Nyt gipsloft: Nemmere end du tror

Det tager et par dage at sætte et nyt gipsloft op. Men det er ofte hurtigere end at pudse det gamle op. Oveni kan det nye loft give dig bedre akustik og mulighed for ekstra isolering.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
8.500 kroner

Intro

Selvom du skal sætte et par dage af til at lave et nedsænket loft, kan det i mange tilfælde være den bedste løsning. Et nedsænket loft kan give dig en bedre akustik og isolering, skjule eventuelle rør og vise sig at være en betydelig hurtigere vej til et pænt loft, hvis dit loft er gammelt og medtaget og derfor ville kræve omfattende reparationer.

Der findes forskellige systemer, du kan bruge. Det er klart en fordel at vælge en “pakkeløsning” fra samme fabrikant, så de forskellige dele passer sammen.

Hvis du er i tvivl om styrken af det underlag, loftet skal fastgøres til, bør du søge vejledning fra producent eller bygningssagkyndig, så du får en stærk og holdbar løsning.

Vejledning

01
Sæt stålskelet op rundt i kanten 6 Trin

1

Mål op, i hvilken højde loftet skal placeres. Tegn op med en tusch, når du har besluttet dig, så du har nogle pejlemærker at rette stålskelettet ind efter.

2

Sav stålprofilerne til i længden. Det kan du fx gøre med en vinkelsliber.

3

Sæt dobbeltklæbende tape på bagsiden af profilet af profilet - den side, der skal vende ind mod muren.

4

Montér profilet på muren ud fra dine markeringer. Med tapen på bagsiden kan profilet sidde selv, indtil du får skruet det fast. Det er smart, hvis du arbejder alene.

5

Skru profilet fast til muren med lange 5 x 80-mm-skruer. Bor først for i muren og gennem profilet med en slagboremaskine.

6

Vær omhyggelig i hjørnerne, hvor profilerne støder op til hinanden. Det er vigtigt, at de sidder præcist ud for hinanden, så du ikke får problemer, når pladerne skal sættes op.

02
De langsgående profiler monteres 6 Trin

De langsgående bæreprofiler i stålskelettet skal monteres på bærebøjler, der nærmest minder om et tyndt, men stærkt stykke wire. Bærebøjlen består af et “øje” i den ene ende, hvor der sættes en skrue i, så de kan fastgøres til loftet. Herefter bøjes bøjlen nedad, og i den anden ende er en holder (et fikseranker) monteret, som profilerne fastgøres til.

Profilerne klippes til i længden med en pladesaks og forlænges med særlige samlestykker.

1

Mål op til bærebøjler, som skelettet til loftet skal hænge i. Her bruges en kridtsnor, der med et svirp på loftet fra væg til væg markerer den linje, bøjlerne placeres på.

2

Fastgør bærebøjlerne til loftet. De skrues fast med 5 x 80-mm-skruer med en afstand på 50 cm. Når bærebøjlen er fastgjort, bøjes den nedad, så fiksér-ankeret i den anden ende er klar til brug.

3

Profilerne til stålskelettet skæres til, så de passer til længden mellem væggene. Det er nemmest, hvis du bruger en pladesaks.

4

Fastgør de langsgående profiler med fikserankeret på bærebøjlerne. Når profilerne er korrekt placeret, fikseres de blot med et tryk på ankeret nederst på bærebøjlen.

5

Stålprofilerne samles på langs med et særligt samlestykke, der klikkes på plads i enden af profilet. Her er profilerne 3 m lange, så det er nødvendigt med samlinger for at kunne nå fra væg til væg.

6

De langsgående profiler skal ikke gå helt ud til væggen. Der skal være en afstand på mindst 5 cm hele vejen rundt i kanten.

03
Tværprofiler, isolering og dampspærre 6 Trin

Tværgående profiler skal fastgøres til de langsgående stålprofiler, så du får et stålskelet, der minder om et skakbræt med en masse firkanter. Tværprofilerne monteres med særlige krydsholdere, når enderne er sat på plads i stålprofilet rundt langs kanten af muren.

Når stålskelettet er færdigt, lægges isoleringsbatts op på loftet. Det fungerer som lydisolering mellem kælder og stueetagen.

Inden gipspladerne sættes op, skal der dampspærre på loftet.

1

De tværgående profiler sættes på plads i kantprofilerne på væggen. Når de holdes skråt og er skåret til med lidt luft i enderne, kan du fint få dem lirket på plads.

2

Fastgør de tværgående profiler til de langsgående med den særlige krydsholder, der monteres på de langsgående profiler. Sørg for, at profilerne placeres vinkelret på hinanden.

3

Tjek afstanden mellem de tværgående profiler. Afstanden er her 41,5 cm. Det er vigtigt, at du ikke laver afstanden større end tilladt til den type loft/ophæng, du vælger, da det vil svække konstruktionen.

4

Loftet isoleres, når stålskelettet er færdigt. Her bruger vi 145-mm-isolering fra Knauf, der ikke kradser nær så meget som traditionelt isoleringsmateriale. Husk støvmaske, briller og handsker.

5

Montér klæbebånd på stålprofilerne, som du senere kan sætte dampspærrefolien op i.

6

Sæt dampspærre­ folie op, når du har fjernet den beskyttende afdækningsfolie på forsiden af det dobbeltklæbende bånd. Pres folien godt fast i klæbebåndet, og sæt tape fast på overlappet mellem banerne.

04
Gipspladerne sættes op 6 Trin

Når isolering og dampspærre er sat op, er det tid til at montere gipspladerne.

Her gælder det om at få målt ordentligt op, så du kan skære pladerne til så præcist som muligt. Jo mere præcise samlinger der er mellem gipspladerne, jo mindre spartelarbejde er der bagefter.

Sørg for at have en god hobbykniv med ekstra blade til tilskæringen.

Hvis du er alene om at sætte gipsplader op, får du brug for en gipshejs til at holde pladerne på plads, indtil du har skruet dem fast.

1

Mål op, og skær gipspladen til med en skarp hobbykniv. Skær langs en retskinne, så pappet brydes. ”Knæk” det overskydende gips af, og skær pappet på bagsiden over også.

2

Kanterne skæres rene med en gipshøvl eller en skarp kniv, så der ikke er flosset pap. Rene, støvfri kanter er nemmere at spartle.

3

Montér gipspladerne i loftet. En plade placeres på gipshejsen og køres hen til loftet, hvor den skal skrues fast. Pladerne monteres i forbandt, lidt forskudt for hinanden, så der ikke er krydssamlinger.

4

Fjern den overskydende dampspærre rundt langs kanten, når alle gipsplader i loftet er monteret. Dampspærren skæres blot af med en hobbykniv.

5

Alle samlinger primes, så den efterfølgende spartelmasse kommer til at hæfte ordentligt. Det er en god investering med en lang pensel, der har en god rækkevidde.

6

Sæt armeringstape op i samlingerne, inden du spartler. Så risikerer du ikke, at der kommer revner i samlingerne.

05
Spartling, slibning og maling 7 Trin

Nu skal du i gang med efterbehandlingen. Samlingerne skal spartles og slibes, så loftet bliver en fuldstændig plan og ensartet flade.

Hvis det er et større loft som her, venter der en del slibearbejde, og så er det en god idé at leje en girafsliber.

Inden du maler, primes pladerne - som du også gjorde med samlingerne - så malingen får en god vedhæftning. En akrylfuge hele vejen rundt langs kanten fuldender dit nye loft.

1

Spartelmassen blandes, så den er klar til at blive fyldt i samlingerne. Konsistensen skal være som flødeskum. Her er valgt en, der skal blandes med vand, men du kan også købe færdige spartelmasser.

2

Fyld samlingerne med spartelmasse. Start med de langsgående samlinger. Her er det nemmest at trække spartelmassen på med et stålbræt. Kør først på tværs af samlingen, så den fyldes, og derefter på langs.

3

Skruehullerne fyldes også med spartelmasse. De skal som regel have to gange, da første lag godt kan synke en smule. Her er det nemmest at bruge en mindre spartel.

4

Loftet slibes helt jævnt med fint slibepapir, fx korn 100, når spartelmassen er tør. En girafsliber er en god idé. Husk at fjerne alt slibestøv bagefter.

5

Fug rundt i kanten med en akrylfugemasse, inden du maler loftet. Akrylfugen er overmalbar, så du får en usynlig overgang, når loftet er malet. Det sikrer samtidig, at loftet er helt tæt.

6

Loftet primes, inden det males. Primeren sikrer, at malingen får en god vedhæftning. Det er nemmest, hvis du har en sprøjte, men en rulle kan også bruges.

7

Mal loftet med en velegnet loftsmaling. Typisk skal det have to gange. Det er nemmest med en rulle på skaft, så du har en god rækkevidde.

Materialer

  • Kantprofiler, 27 x 28 mm
  • Bæreprofiler, 27 x 60 mm
  • Bærebøjler inkl. fikserankre
  • Samlestykker
  • Krydsholdere
  • Isolering, 145 mm
  • Dobbeltklæbende tape
  • Klæbebånd (til dampspærre)
  • Dampspærre
  • Gipsplader, 13 x 1200 x 2400 mm
  • 5 x 80-mm-skruer (til mur)
  • 3,5 x 25 mm gipsskruer
  • Slibepapir, korn 100
  • Primer
  • Spartelmasse
  • Akrylfugemasse
  • Loftsmaling

Specialværktøj

  • Slagboremaskine
  • Pladesaks
  • Kridtsnor
  • Gipshøvl
  • Stålbræt
  • Gipshejs
  • Stillads

Tidsforbrug

En lille uges tid for 35 m².

Pris

Cirka 8.500 kroner for 35 m².

Sværhedsgrad

Et nedsænket loft er et stort projekt, der kræver lidt gør det selv-erfaring.

Tegning

Video

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TEKNIK: Gipsplade-samlinger

Selvklæbende glasfibernet gør samlingen stærk

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

TIPS: Hjemmelavet gipshejs

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsloft