Bor hul til ventiler og få frisk luft i kælderen

Lugter kælderen for meget af kælder, og er luften altid tung og fugtig? Bor huller i muren eller soklen, og sæt udluftningsventiler i. Se her, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1/2 time pr. hul
Pris
500 kroner

Intro

Kælderluft behøver ikke at være kedelig luft. Lugten af halvsur, lidt jordslået kælder kan forholdsvis nemt skiftes ud med en langt mere behagelig luftkvalitet. Du skal bare lukke frisk luft ind udefra og helst flere steder fra.

Det kræver naturligvis lidt kræfter at bore et 82 mm hul ind igennem en mur, men lejer du en kraftig borehammer og et tilhørende bor, er det en opgave, som de fleste med lidt muskler i armene kan klare. Der skal bores huller flere steder, helst i alle de kælderrum, der skal ventileres, så den “brugte” luft bliver skiftet ud. Og hullerne skal ikke stå åben, men forsynes med ventiler, så du kan regulere mængden af luft.

Sørg også for, at luften har fri adgang mellem kælderrummene, fx ved at sætte ventiler i indervæggene.

Vejledning

01
Bor hul i muren 5 Trin

Med en kraftig borehammer og et solidt kopbor kan du bore dig igennem en mur eller en muret sokkel. Både maskine og bor kan lejes for et par hundrede kroner.

Er din sokkel af beton, skal der en kraftigere maskine til - spørg der, hvor du normalt lejer værktøj.

Det er vigtigt, at du borer hullet med en smule hældning, så eventuel slagregn eller kondens ikke løber ind i huset. Borer du udefra, skal du altså bore en smule opad. Men kun en smule, for bliver hullet for skråt, får du svært ved at sætte ventilens inderste del og risten udvendigt i plan med muren.

Husk at holde godt fast i maskinen!

1

Mål fra vindueshullet til kanten af ventilens placering. Du bestemmer, hvor ventilen skal sidde. Målet skal du bruge, når du går udenfor om lidt. Her vælger vi at placere ventilen 15 cm fra vindueshullets kant.

2

Sæt målet af udvendigt. Mål igen fra vindueshullets kant. Men her måler du til centrum af røret. Nu kan du bore med et tyndt søgebor indefra. Du skulle gerne ramme tæt på denne markering.

3

Bor evt. indefra med et langt søgebor igennem muren, hvis du er usikker på, om du har målt rigtigt. Det kan fx ske, hvis du ikke har et vindue at måle efter.

VIGTIGT! Bor skråt ned, så vand mv. ikke kan løbe ind i huset via ventilen.

4

Bor hullet udefra og ind. Sørg for at holde boret, så du borer en smule opad. På den måde undgår du, at regnvand eller kondens løber ind i kælderen. Stop, når borets styrespids netop bryder igennem væggen indenfor.

5

Bor indefra og ud. Sæt styreboret i det hul, det lavede, da det borede udefra og ind. Bor de sidste centimeter af indervæggen ud.

02
Sæt ventilerne i 5 Trin

1

Tjek, at ventilerne har den rette længde, og at de kan skydes sammen. Der skal være overlap mellem de to rør, så de slutter tæt, når de mødes inde i hullet.

2

Læg en stribe montagelim omkring hullet indenfor. Limen skal holde ventilen på plads og tætne, så luften ikke slipper forbi langs kanterne.

3

Sæt ventilen på plads. Den indvendige halvdel af røret skubbes ind i hullet, hvorefter du kan presse ventilen fast i limen. Alternativt kan du skrue den fast til væggen.

4

Sæt den ydre del fast på muren. Skub røret ind i hullet, så det møder den anden halvdel.

VIGTIGT! Hvis limen indenfor ikke er hærdet, skal du have en makker til at holde den indre ventil fast, så den ikke går løs.

5

Nu kan du regulere ventilerne inde i kælderen. Prøv dig frem, men lad generelt være med at lukke dem helt til, særligt om vinteren. De skal jo skabe ventilation i kælderen.

Materialer

Tidsforbrug

En halv times tid pr. hul

Pris

En ventil: cirka 300 kroner
Leje af maskine og bor: cirka 200 kroner

Sværhedsgrad

Det kræver lidt kræfter at styre den tunge maskine, men teknisk set er det ikke en svær opgave.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Fugt i kælder