Ny facade med almindelige brædder

En af de bedste måder at bygge træfacade på er den traditionelle beklædning med ganske almindelige brædder, som overlapper hinanden. Metoden hedder klinkbygning og er betydelig billigere end færdige klinkbrædder. På denne prøveopstilling vil håndværkeren vise, hvor nemt det er at klinkbygge, når bare man følger nogle helt enkle regler for måltagning og montering.

Beklædningsbrædderne skal monteres skråtstillet, så vandet kan løbe af. Derfor skal det første bræt understøttes af en liste eller af klodser, der har samme tykkelse som brædderne.

Og da vi her bruger 25 mm tykke brædder, skal klodserne også være 25 mm. Klodserne bankes på med et enkelt rustfrit 50 mm rillet søm, eller et 80 mm. glat søm. Klodserne skal holde underkant med lægterne. Det første bræt monteres med en enkelt skrue på midten. Skruerne skal være tre gange længere, end beklædningsbrættet er tykt. I dette tilfælde altså mindst 75 mm.

LÆS OGSÅ: Beklædningsbrædder - se hvilken type du skal vælge!

Kontroller nu, at brættet er i vage, inden du skruer den næste skrue i. Bemærk, at skruen bores igennem midt i brættet og lige over støtteklodsen – ikke igennem klodsen.

Nu skal der måles op til de næste brædder. Til det bruger vi en afstandsklods, der er 65 mm høj. I toppen slås der en streg. Brædderne, der er 95 mm brede, skal nemlig overlappe hinanden med mindst en fjerdedel – og højst en tredjedel. Brættet holdes præcist op til mærket og skrues i. Først på midten og derefter i begge sider. Og således fortsætter du med først at markere højden med afstandsklodsen og herefter at fastgøre brættet. Bemærk, at skruen ikke skal gå gennem brættet nedenunder. Det er nemlig vigtigt, at de enkelte brædder får plads til at give sig, uden at det påvirker de andre brædder.

LÆS OGSÅ: Klinkbeklædning - den klassiske træbeklædning

Beklædningsbrædderne på de 95 mm ligger nu med et overlap på 30 mm. Klinkbygning er en af de hurtigste måder at beklæde en gavl eller facade på, og skrueforbruget er minimalt i forhold til mange andre beklædningsmetoder. I denne prøveopstilling har håndværkeren brugt almindelige rå granbrædder, men på en rigtig facade ville det være mere naturligt at bruge imprægneret træ eller nogle af de mange hårde træsorter, som ikke skal vedligeholdes så ofte.

Beklædningen på facaden skal ikke gå helt op til gavlens rem, der skal være plads til et vandbræt, så det regnvand, der kommer ned ad gavlen, ikke løber lige ned i facadebrædderne. Her har håndværkeren afsat 60 mm mellem det øverste gavlbræt og remmen. Det passer lige med, at der er plads til et 50 mm skråtstillet bræt mellem gavl og facade.

LÆS OGSÅ: Få en flot facade med træbeklædning

Dette vandbræt understøttes af en kileformet liste og justeres på plads, så det sidder lige, inden det skrues fast. Vandbrættet skal have en hældningsgrad på 10 til 15 grader. Metoden med klinkbrædder er både nem og hurtig at udføre, samtidig med at den sikrer en tæt facade. Husk, at hvis du bruger imprægneret træ, skal du bruge rustfrie skruer. Andre skruer korroderer i forbindelse med imprægneret træ.

    Andre læser lige nu ...