Intro
Vejledning
I byggesættet er der nogle trykimprægnerede bjælker, og dem lægger vi på den platform, som vi tidligere har gjort klar. Følg anvisningerne om afstanden mellem bjælkerne.
Derefter lægger vi gulvbrædderne oven på bjælkerne den ene efter den anden. Bemærk, at brædderne ikke skal sømmes eller limes sammen. Vi banker dem i stedet sammen med slagklods og gummihammer. Undgå hårde slag - det er vigtigt ikke at skade kanterne, da det giver splinter, som du senere vil få i fødderne, når du bader.
For at gulvbrædderne og bjælkerne ikke skal bevæge sig, når du arbejder, kan du fæstne et bræt og en bjælke med skruetvinger. Brættet med afløbsventilen placeres, så afløbet havner ved siden af ovnen og et stykke bag ryglænet.
Kontroller, at gulvet ligger vandret og slutter meget tæt mod bundventilen. Hold også øje med, at gulvbjælkerne ligger med den rigtige afstand.
Gulvbrædderne bankes sammen med gummihammer, og for at kanterne ikke skal tage skade, bruger vi en slagklods. Den er så lang, at den rækker over mindst to gulvbjælker, så slaget bliver godt fordelt.
Når gulvet er klart, trækker du en blyantsstreg 15 mm inden for kanten af gulvet hele vejen rundt. Derefter spænder du en skruetvinge fast på det korteste gulvbræt. Så fungerer skruetvingen som et stop, når du en for en fæstner de stående stave, som udgør badetøndens sider.
Vores leverandør havde sendt en ekstra stav med. Den skyndte vi os at lægge til side, så vi ikke i kampens hede skulle komme til at prøve at sætte en stav for meget på. Tag nu en af stavene, og tryk den fast langs stregen. Fortsæt med den næste, og bank den ind til stregen, inden den slås sammen med den første stav.
Det er vigtigt, at alle stave bankes ind til stregen på gulvet, for der skal være et lille mellemrum mellem gulvet og bunden af stavens not. Ellers kan alle stave ikke trækkes på plads med tøndebåndet. Det nederste tøndebånd trækkes ned over tønden, inden den sidste stav sættes på plads. Slå fire søm let i rundt om tønden 50 mm fra stavenes nederste kant, så tøndebåndet kan hvile på dem. Slå ikke sømmene for langt i, for de skal jo tages væk igen, når tøndebåndet er trukket til. Juster tøndebåndet, så spændeskruen sidder vinkelret på gulvbræddernes endestykker. På den måde trækkes stavene bedst sammen.
Når båndet ligger på sømmene, sættes sidste stav på plads. Er der dårlig plads, må du banke stavene sammen en gang til hele vejen rundt. Så kan du skubbe sidste stav ned og banke den ind, inden du trækker tøndebåndet til. Øverste tøndebånd placeres 18 cm fra toppen og fæstnes på samme måde.
Bank hver stav ind til stregen, som du har trukket 15 mm fra kanten af gulvet. Slå let med en gummihammer. Almindelige hamre laver grimme mærker på træet. Brug eventuelt en slagklods for at beskytte træet.
Når stavene står lige, slår du dem sammen med hinanden. Også nu skal du være forsigtig, så du ikke skader kanterne. Se nøje til, at alle stave bankes lige meget ind, og at de står lodret.
Badetønden tager form, i takt med at de lodrette stave bankes på plads. Det er et let og hyggeligt arbejde, som du klarer alene. Du behøver blot en gummihammer og et vaterpas.
Træk det nederste tøndebånd på over stavene, inden sidste stav sættes på. Når du så har banket sidste stav på plads og strammet nederste tøndebånd en smule, så er det tid til at trække det øverste tøndebånd på.
Tøndebåndet strammes ved hjælp af en lang gevindstang og et par møtrikker. Stram til med en ringnøgle, til stavene trækker sig sammen. Du må sandsynligvis hjælpe til ved at hamre nogle af stavene sammen med gummihammeren. Fortsæt med at stramme skruerne i de to tøndebånd, men brug ikke overdreven styrke eller vold.
Det er så let som ingen ting at montere den brændefyrede ovn. Begynd med at bestemme dig for, hvilken side du vil fyre fra. Derefter vendes ovnen, så hverken benene eller underdelen havner præcist oven på afløbsventilen. På denne ovn er der fire beslag, der skrues fast i badetønden. Mærkeligt nok er beslagene helt lige, så du må selv bukke dem med tang eller hammer, så de kan følge badetøndens runde væg.
Stil så ovnen på et par afstandsklodser, og spænd den fast i den rigtige position. Sørg for, at ingen af skruerne havner i revnen mellem to stave, og vær sikker på, at brændeåbningen kommer mindst 40 mm over badetøndens færdige kant, så der ikke kommer vand i ildstedet, for så bliver der jo aldrig varmet op. Afstandsklodsernes længde skal afpasses efter, om du afslutter badetønden med en sarg oven på stavene.
Hvis du har målt rigtigt, så havner ingen af skruerne i tøndebåndet. Skru ovnen fast, og tag så klodserne væk. Glem ikke at skrue håndtaget fast i ovnlugen.
Røgrøret løftes let på plads og trækkes ned over den studs, der stikker op.
OBS! Vigtigt: Du må aldrig fyre i ovnen, før der er fyldt vand i badetønden. Ovnen er lavet af aluminium og tåler ikke varmen. Ovnen smelter simpelt hen, hvis den tændes uden at have vand rundt om til afkøling!
Buk beslagene med tang eller hammer, så de følger rundingen på badetønden. Det går let, så du behøver ikke tage hårdt fat. Buk lidt ad gangen, og afprøv, om rundingen passer, inden du bukker alle beslag.
Ryglænet er en ganske enkel konstruktion - to opretstående lægter og seks vandrette brædder. Udformning og montering kan dog variere fra badetønde til badetønde.
Vores model leveres med lægter og tilhørende beslag. Sæt lægterne på hver sin side af ovnen og på linje med denne. Stil lægterne på samme afstandsklodser, som du brugte til ovnen, og sørg for, at lægterne står lodret.
Sæt blyantsmærker på ovnen til beslagene. Bor 8 mm huller til skruerne, og sæt beslagene fast i ovnen.
Sæt nu det øverste vandrette bræt fast, så det flugter med overkanten af lægterne. Sæt så brædderne fast med cirka et bræts afstand, og kontroller løbende, at de sidder vandret.
Placer de to stående lægter i ryglænet på hver sin side af ovnen, og sørg for, at de står på en lige linje ud for ovnen. Juster dem ind til lodret, og marker op på ovnen til de beslag, der hører til byggesættet.
De liggende brædder i ryglænet sættes fast med to skruer i hver lægte. Inden du skruer skruen helt i, tjekker du igen, at brættet sidder helt vandret. Vi holder cirka et bræts afstand mellem brædderne.
Afslut tøndens kant med en sarg. Dels beskytter den stavenes endestykker, dels beskytter den dine og familiens ben, når I klatrer op i og ud af tønden. Sargen kan bestilles, eller du kan lave den selv af trykimprægneret træ med afrundede kanter. Skal det være ekstra flot, så kan du overveje at lave sargen af ædeltræ.
Materialer
MATERIALE TIL EN BADETØNDE – UD OVER PLATFORMEN
• Et par bjælkestumper
• 8-12 søm (som tøndebåndet kan hvile på under montering)
Byggesæt:
• Komplet badetønde med brændefyret ovn og alt tilbehør
Pris
Cirka 13.000 kroner
OBS: Leverandøren af det vildmarksbad, vi har bygget i artiklen eksisterer ikke længere. Men der findes flere andre firmaer, der leverer vildmarksbade som byggesæt, fx Poolworld._
VÆRKTØJ:
• 8 mm træbor
• Blyant
• Ring-/gaffelnøgler
• Boremaskine
• Gummihammer
• Hammer
• Lyntvinger
• Vaterpas
Video
Tips & Tricks
Tjek, at du har det hele
Gennemgå monteringsanvisningen, og kryds hver del af, så du er sikker på, at du har alle dele, inden du går i gang. Find også alt nødvendigt værktøj frem, og sammenlign det med producentens arbejdsanvisninger.
Hold tøndebåndet oppe med søm
For at det nederste tøndebånd skal blive på plads, mens du strammer det til, sætter du 4-5 søm rundt om tønden præcist 50 mm fra stavenes underkant. Slå ikke sømmene så meget i, at de går gennem stavene - de skal bare holde tøndebåndet på plads, mens du strammer det til, og bagefter skal sømmene ud igen. Når du monterer det øverste tøndebånd, gør du det samme, men der skal sømmene sidde præcist 18 cm under den øveste kant på de stående stave. Du kan naturligvis sagtens bruge skruer i stedet for søm. Inden du til sidst strammer tøndebåndet, kontrollerer du for en sikkerheds skyld, at det sidder vandret. Tøndebåndene er galvaniserede, de behøver ingen rustbeskyttelse, men hvis du vil, kan du male dem med metalfarve.
Hold ryglænet fast med tvinger
Når de lodrette lægter er blevet monteret, og du skal sætte de vandrette brædder op, så har du god brug for et par tvinger. Juster et bræt på plads, så det sidder vandret, og spænd det fast med lyntvinger. Forbor, og sæt brædderne fast med 35-40 mm rustfri skruer. Det er vigtigt, at du vælger rustfri skruer, da almindelige galvaniserede skruer vil ruste efter den første gang, der er vand i badetønden.
Badetønden kan få luksusudstyr
Der findes store mængder af mere eller mindre nødvendigt tilbehør til badetønder. Blandt de mere praktiske er bænke til at sidde på og en trappe, som gør det lettere at komme ind og ud af tønden.
Et af de måske mest unødvendige tilbehør er en slags parasol med klar plast. Når parasollen slås op, får du et “tag”, som solen kan skinne gennem.
Hvis du ikke vil lade vandhanen løbe, så kan du - som her - tage vand fra en sø. Til det behøver du en god pumpe, helst en model, som du sænker ned i søen. Glem ikke at filtrere sø- og
havvand.
Et rensefilter kan virke unødvendigt, men hvis du vil spare på naturens ressourcer og bruge vandet så længe som muligt, så kan et rensefilter med pumpe være løsningen. Det er samme tilbehør, som bruges til havebassiner.
Belysning i badetønden hvis du også vil bruge badetønden, når det er mørkt, så kan du gøre den komplet med belysning. Anvend samme type lys som til havebassiner og fontæner.
Baderegler: Badetønder og børn
Der findes én vigtig regel, som du altid skal følge: Børn må aldrig bade alene!
Når alle har badet, skal tønden dækkes over med et hårdt, fast låg, som et barn ikke kan løfte af. Dette er ekstra vigtigt, hvis du selv har børn, eller hvis badetønden står et sted, der ikke er indhegnet. Hvis du bor i et villa- eller rækkehusområde, er der stor risiko for, at børn lokkes til af din badetønde. Selv om en badetønde ikke er så stor som en swimmingpool, så gælder de samme regler om bade- og børnesikkerhed.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


