nok, kan du endda selv stå derinde og fortsætte madlavningen i tørvejr.

Et overdækket udekøkken har desuden den fordel, at det kan give lidt skygge, så madvarerne ikke ligger i direkte sollys.


Få den bedste indretning

Ligesom et indendørs køkken gælder det først og fremmest om at tænke på udekøkkenet som en funktionel arbejdsstation. Og det er sådan set ligegyldigt, om du vælger at bygge en model med masser af detaljer eller et mindre arbejdsbord til at supplere grillen.

Udover at vælge egnede byggematerialer, gælder det om at tænke på, hvilke ting der er brug for, og hvordan de placeres i forhold til hinanden, så pladsen udnyttes optimalt, og så udekøkkenet bliver den bedst mulige arbejdsplads.

På tegningen herunder kan du klikke dig rundt og læse mere om indretning og smarte detaljer.

Bordplade

Har du plads til det, så vælg et arbejdsbord med plads til både madvarer, et stort spækbræt og til, at I kan stå to personer ved bordet på samme tid. Og er der indbygget grill, så tænk også på plads til et afsætningsfad lige ved siden af.

Hylder

Åbne hylder gør det nemt og hurtigt at komme til de ting, du skal bruge. Under bordpladen der være plads til større ting som fade, pander, grillkul mm. Og bygger du en høj væg bag på bordpladen, kan du montere smalle hylder med plads til krydderier, marinader og andet grill-tilbehør.

Skabe

Til store, faste udekøkkener er det en god ide med regulære skabe, så køkkengrejet ikke bliver snavset af at stå udendørs.

Kroge mm.

Udnyt udekøkkenets sider til at hænge grilltang, grillhandsker og viskestykker op. Og tænk evt. også en køkkenrulleholder ind.

Affald

En helt almindelig spand, der står på jorden, fungerer ganske udmærket som skraldespand. Går du efter et stort køkken, som du regner med at bruge det meste af sommeren, kan du overveje at bygge skraldespanden ind i selve køkkenet. Så står den ikke og fylder på terrassen.

Grill

Grillen er som regel helt central i udekøkkenet. Derfor kan du vælge at integrere den i bordpladen og desuden gøre plads til gasflaske eller briketter. Så har du det hele samlet. Men tænk over, om du kan lave en fleksibel løsning, så den nemt kan skiftes ud med en nye model. Er udekøkkenet fristående, er en integreret grill ikke altid en god ide. For så kan den ikke flyttes, hvis fx røgen kommer lige ind over terrassebordet.

Blus

Med et blus kan du også koge grøntsager, kartofler, ris eller pasta i dit udekøkken. Du kan vælge at integrere et gasblus i selve bordpladen, men den nemmeste og mest fleksible løsning er et enkelt gasblus eller en el-kogeplade, som du kan stille op på bordet, når du skal bruge det.

Pizzaovn

Med en pizzaovn i dit udekøkken kan du bage ægte, autentiske pizzaer, der både dufter og smager af Italien.

Du kan sagtens bygge en pizzaovn udendørs selv.

Det behøver hverken være svært eller dyrt, og der er mange fordele ved at bygge en brændefyret pizzaovn vs. en gas pizzaovn købt i et byggemarked.

Du kan fx genbruge asken fra en hjemmebygget pizzaovn.

Der er flere forskellige muligheder, når du vil bygge din egen pizzaovn.
Du kan fx bygge en muret pizzaovn eller støbe en nem pizzaovn med perlit ved hjælp af en pilatesbold.

Her kan du se alle vores byggevejledninger på pizzaovne: Pizzaovn udekøkken

Overdækning

Står køkkenet i det fri, får du meget mere glæde af det, hvis der er fast overdækning på - gerne med et stort udhæng. Så er både du og madvarerne beskyttet mod regn og direkte sol. Alternativ kan du bruge en stor parasol.

Vask

En vask er en kæmpebonus i et udekøkken - også selvom der kun er koldt vand i hanen. Vandtilførsel og afløb kan klares enkelt med hhv. vandslange og en spand eller mere luksuriøst med vandrør og afløb til en brønd.

Hjul

Sætter du hjul under køkkenet, får du mulighed for at flytte rundt på det. Det er dog primært aktuelt på de mindre modeller. Brug kraftige hjul, der kan låses, så køkkenet står helt fast.

Strøm

En stikkontakt i nærheden af udekøkkenet giver mulighed for at tilslutte kogeplade og køkkenmaskiner.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udekøkken