Intro
Vejledning
01
Hullet i taget
5
Trin
Når du skal føre ventilationen ud gennem taget, må du nede fra badeværelset vurdere, hvor du vil have ventilatoren siddende. Ved hjælp af tegninger og tommestok må du så beregne, cirka hvor der skal være hul i taget.
Husk, at der ikke er frit valg. Du kan ikke skære de bærende dele af tagkonstruktionen i stykker, og taghætten, der skal dække ventilationsrøret, skal passe ind i tagpladerne. Den hætte, vi arbejder med her, erstatter en tagplade, så her skal vi være ret præcise.
Har du tegl eller anden tagbeklædning, der ikke kan tages af i plader, skal du have en taghætte, der passer til det. Spørg forhandler eller producent.
Fjern en tagplade, og bor et hul i undertaget med et søgebor. Søgeboret skal sikre, at hullet havner det rette sted nede på loftet.
VIGTIGT! Tjek først, at du ikke borer i kabler, rør eller andre installationer.
Sav nu et hul igennem hele tagkonstruktionen. En stiksav eller en bajonetsav er velegnet. Husk, at røret er 100 mm i diameter og skal isoleres, så et hul på Ø 200 mm er passende.
Nederste del af taghætten skal sættes fast. Her er der undertag med tagpap. En lægte saves over, hættens flade krave skubbes ind under pappet. Hætten fæstnes med facadeskruer, pappet limes fast, og lægten sømmes på igen.
Øverste del af taghætten lægger du oven på taglægterne. Tagpladerne lægges ovenpå taghættens øvre del, og under taghættens nedre del, så vandet kan ikke kan løbe ind under taget.
02
Hullet i loftet
3
Trin
Når hullet i taget er skåret, skal du lave hul i loftet. Det er vigtigt, at hullet i loftet er præcis under hullet i taget. Et lod som det viste giver dig en meget præcis markering af hullets placering.
Bor med et tyndt søgebor ned igennem loftet. Løft først op i isoleringen, og tjek, at du ikke rammer skjulte kabler eller andre installationer.
03
Ventilationsrøret
4
Trin
Luftens vej ud i det fri sker gennem et såkaldt spirorør med en diameter på 100 mm. Røret er galvaniseret og fås i forskellige dimensioner, alt efter størrelsen på ventilatoren.
Den letteste måde at tilpasse rørets længde på er ved at skubbe det op i hullet nedefra, indtil nederste ende af røret er plant med loftet, og så gøre det midlertidigt fast med en kile eller et søm.
Oppe på taget kan du så markere, hvor røret skal saves over.
Røret skal isoleres, når det passerer det kolde loftsrum. Ellers vil der opstå kondens inde i røret.
Skub spirorøret opad, indtil det sidder helt plant med selve loftsbeklædningen. Gør det midlertidigt fast med et lille søm eller en kile.
Oppe på taget markerer du, hvor røret skal saves over. Det skal flugte med taghættens overkant som vist her.
Røret saver du over med en nedstryger. Lav en markering hele vejen rundt, og drej så røret, efterhånden som du får savet hul ind til midten af røret.
04
Ventilatoren
3
Trin
Elektrikeren skal føre et kabel langs spirorøret. Når det sidder så tæt på som her, bliver det helt skjult af ventilatoren, når den er sat op. VIGTIGT! Elinstallationen skal udføres af en autoriseret elektriker.
Nu kan ventilatoren monteres. På denne model fra Duka kan man meget behændigt pille selve propellen ud, når den skal renses for støv og snavs.
Materialer
- Ventilator med tids- og fugtstyring
- Spirorør, Ø 100 mm
- Taghætte, Benders
- Friskluftsventil til ydermur+vinduer
- Ventiler og riste til skillevægge
- Vægrør til ventilationsriste
Desuden:
- Facadeskruer
- Tagpaplim
Specialværktøj
- Bajonetsav
- Hulsav, Ø 110 mm
- Langt søgebor (8 mm)
Tidsforbrug
Afhænger af forholdene. Den viste opgave tog cirka en dag.
Pris
Cirka 1700 kroner for den viste opgave. Heraf 1300 kroner til ventilator
Sværhedsgrad
Det sværeste er hullet i taget. I et moderne hus med tagplader er det nemt. I et ældre hus med tegl er det noget sværere.
Tegning
Tæt taghætte
Monterer du taghætten korrekt, behøver du ikke være nervøs for, at regnen pludselig drypper ned igennem taget og ind i stuerne. Hætten består af tre dele: en underdel, der fæstnes tæt til undertag eller lægter, en overdel, der placeres ovenpå, hvorefter tagpladerne lægges på, så regnvandet løber oven på tagpladerne og aldrig ind under dem. Til sidst lukkes med en “hat”, der dækker for regnen.

Video
Tips & Tricks
Når der skal luft ud, skal der luft ind
Du kan ikke fjerne dårlig luft fra et rum, uden at der kommer ny luft ind. Derfor skal du sørge for, at luften kan cirkulere fra rum til rum i hele huset.
Med en ventilator i badeværelset får du den “dårlige” luft ud af rummet. Men hvis rummet ikke får tilført ny luft, hjælper det ingen ting. Derfor skal dit hus have frisk luft via en friskluftsventil.
Enten i væggen eller i vinduerne - eller om nødvendigt begge steder.
For at den friske udeluft kan ende i badeværelset og erstatte den dårlige luft, skal du desuden sørge for ventiler imellem de enkelte rum i boligen. Fx via ventiler, som du borer ind i skillevæggene. Med ventiler imellem rummene kan du desuden undgå træk langs gulvene.
Friskluftsventiler kan monteres direkte i vinduesrammerne. En diskret løsning.