Solid træbeklædning uden besvær

Hvis du ikke orker tanken om at udskifte en udtjent og kedelig træbeklædning, har vi en god nyhed: I mange tilfælde kan du blot sætte nye brædder oven på de gamle og spare en masse kræfter.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
7.000 kroner

Intro

At springe over, hvor gærdet er lavest, er ikke altid ensbetydende med et dårligt resultat. Der kan også blot være tale om en smart, men holdbar, genvej.

Det er tilfældet her, hvor træbeklædningen på den kombinerede garage og værksted trænger til en udskiftning; en udskiftning, der kunne bestå i at rive beklædningen af og starte forfra – men som her blot betyder, at vi sætter fine nye brædder direkte oven på de gamle. Forudsætningen er naturligvis, at den gamle beklædning ikke er rådden eller angrebet af svamp.

I så fald er der ingen genveje, og du må fjerne det hele. Men her lykkes det os at lave en lodret 1 på 2-beklædning oven på den gamle klinkbeklædning. Husk at skære alle beklædningsbrædderne skrå forneden, så vandet kan dryppe af. Så holder de længere.

Få masser af hjælp til at bygge carport

LÆS OGSÅ: Få en flot facade med træbeklædning

Vejledning

01
Forberedelse 3 Trin

Du skal starte med at undersøge, om genvejen med at sætte ny beklædning oven på den gamle er en vej for dig. Hvis træbeklædningen på dit skur eller hus er meget medtaget og rådden mange steder, bør du fjerne den helt.

Men har du, som her, en fornuftig beklædning med holdbare brædder, er der gode chancer for, at det virker.

En forudsætning er dog, at du kan sætte nye brædder på, uden at de kommer til at bue, og at der er ventilation bag den nye beklædning. Det er der her, takket være klinkbeklædningen.

Indfatningerne omkring vinduer og døre kasserer vi og erstatter med nyt træ.

1

Vi sømmer et lille stykke beklædningsbræt (A) fast uden på den gamle beklædning. Brættet skal vise, om du kan lade den gamle beklædning sidde: Sidder det lige - og godt fast?

2

Det ser fint ud. Der er luft bag de nye brædder og dermed ventilation. Og sømmene kan nå, og de har noget at gribe fat i. Vi hiver og vrider i brættet. Det holder.

3

Vi fjerner alle indfatninger omkring vinduer og døre. Indfatningerne her kan ikke genbruges.

TIPS: Hvis du vil blænde et vindue eller en dør, er det nu, du har chancen.

02
Forberedelse fortsat 5 Trin

1 på 2-beklædningen består, som navnet antyder, af to lag brædder: underbrædder, der sættes op med en vis afstand, og ovenpå et lag smallere brædder, der dækker mellemrummene på underbrædderne. Vi starter langs døre og vinduer med brædder i hele facadens højde, og herimellem sætter vi brædder med et passende mellemrum. Vi vælger en model med ret lille afstand mellem underbrædderne (ca. 0,6 cm), men vil du have bredere mellemrum, fjerner du blot et bræt i rækken, inden du regner afstanden ud. Til hjørnerne skal du have en ekstra dimension lister med.

1

Vinduesrammer og dørkarme renses. Det er nemmest nu, inden vi sætter indfatninger på.

2

Mellem spærene sætter vi brædder (C), som flugter med spærenes underside inde mod væggen. Så kan brædderne (A) stødes op til dem.

3

Vi starter med underbrædder (A) i fuld længde. De bliver sømmet op langs døre og vinduer med 2,8 x 75 mm søm til udendørs brug.

4

Underbrædderne (A) er rykket lidt ind på karmen, både på døre og vinduer. Et par centimeter fra selve ruden er passende. Sæt alle brædder langs døre og vinduer op med det samme.

5

Afstanden mellem bræddderne: Her er der plads til syv brædder. Når de står helt tæt, er der ca. 5 cm luft. 5 cm delt med 8 mellemrum er 0,62 cm, som er den afstand, der skal være mellem brædderne.

03
Underbrædderne 3 Trin

1

Over og under vinduerne skal der sidde en liste (F). Her passer en 21 x 45 mm lægte. Indfatningerne skal sidde ovenpå. Fortsæt med de lodrette underbrædder over og under vinduet.

2

På hjørnerne prøver vi os frem. Brættet (D) er smallere end brættet (B), fordi de to hjørner skal syne ens. Nu kan de rigtige brædder i fuld længde sættes op i plan med de øvrige underbrædder.

3

Vi sømmer resten af brædderne på. Når det er gjort, skal brædderne males første gang, så vi undgår, at umalet træ kan ses, når brædderne senere udvider sig og trækker sig sammen.

04
Øverste lag 6 Trin

Nu er tiden kommet til de øverste brædder; dem, der skal sidde hen over mellemrummet mellem underbrædderne. Vi har valgt en smal version på 21 x 45 mm af høvlede lister. Du kan også vælge en 1 på 2-beklædning med bredere brædder, hvis du foretrækker det.

Det er vigtigt, at du ikke sømmer øverste lag lister eller brædder fast til underbrædderne! Når underbrædderne udvider sig og trækker sig sammen i takt med luftfugtigheden, risikerer du nemlig, at de yderste lister eller brædder flækker. Derfor skal du sømme direkte ind i midten af den smalle liste, så du rammer imellem underbrædderne.

1

Sådan skal øverste lag lister (F) sidde: En vandret liste sørger for, at der er noget at støde lægterne/brædderne op imod, så de kan kortes af på samme længde og dermed serieproduceres.

2

Vi mærker nu op til de øverste lister (F). Sømmene må ikke gå ind i underbrædderne, så med et stykke lægte, der har en streg på midten, markerer vi højre kant af alle lister på hele facaden.

3

Det er smart at forbore i top og bund af listerne, så de ikke flækker, når de bliver sømmet så yderligt. Et 4 mm træbor passer fint til vores 3,4 x 100 mm galvaniserede søm.

4

Så går turen hele vejen rundt. Det tager lidt tid, men man får hurtigt lavet nogle rutiner. En sømpistol er en klar fordel.

5

Hjørnebrædderne (B og D) er formalet. De skal nemlig være hvide, og den hvide maling er svær at fjerne fra de røde brædder, hvis man maler ved siden af.

6

Så er facaden som ny, selv om den gamle facade sidder lige indenunder. Metoden har sparet masser af tid i forhold til at rive alt ned og bygge hele facaden op forfra.

Materialer

21 x 145 mm ru fyrretræsbrædder:
• Underbrædder (A)
• Hjørnebrædder (B)
• Brædder mellem spær (C)

21 x 120 mm ru fyrretræsbrædder:
• Hjørnebrædder (D)
• Indfatninger (E)

21 x 45 mm høvlet forskalling:
• Øverste lister (F)
• Lister omkring vinduer (G)

Desuden:
• Galvaniserede søm: 2,8 x 75 og 3,4 x 100 mm
• Maling

Tidsforbrug

En garage som denne kan beklædes på 2-4 dage. Husk tørretider, da der skal males ad flere gange.

Pris

Vi gav cirka 7000 kroner

Sværhedsgrad

Hvis forholdene, som her, er i orden, er det en opgave, enhver letøvet gør det selv’er roligt kan give sig i kast med.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...