Skjul de rådne facadebrædder

Hvis dine facadebrædder er rådne forneden, behøver du ikke rive dem ned og sætte nye op. Du kan i stedet montere en aluliste nederst på facaden, så den dækker det rådne træ. Det er en fin løsning, der er ganske holdbar, langt billigere og sparer dig for en masse arbejde.

Du kan nemt skjule de rådne facadebrædder med en aluliste nederst på facaden - især hvis du er heldig at finde et aluprofil, der stort set ikke kræver tilpasning.

Du kan nemt skjule de rådne facadebrædder med en aluliste nederst på facaden - især hvis du er heldig at finde et aluprofil, der stort set ikke kræver tilpasning.

Sådan gør du

Det nederste af brædderne på en facade er ekstra udsat for fugt, fx fra vand, der sprøjter op fra jorden, når det regner kraftigt. Med tiden kan det skabe råd i den nederste del af brædderne, mens resten af facaden ingenting fejler.

Derfor ville det være ærgerligt at skifte hele facaden, ud over at det er et stort og dyrt projekt. Og fjollet, for mindre kan sagtens gøre det.

Du finder blot en standard-aluprofil i byggemarkedet, som du sætter op nederst på facaden, så du skjuler det rådne træ. Nemmere bliver det ikke!

1. Træet er rådnet nederst på beklædningsbrædderne. Fjern evt. det mest rådne træ først med en spids genstand. Lad så træet tørrer op, hvorefter det males. Lav et savspor til en aluprofilliste ca. 5 cm over det ødelagte træ.

2. Sporet til aluprofilet saves med et skråt snit, 45 grader. Her har vi skruet et langt, lige bræt midlertidigt fast på facaden, som saven kan køre efter. Sporets dybde skal svare til halvdelen af bræddernes tykkelse.

3. Giv savsporet grundingsolie i flere omgange. Gør sporet rent, så godt du kan, inden du imprægnerer det. Gentag oliebehandlingen, til træet ikke suger længere.

4. Sæt alulisten fast i savsporet. Er der savspor på to sider af facaden, placeres de en smule forskudt for at få en pæn afslutning på hjørnet. Kan du ikke finde alulister i facadefarven, må du selv male dem.

LÆS OGSÅ: Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Standard-alulister – til mange formål

Aluprofillister i forskellige størrelser og udformninger findes efterhånden som standardvarer i de fleste byggemarkeder. De behøver ikke kun at bruges som tagfod, sålbænk og lign. De kan sagtens bruges til andet end det, de måske oprindeligt er beregnet til – med stor fordel, da materialet har meget lang levetid og stort set er vedligeholdelsesfrit. Derfor er de også geniale som fx en slags “offerbræt” på et skur.

Findes aluprofilerne ikke i nøjagtig den facon, der passer hos dig, kan du selv bukke og tilpasse dem, som du ønsker –eller få det gjort hos en smed.

Flere aluprofiler findes formalede, så du kan være heldig at finde en, der passer i farven, så du slipper for at male.

    Andre læser lige nu ...