5 ting, du kan gøre nu – og slippe for til foråret

Hvis du "lukker haven ned" på den helt rigtige måde inden vinter, sparer du dig selv for en masse slidsomt arbejde i foråret. Græsset vil kræve mindre pleje, og ukrudtet får aldrig en ærlig chance!

Mand river græsplæne

Det er nu, du skal gøre en indsats i haven. Så slipper du for meget arbejde til foråret.

1. Gør ukrudtet ukampdygtigt

Det er fristende at stoppe med at luge ukrudt allerede nu; der er så få lyse timer i haven, at du alligevel ikke rigtigt lægger mærke til det. Men holder du ukrudtet nede helt frem til temperaturen nærmer sig frost, vil det være svagt og ukampdygtigt i det tidlige forår. Lader du det derimod gro, vil det være klar til at overtage din have, så snart temperaturen stiger igen. Og så er du bagude fra start.

Ukrudt brænder

Hvis du holder ukrudtet nede, så sparer du en del arbejde til foråret.

2. Giv græsset den perfekte højde

Din græsplæne fortsætter med at gro, indtil temperaturen døgnet rundt falder til under syv grader. Hvis du holder græstæppets længde på 4,5-5 cm indtil den sidste plæneklipning er overstået, vil plænen komme godt igennem vinteren og have gode vækstbetingelser til foråret.

Læs også: Gør din plæne klar til vinteren

3. Hjælp nyplantede træer

Når efterårets storme sætter ind, kan det få særligt nyplantede træer til at vælte. Støt dem med stolper eller pinde, som du slår godt ned i jorden og binder træerne fast til. Så undgår du at skulle plante forfra til foråret.

4. Lad plænen få luft

Sørg for at rydde plænen for blade og nedfaldsfrugt i løbet af efteråret. Så kan den få vejret og vil være stærkere til foråret. Du undgår også, at nedfaldsfrugterne tiltrækker skadelige insekter, der ødelægger næste års frugthøst. Lader du blade og frugt ligge, skal du bruge mange timer i foråret på at få gang i de steder, hvor plænen er mere eller mindre kvalt.

Nedfaldsfrugt

Nedfaldsfrugterne skal væk fra plænen. Så får du et lettere forår.

Se også: Sådan opbevarer du æblerne bedst!

5. Gør drivhuset rent

Drihuset kan godt vente til foråret med den helt store rengøring, men du sparer mange timer i foråret (hvor der er nok at tage sig til i haven), hvis du rydder drivhuset for planter, når de sidste grøntsager og frugter er høstet. Så kan du også bruge drivhuset til opbevaring af havemøbler og lignende i løbet af vinteren.

Se også: 3 TIPS: Genbrug dine nedfaldsblade

    Andre læser lige nu ...