Klinkbeklædning - den klassiske træbeklædning

Den populære klinkbeklædning kan både bruges til hus, skur, hegn osv. Se de mange fordele her.

Klinkbeklædning er en smuk, klassisk træbeklædning, her i den eksklusive træsort maghoni.

Klinkbeklædning er en smuk, klassisk træbeklædning, her i den eksklusive træsort maghoni.

Klinkbeklædning er en klassisk træbeklædning til huse, skur, hegn osv., hvor brædderne monteres vandret på en måde, så vandet bliver ledt væk. Kendetegnet ved klinkbeklædning er nemlig, at brædder til klinkbeklædning er skåret ud, så de er lidt skrå – smallest foroven og tykkest forneden – så vand bliver ledt ud over brættet nedenunder.

Klinkbeklædning - den klassiske træbeklædning

Klinkbrædderne her er skåret skråt og samles med fer og not, hvor der i toppen af brædderne er et lille fremspring, en fer, som passer ind i det spor, eller not, der er lavet i bunden af brædderne.

Montering af klinkbeklædning

Klinkbrædder, der samles med fer og not, gør monteringen nem. Det giver samtidig en robust beklædning, der er helt ensartet. En klinkbeklædning på et hus eller et skur monteres typisk til et træskellet, men vælger du fx klinkbeklædning til et hegn, kan du vælge at montere brædderne i såkaldte H-stolper. Det er stolper, hvor der er hver side er et spor, som brædderne kan føres ned i.

Klinkbeklædning: Montering af klinkbeklædning

Klinkbrædderne til hegnet her bliver monteret i såkaldte H-stolper, hvor hver stolpe har et spor i siden, hvor brædderne passer ind. Det er vigtigt, at det første bræt sidder helt lige, da det bliver udgangspunktet for alle de øvrige klinkbrædder.

Det er ikke alle klinkbrædder, der samles med fer og not. Klinkbrædder kan også blot have et indhak på bagsiden i den "tykke" ende, som passer med toppen af det underliggende bræt. Denne montering af klinkbrædder er også nem, og resultatet helt ensartet, dog ikke en helt så stabil samlet flade, som hvis klinkbrædderne samles med fer og not.

Almindelige brædder kan også sættes op som klinkbeklædning, hvor det øverste bræt fastgøres, så det stikker lidt ud over det nedenunder. Denne måde at lave klinkbeklædning på er lidt mere bøvlet og ikke velegnet til større projekter.

LÆS MERE: Sådan laver du klinkbekædning

Sort klinkbeklædning

Brædder til klinkbeklædning findes i flere forskellige versioner – ru, høvlede, med eller uden trykimprægnering og med eller uden maling. Hvis du ved, at din klinkbeklædning skal have en bestemt farve, fx sort, er det rigtig smart at vælge klinkbrædder, der allerede er formalede, så du selv slipper for at gøre det.

Trykimprægneret klinkbeklædning

Klinkbeklædning er typisk en træbeklædning til udendørs brug, derfor vil træet ofte være trykimprægneret på traditionel vis. Men der findes også andre typer for imprægnering, fx såkaldt thermowood og superwood, der også kan fås til klinkbeklædning.

Klinkbeklædning i lærk og maghoni

Klinkbeklædning kan også laves i træsorter, der fra naturens side er bedre rustet til at klare vind og vejr end fx de almindelige nordiske træsorter som fyr og gran, der typisk bruges til de trykimprægnerede klinkbrædder.

Lærketræ af høj kvalitet som fx sibirisk lærk har en ekstra høj "tæthed" samt et højt indhold af harpiks og garvesyre, der giver træet en naturlig imprægnering og gør det ekstra modstandsdygtigt overfor råd og svamp. Selv om lærketræ har en naturlig modstandskraft er det dog stadig en god ide, at du behandler det med plejende olie beregnet til lærketræ.

Det samme gælder eksotiske træsorter som fx mahogni, teak og ipé. Disse træsorter har et naturligt højt indhold af olie, som også gør dem ekstra modstandsdygtigt, men stadigvæk forlænges levetiden, hvis du plejer denne type klinkbeklædning med olie.

Klinkbeklædning i lærk og maghoni

Selv om klinkbrædder i lærk har en naturlig modstandskraft mod råd og svamp, skal de stadig behandles med plejende træolie beregnet til lærketræ, som forlænger træets levetid.

    Andre læser lige nu ...