Permanent eller kun til brug i godt vejr?
Inden du bygger, skal du have styr på placeringen. Skal udekøkkenet stå under permanent overdækning, kan du sagtens bygge det hele af træ. Men skal det stå under åben himmel, så skal det være med indbygget overdækning eller have en bordplade, der kan tåle vind og vejr.
Og skal det kunne flyttes rundt i haven afhængig af, hvor der er læ og sol, så er det værd at investere i kraftige hjul af god kvalitet, så køkkenet nemt kan skubbes rundt, og låses så det står stabilt.
Det er også værd at overveje, hvor meget plads udekøkkenet skal fylde. Har du masser af plads på terrassen, kan et permanent udekøkken tæt på terrassebordet give mulighed for, at hele familien kan være sammen om madlavningen.
Til den lille terrasse, hvor der er mere “kamp” om pladsen, vil et fleksibelt køkken, der hurtigt kan klappes sammen og stilles væk ofte være en bedre løsning.
LÆS OGSÅ: Byg selv en pizzaovn til terrassen
Hvilke muligheder er der til bordpladen?
Rustfrit stål, zink, beton, granit eller hårdtbrændte klinker er oplagte materialer til et udekøkkenbord. Det er nemt at gøre rent, og det kan holde til vind og vejr.
Vær dog opmærksom på, at især beton vejer godt til, så det egner sig primært til at udekøkkener, der har en fast plads i haven, eller som kun skal rulles rundt på flisebelægning eller hårdt stampet grus.
En bordplade af træ er både nem og billig at bygge. Men hvis du vælger det, så skal du være opmærksom på, at det kræver jævnlig vedligeholdelse med maling, og at du derudover sørger for, at køkkenet er overdækket det meste af tiden. Ellers vil bordpladen hurtigt blive medtaget.
Gå uden om trykimprægneret træ - det dur ikke til overflader, der har kontakt med madvarer. Vælg i stedet høvlet træ og heldækkende maling.
Hvor meget opbevaringsplads?
Opbevaringsplads er uundværligt. Er dit udekøkken stort og under overdækning kan du spare en masse ture frem og tilbage til køkkenet inde i huset, ved at tænke masser af plads ind, fx på hylder og i lukkede skabe, så alt det køkkengrej, du skal bruge, har sin faste plads udendørs.
Men selv i det lille afsætningsbord til grillen kan der med lidt snilde indbygges smarte detaljer, der giver plads til de ting du skal brug til at lave mad.
På bordpladen er der plads til en bakke med det, du skal bruge til grillen. Nedenunder kan du lave hylder til tallerkner og fade og til grej, som står ude permanent, fx grillstarter og grillkul eller gasflasken til grillen. Og på siderne kan du montere kroge til grill-grejet og måske en holder til køkkenrullen.
Med eller uden køkkenvask?
En vask i bordpladen giver mulighed for at flytte stort set hele madlavningen udendørs. Så kan du både vaske hænder, rengøre grøntsager og skylle snavset service af.
Er bordpladen af træ, kan du blot save et hul, men hvis du fx støber bordpladen i beton, skal du vide præcist, hvor vasken skal placeres, så du kan tilpasse din støbeform efter det.
Du kan også vælge den den dyre løsning med en bordplade i rustfrit stål med indbygget vask, der blot skal monteres oven på et træskelet.
Når det gælder tilslutning af vand, er den letteste løsning at trække en vandslange fra en udendørs hane og og koble den til armaturet i udekøkkenet.
Står udekøkkenet tæt på huset, kan du også vælge VA-godkendte vvs-dele. Det er noget mere besværligt, men det sikrer til gengæld, at rørene ikke afgiver stoffer til det vand, du bruger til madlavningen og drikkevandet.
Når det gælder afløbet fra vasken, har du også to muligheder. Enten kan det gå til en spand, du har stående under køkkenbord. Eller du kan vælge et fast afløb, der går til en afløbsbrønd. Det er en praktisk, men også løsning, for arbejdet skal udføres af en autoriseret vvs´er.
Med eller uden tag?
Til det lille mobile udekøkken kan du sagtens nøjes med en en stor parasol som en nem og fleksibel løsning. Hvis dit udekøkken skal placeres permanent under åben himmel, kan du med fordel overveje, om du vil bygge et tag på.
Taget beskytter konstruktionen delvist for vind og vejr. Og det betyder også, at du slipper også for at flytte al maden ind, hvis der skulle komme en lille byge. Og er udhænget stort nok, kan du endda selv stå derinde og fortsætte madlavningen i tørvejr.
Et overdækket udekøkken har desuden den fordel, at det kan give lidt skygge, så madvarerne ikke ligger i direkte sollys.
Få den bedste indretning
Ligesom et indendørs køkken gælder det først og fremmest om at tænke på udekøkkenet som en funktionel arbejdsstation. Og det er sådan set ligegyldigt, om du vælger at bygge en model med masser af detaljer eller et mindre arbejdsbord til at supplere grillen.
Udover at vælge egnede byggematerialer, gælder det om at tænke på, hvilke ting der er brug for, og hvordan de placeres i forhold til hinanden, så pladsen udnyttes optimalt, og så udekøkkenet bliver den bedst mulige arbejdsplads.
På tegningen herunder kan du klikke dig rundt og læse mere om indretning og smarte detaljer.