Ventilator med aftræk gennem taget

Det nemmeste er, hvis ventilation fra badet kan ske gennem en ydermur. Er det ikke muligt, kan opgaven dog sagtens løses. Det kræver blot, at du fører røret op gennem taget.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1700 kroner

Intro

Spejlet dugger, og væggene er fugtige. Badet har været godt og langt. Du har fået varmen i hele kroppen, og da du er blevet tør, forlader du badeværelset, mens døren langsomt lukker i bag dig.

Du er varm og tør, men dit badeværelse er stadig fugtigt, og for dit hus er fugt og varme ikke en heldig kombination. Efterhånden vil du lægge mærke til, at luften i badeværelset bliver dårligere. Der lugter måske lidt muggent eller jordslået, og inden længe vil du se de første tegn på, at den er virkelig gal med indeklimaet: Mug og skimmelsvamp begynder at sætte ders mørhe spor i hjørnerne, særligt i brusenichen og omkring badekar og afløb.

Heldigvis behøver det ikke gå så galt. En enkelt ventilator af god kvalitet (køb en mærkevare) og nogle simple baderegler kan redde både hus og indeklima. Og selv om du måske er forhindret i blot at bore hul i væggen og sende den dårlige luft den vej ud, er der håb. Her viser vi dig, hvordan du lukker dampen ud gennem et hul i taget.

Når fugten stiger i badeværelset, starter ventilatoren og sender den fugtige luft ud i det fri.

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Hullet i taget 5 Trin

Når du skal føre ventilationen ud gennem taget, må du nede fra badeværelset vurdere, hvor du vil have ventilatoren siddende. Ved hjælp af tegninger og tommestok må du så beregne, cirka hvor der skal være hul i taget.

Husk, at der ikke er frit valg. Du kan ikke skære de bærende dele af tagkonstruktionen i stykker, og taghætten, der skal dække ventilationsrøret, skal passe ind i tagpladerne. Den hætte, vi arbejder med her, erstatter en tagplade, så her skal vi være ret præcise.

Har du tegl eller anden tagbeklædning, der ikke kan tages af i plader, skal du have en taghætte, der passer til det. Spørg forhandler eller producent.

1

Fjern en tagplade, og bor et hul i undertaget med et søgebor. Søgeboret skal sikre, at hullet havner det rette sted nede på loftet.

VIGTIGT! Tjek først, at du ikke borer i kabler, rør eller andre installationer.

2

Sav nu et hul igennem hele tagkonstruktionen. En stiksav eller en bajonetsav er velegnet. Husk, at røret er 100 mm i diameter og skal isoleres, så et hul på Ø 200 mm er passende.

3

Nederste del af taghætten skal sættes fast. Her er der undertag med tagpap. En lægte saves over, hættens flade krave skubbes ind under pappet. Hætten fæstnes med facadeskruer, pappet limes fast, og lægten sømmes på igen.

4

Øverste del af taghætten lægger du oven på taglægterne. Tagpladerne lægges ovenpå taghættens øvre del, og under taghættens nedre del, så vandet kan ikke kan løbe ind under taget.

5

Læg tagpladerne på plads. Nu har regnvandet ikke en chance for at finde ind på loftet. Selve “hatten” er fæstnet med facadeskruer og kan tages af, når vi skal montere ventilationsrøret.

02
Hullet i loftet 3 Trin

1

Når hullet i taget er skåret, skal du lave hul i loftet. Det er vigtigt, at hullet i loftet er præcis under hullet i taget. Et lod som det viste giver dig en meget præcis markering af hullets placering.

2

Bor med et tyndt søgebor ned igennem loftet. Løft først op i isoleringen, og tjek, at du ikke rammer skjulte kabler eller andre installationer.

3

Med en skarp hulsav borer du nu hul i loftet nedefra. Centerboret placerer du så vidt muligt i hullet fra søgeboret. Til et 100 mm rør bruger vi her en hulsav med en diameter på 110 mm.

03
Ventilationsrøret 4 Trin

Luftens vej ud i det fri sker gennem et såkaldt spirorør med en diameter på 100 mm. Røret er galvaniseret og fås i forskellige dimensioner, alt efter størrelsen på ventilatoren.

Den letteste måde at tilpasse rørets længde på er ved at skubbe det op i hullet nedefra, indtil nederste ende af røret er plant med loftet, og så gøre det midlertidigt fast med en kile eller et søm.

Oppe på taget kan du så markere, hvor røret skal saves over.

Røret skal isoleres, når det passerer det kolde loftsrum. Ellers vil der opstå kondens inde i røret.

1

Skub spirorøret opad, indtil det sidder helt plant med selve loftsbeklædningen. Gør det midlertidigt fast med et lille søm eller en kile.

2

Oppe på taget markerer du, hvor røret skal saves over. Det skal flugte med taghættens overkant som vist her.

3

Røret saver du over med en nedstryger. Lav en markering hele vejen rundt, og drej så røret, efterhånden som du får savet hul ind til midten af røret.

4

Isoler røret hele vejen op til toppen. Sørg for, at isoleringen sidder tæt, fx ved at omvikle den med ståltråd. Her er der gjort plads til 50 mm isolering.

04
Ventilatoren 3 Trin

1

Elektrikeren skal føre et kabel langs spirorøret. Når det sidder så tæt på som her, bliver det helt skjult af ventilatoren, når den er sat op. VIGTIGT! Elinstallationen skal udføres af en autoriseret elektriker.

2

Nu kan ventilatoren monteres. På denne model fra Duka kan man meget behændigt pille selve propellen ud, når den skal renses for støv og snavs.

3

Nu ryger den dårlige luft ud igennem taghætten. Ventilatoren er fugtstyret, så den starter, når fugten stiger i rummet, og slukker selv, når det indstillede niveau er nået.

Materialer

 • Ventilator med tids- og fugtstyring
 • Spirorør, Ø 100 mm
 • Taghætte, Benders
 • Friskluftsventil til ydermur+vinduer
 • Ventiler og riste til skillevægge
 • Vægrør til ventilationsriste

Desuden:

 • Facadeskruer
 • Tagpaplim

Specialværktøj

 • Bajonetsav
 • Hulsav, Ø 110 mm
 • Langt søgebor (8 mm)

www.dukaventilation.dk

Tidsforbrug

Afhænger af forholdene. Den viste opgave tog cirka en dag.

Pris

Cirka 1700 kroner for den viste opgave. Heraf 1300 kroner til ventilator

Sværhedsgrad

Det sværeste er hullet i taget. I et moderne hus med tagplader er det nemt. I et ældre hus med tegl er det noget sværere.

Tegning

Tæt taghætte

Monterer du taghætten korrekt, behøver du ikke være nervøs for, at regnen pludselig drypper ned igennem taget og ind i stuerne. Hætten består af tre dele: en underdel, der fæstnes tæt til undertag eller lægter, en overdel, der placeres ovenpå, hvorefter tagpladerne lægges på, så regnvandet løber oven på tagpladerne og aldrig ind under dem. Til sidst lukkes med en “hat”, der dækker for regnen.

Tæt taghætte

Video

Sådan bruger du bajonetsaven

Saven har masser af kræfter og er uovertruffen til nedrivningsarbejde og andre grove opgaver. Forsynet med den rigtige klinge gnaver den sig ubesværet gennem alt fra træ og jern til tegl og beton. I denne video kan du se alle klingerne, og lære hvordan du bruger saven optimalt.

Helt lige snit i runde emner

Tips & Tricks

Når der skal luft ud, skal der luft ind

Du kan ikke fjerne dårlig luft fra et rum, uden at der kommer ny luft ind. Derfor skal du sørge for, at luften kan cirkulere fra rum til rum i hele huset.

Med en ventilator i badeværelset får du den “dårlige” luft ud af rummet. Men hvis rummet ikke får tilført ny luft, hjælper det ingen ting. Derfor skal dit hus have frisk luft via en friskluftsventil.

Enten i væggen eller i vinduerne - eller om nødvendigt begge steder.

For at den friske udeluft kan ende i badeværelset og erstatte den dårlige luft, skal du desuden sørge for ventiler imellem de enkelte rum i boligen. Fx via ventiler, som du borer ind i skillevæggene. Med ventiler imellem rummene kan du desuden undgå træk langs gulvene.

Friskluftsventiler kan monteres direkte i vinduesrammerne. En diskret løsning.

LÆS OGSÅ: Monter en spalteventil og fjern dug i vinduet

Friskluftsventilen skal beskyttes mod vinden.

Imellem boligens rum bør der sidde ventiler, så luften kan passere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Ventilation