Sådan opbevarer du høsten om vinteren

Selvom det kan virke lidt vemodigt, når høstsæsonen er ved at være forbi, kan du faktisk sagtens få glæde af din høst langt ind i vinteren, hvis du opbevarer høsten rigtigt. Læs her hvordan.

Opbevarer du havens frugter, nødder og grøntsager rigtigt, når høstsæsonen er forbi, kan du have glæde af høsten langt ind i efteråret og vinteren.

I denne artikel kan du læse, hvordan du bedst opbevarer bl.a. æbler, pærer, grøntsager og nødder, så de kan holde sig længst muligt.

Vinteropbevaring af høsten

I gamle dage, før køleskabet og fryserens tid, har man været nødt til at opbevare både grøntsager, frugter og nødder på anden vis, så der ikke gik for meget til spilde, og så man var sikret mad gennem vinteren.

For at forlænge holdbarheden, har man derfor bl.a. syltet, henkogt og tørret mange afgrøder.

Derudover foregik meget af opbevaringen udendørs, hvor man fx gravede jordkuler. Her kunne rodfrugter og grøntsager gemmes frostsikkert i huller i jorden godt pakket ind i halm og jord.

I dag er fryseren et godt sted at opbevare fx frugt, bær, krydderurter og visse grøntsager. Det kan dog være begrænset, hvor meget plads der er i en fryser, og derfor er opbevaringen udendørs såvel som indendørs i kasser og sække oplagt.

Udendørs opbevaring af grøntsager

Udendørs opbevaring af grøntsager

Nogle grøntsager, fx porre og kål, er mere vinterhårdføre end andre og kan sagtens stå ude i frost og sne.

Visse grøntsager kan faktisk sagtens tåle at stå ude i kulden om vinteren. Det gælder fx kål, porre og jordskokker.

Der er dog også grøntsager, som ikke kan klare at stå ude i de kolde udendørstemperaturer, som vi har i Norden, og derfor skal de høstes og opbevares anderledes.

Her kan de gamle metoder til opbevaring af høsten være helt udmærket. Du kan fx lave et nedgravet svaleskab eller grave en jordkælder, hvor du kan opbevare mange af dine grøntsager og frugter.

For at få succes med at opbevare høsten i et nedgravet viktualierum, en jordkule eller lignende, er det vigtigt, at jordtemperaturen ligger på omkring 7-8 grader. Det kræver, at du graver omkring 1 meter ned i jorden, alt efter hvor i landet du bor.

Det kan dog være svært at kontrollere temperaturen under jorden og at undgå, at jorden bliver for kold, hvilket de fleste grøntsager og frugter ikke kan tåle.

Opbevaring af grøntsager i kasser

Generelt kan man sige, at alle grøntsager og rodfrugter bør opbevares frostfrit, mørkt og tørt, hvilket som regel er indendørs.

Kartofler, gulerødder, løg, hvidløg, rødbeder, græskar, frugt og nødder skal alle opbevares indendørs for at opnå den længste holdbarhed.

Når du har høstet dine grøntsager, børster du jorden af, og lægger dem i en flamingo- eller trækasse, gerne med halm eller sand i, som kan holde på varmen. Hvis du ikke har mulighed for at lægge høsten i sand eller halm, kan du bruge et tæppe. Opbevarer du i flamingokasser, fungerer flamingoen i sig selv isolerende.

Stil kasserne et sted, hvor høsten ikke får det for varmt eller for koldt. Temperaturen skal gerne ligge mellem 5 og 10 grader. Det kan fx være på altanen eller terrassen, i skuret, garagen, kælderen, udestuen, orangeriet eller lignende.

Det vigtigste er, at temperaturen hverken er for varm eller for kold. Det kan være, at du er nødt til at flytte rundt på kasserne for at stille dem i de rette temperaturer. Her kan det være en anelse tungt, hvis du har brugt sand i kasserne.

Opbevaring af kartofler

Kasser til opbevaring af grøntsager

Det er oplagt at opbevare kartoflerne i en kasse i kælderen, hvor temperaturen ligger på omkring 5 grader.

Det er meget forskelligt, hvor koldt eller varmt grøntsager kan tåle at have det, og kartofler kan fx slet ikke klare frost.

Kartofler skal opbevares mørkt og frostfrit i en temperatur på 5 grader. Det kan fx være i pap- eller flamingokasser, som du stiller i skuret eller på terrassen langs husmuren.

Det vigtige med opbevaring af kartofler i flamingokasser eller papkasser, er at temperaturen holdes på 5 grader og ikke koldere. Ved hård frost, skal du huske at tjekke for frostskader og evt. isolere kasserne yderligere eller stille kasserne indendørs.

Hvis kartoflerne får det for koldt, omdannes stivelsen til sukker, og de bliver uspiselige.

Det er desuden vigtigt, at kartoflerne opbevares mørkt, da lys vil gøre kartoflerne grønne. Grønne kartofler indeholder giftstoffet solanin og må ikke spises.

Det er oplagt at opbevare kartofler og andre rodfrugter i kasser i kælderen, hvor temperaturen er mere stabil end udendørs. Sørg for at lægge et klæde henover kasserne, så kartoflerne får så lidt lys som muligt.

Kartofler og gulerødder kan i øvrigt sagtens opbevares i pap- eller stofsække.

Høst og opbevaring af løg

Høst og opbevaring af hvidløg

Løg holder sig længst ved fx at blive flettet sammen og hængt op i skuret eller carporten.

Når toppen på løgene begynder at visne og hænge, er det tid til at høste. Løgene skal derefter tørre for at opnå den længste holdbarhed.

Løg behøver ikke opbevares i kasser, men kan i stedet flettes på gammeldags manér og hænges op eller lægges i sække af stof ligesom kartofler og gulerødder.

Det er vigtigt, at løgene opbevares et køligt og godt ventileret sted, så de ikke bliver fugtige under tørringen.

Det er ikke nødvendigt at opbevare løg mørkt på samme måde som med rodfrugter, og du kan derfor hænge dine løgbundter op fx i skuret eller carporten, hvor det er luftigt og køligt.

Når løgene er tørre, skal de fortsat opbevares køligt og luftigt, men også frostfrit. Er det en mild vinter, kan de blive hængende udendørs.

Opbevaring af krydderurter

Mange krydderurter er i virkeligheden ret vinterhårdføre og kan sagtens blive stående i jorden og plukkes løbende. Det gælder fx timian, salvie og persille.

Falder der sne, fungerer snelaget isolerende, og planterne kan derfor fint klare frosten, med mindre det er meget hård frost. Så skal du dække dine krydderurter til for at holde på varmen eller tage dem med indendørs.

Vil du forlænge holdbarheden på dine krydderurter, når du har plukket dem, kan du snildt opbevare dem i dit køleskab.

Derudover kan du hænge dem til tørre. Lav nogle bundter og hæng dem op et luftigt og tørt sted.

Når krydderurterne er helt tørre, kan du forlænge holdbarheden og bevare smagen ved at opbevare dem i lufttætte beholdere.

Vælger du i stedet at opbevare dine krydderurter i fryseren, bør du hakke dem fint og lægge dem i fryseposer.

Opbevaring af æbler

Kasser til opbevaring af æbler

Æblehøsten opbevares bedst i kasser beregnet til opbevaring af æbler.

Sensommer og efterår er høstetid for rigtig mange både pære- og æbletræer.

Det kan være svært at vide helt præcist, hvornår fx æbler er modne til at blive plukket, men hvis frugten let slipper træet, når du plukker, er tidspunktet sikkert helt rigtigt. I mange tilfælde kan du heller ikke smage, om det er plukketid, da nogle æblesorter først får deres rigtige smag, når æblerne er plukkede.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er der ingen æbler på æbletræet?

Når du har plukket frugterne fra fx dit pære- eller æbletræ, er det vigtigt, at du opbevarer dem korrekt. Men hvordan opbevarer man æbler bedst?

Der findes deciderede kasser til opbevaring af æbler, som er det mest optimale at bruge. Den bedste opbevaring af æbler er, når æblerne kun ligger i ét lag, hvilket de gør i de helt lave æblekasser.

Alternativt kan du placere bølgepap eller avispapir mellem lagene i en højere kasse.

Generelt bør frugt ikke opbevares i flamingokasser, og opbevaring af æbler i flamingokasser kan derfor ikke anbefales. Du må heller ikke opbevare frugt og grøntsager sammen, da frugter udskiller gasarten ethylen, som vil få grøntsagerne til at visne.

Sådan opbevarer du din æblehøst

Placer æblerne med nænsom hånd og med god afstand imellem.

Nogle mener, at æblerne helst skal ligge med stilken opad, som de hænger på træet. Men lægger du dem på siden, kan du til gengæld undgå at fx bænkebidere gemmer sig i fordybningerne ved stilk og blomst.

Ligesom andre frugter, udskiller også æbler ethylen, hvilket fremmer modning og forrådnelse. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at der er god ventilation, både omkring og igennem æblekasserne.

Stil kasserne i ly for regn et køligt sted. Det kan fx være på en overdækket terrasse, i skuret eller i garagen.

Opdager du begyndende råd- eller svampeangreb på et æble, skal du fjerne det med det samme. På den måde undgår du, at et angrebet æble får smittet de friske æbler i kassen.

LÆS OGSÅ: Sådan beskærer du dit æbletræ

Høst og opbevaring af nødder

Høst og opbevaring af valnødder

Valnødder er modne, når den grønne skal begynder at sprække.

Har du et valnøddetræ eller et hasseltræ i haven, har du garanteret også mange flere nødder, end du og havens dyr kan nå at spise.

Du kan derfor med fordel tørre og opbevare nødderne, så du kan få glæde af dem senere på vinteren.

For både valnødder og hasselnødder gælder det, at de er ved at være modne, når den grønne skal begynder at sprække eller blive løs.

Når nødderne falder ned, kan du samle dem sammen og tørre dem.

Nødderne har bedst af at soltørre i nogle uger. Alternativt kan du sprede dem ud på et stykke avispapir og lade dem lufttørre i et varmt rum, fx i et fyrrum eller direkte ovenpå fyret eller på en radiator. Vælger du denne metode, vil nødderne være tørre efter cirka en uges tid.

Når nødderne er sprøde og ikke virker gummiagtige at tygge i, er de tørre nok og spiseklar.

Efter tørringen, skal du opbevare nødderne i skal på et køligt, tørt og luftigt sted, fx i et net udendørs, som du hænger op. Et godt tip er faktisk at opbevare nødderne i nylonstrømper.

Nødderne skal gerne opbevares omkring nul grader, og bliver det koldere, må du derfor finde et lunere sted at opbevare dem.

Det er desuden en god idé at hænge dem i en højde, hvor mus ikke kan nå dem.

Skadedyrssikret opbevaring af grøntsager og frugt

Det er oplagt at stille høsten i fx kælderen, skuret, drivhuset, orangeriet eller udestuen. Du kan dog nemt risikere at få besøg af fx mus eller rotter, når du opbevarer i dine udebygninger.

Har der været mus eller rotter i dit vinterforråd, bør du kassere det hele på grund af de alvorlige sygdomme og bakterier, som de kan slæbe med sig.

Du bør derfor opbevare din høst et skadedyrssikret sted fx i et isoleret skur, hvor der er lukket af med fx net. Alternativt kan du opbevare i kasser af hård plast, og ellers holde øje med flamingokasserne.

Hvis du blot har brug for at sikre mod mus i æblerne, kan du placere æblekassen på en betonflise, som du lader hvile på fx et betonrør eller en lecablok.

Tricket er at skabe en platform, som rager 15 cm ud over søjlen. Mus kan nemlig ikke kravle med hovedet nedad, og de vil derfor ikke kunne kravle op til din æblehøst.

LÆS OGSÅ: 20 madvarer som kan holde sig i evigheder