Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår skal du slå græsset sidste gang?

Print Gem artikel

Det er ved at være tid til den sidste plæneklipning for i år. Og vil du give din græsplæne de bedste forudsætninger for at komme godt gennem vinteren, er der et par vigtige ting, du skal huske.

Græsplæne længde efterår

Sidst på efteråret er græsset på vej i vinterhi. Når jordtemperaturen når ned til ca 7 grader, stopper græssets vækst. Og når græsset holder op med at vokse, skal det naturligvis ikke klippes mere.

VI TESTER: Se nyeste plæneklipper test

Her i landet er det som regel i løbet af oktober, at temperaturen i jorden dropper under de 7 grader. Vil du være helt præcis, kan du i de fleste byggemarkeder anskaffe dig et jordtermometer og selv holde øje.

Flottere græsplæne til næste forår

Inden græsset holder op med at vokse, er der nogle ting, du med fordel kan gøre, for at plænen klarer sig gennem vinteren på den bedste måde. Så bliver den flottere til foråret, og vil ha' lettere ved at komme i gang med at gro, når det bliver varm igen.

  1. Fjern rådne æbler og anden nedfaldsfrugt
  2. Fjern mos fra plænen, hvis der er meget af det
  3. Riv bladene væk fra græsset og ud i bedene
  4. Klip græsset højt den sidste gang

LÆS OGSÅ: Effektiv mosfjerner

Når du slår græs for sidste gang, er det vigtigt, at du ikke klipper græsset for kort. Plænen har bedst af at overvintre med lange strå, da det giver dårligere betingelser for græssets skarpe konkurrent – mosset – i løbet af vinteren. Sæt skæret op på plæneklipperen til de sidste par ture, så højden ca. er 4-5 cm. Så svækker du ikke græsset.

Med lidt ekstra pleje bliver din græsplæne grønnere - og ikke mindst sundere.

Plænepleje året rundt:

■ Lad være med at gå for meget på plænen om vinteren, hvis den er meget våd. Det stamper jorden sammen og gør den kompakt. Det betyder, at jorden omkring græssets rødder bliver presset sammen og forringer deres vækstbetingelser.

■ Når plænen begynder at vokse i marts/april, er det tid til at klippe græsset. Det er vigtigt, at du ikke klipper græsset for kort den første gang. Sørg for, at skæret på plæneklipperen er sat op til 4-4,5 cm. Klipper du græsset for kort, svækker du det. Jo større toppen er på græsplanterne, jo større bliver rodnettet. Ved at klippe det højt første gang giver du græsrødderne en chance for at komme godt i gang.

■ Resten af sommeren er 3-3,5 centimeters klippehøjde passende. Klip ca. en gang om ugen.

■ Lad afklippet ligge, efter at du har slået græs, hvis det ikke irriterer. Det er gratis gødning til plænen.

■ Lad være med at vande plænen - heller ikke i tørre perioder. Det svækker planterne, fordi rødderne ikke behøver at søge i dybden efter vand. Selv om plænen ser vissen ud, bliver den hurtigt grøn igen, så snart der kommer regn.

■ Plænen har godt af gødning. En velgødet plæne er det bedste middel mod mos. Brug helst en NPK-blanding specielt til græs, så du får det rette blandingsforhold.

■ Gød fx fire gange om året: I foråret, når græsset begynder at vokse. I juni og august og et lille drys i slutningen af september. Gød ikke senere, da græsset ikke skal vokse for meget lige inden dets hvileperiode.

■ Du kan forynge din plæne med en vertikalskærer, der skærer græsrødderne over og skaber luft i jorden. Bedste tidspunkter er september og april. Husk at efterså med græsfrø.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Hvornår skal du slå græsset sidste gang?
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage