Nyt loft med flotte synlige bjælker

Det er et stort og beskidt arbejde at fjerne det gamle loft og sætte et nyt op mellem de bærende loftsbjælker. Men det er ikke svært, hvis du følger vejledningen her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 uger
Pris
7000 kroner

Intro

Det er et stort projekt at fjerne et gammelt loft og sætte et nyt gipsloft op mellem de bærende bjælker. Og det sviner! Men det er en god investering, og giver en fantastisk effekt, for det får rummet til at virke større, når der er højere til loftet.

Sådan gør vi

Inden du når det flotte resultat, skal du pudse væggene op, da de typisk vil stå ubehandlede der, hvor det gamle loft har været. Der skal bygges et nyt træskelet, en såkaldt forskalling, som det nye loft kan fastgøres til. Og isoleres og sættes gipsplader op i to lag. De skal spartles og efterbehandles til sidst. Den hurtige løsning er at male loftet, men du får et flottere resultat, hvis du sætter glasfilt op. Det er den løsning vi vælger her.

Overvej nye elkabler

Hvis du bor i et hus med strømføring af ældre dato, er det oplagt at få udskiftet de gamle kabler, inden du sætter det nye loft op. Husk, at det arbejde skal gøres af en autoriseret elektriker.

LÆS OGSÅ: Gipshejs til under 200 kroner

Vejledning

01
Riv loftet ned og reparer muren 5 Trin

Der er en del forberedende arbejde, som skal gøres, inden du kan komme i gang med selve loftet.

Nedrivningsarbejdet er let, men det sviner! Så sørg for at få lukket godt af til husets øvrige rum, før du går i gang.

Når du er færdig, skal du formentlig i gang med lidt reparationer, da muren bag det gamle loft som regel vil stå helt ubehandlet. Så den skal først repareres og pudses op. Bagefter er det en god ide at give bjælkerne olie, fx linolie. Det fremhæver det smukke træ og løsner samtidig eventuelle pudsrester.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Det gamle pudsede loft brækkes ned 1

Det gamle pudsede loft brækkes ned med et koben. Husk støvdragt, sikkerhedsbriller og støvmaske for det sviner meget! Forskalling og puds fylder godt tre læs på traileren i det her tilfælde.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Tjek muren for løst puds 2

Tjek muren for løst puds ved at banke på den med en hammer. Pudslaget på muren stopper, hvor det gamle loft begyndte, så den øverste del af muren skal pudses op, og det er vigtigt at gøre på et fast underlag.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Børst støv og alt løstsiddende puds væk 3

Børst støv og alt løstsiddende puds væk med en kost. Det er vigtigt, at muren er helt ren, inden du begynder at pudse op. Fugt også murværket, så det nye pudselag hæfter ordentligt.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Træk pudsemørtlen på væggen 4

Træk pudsemørtlen på væggen. Her er der ikke plads til et pudsebrædt, så det meste foregår med en trekantet murerske. Mørtlen trækkes på nedefra og op. Når første pudselag har sat sig efter et par timer, kan andet lag puds trækkes på. Efter et par timer kan du skrabe evt. toppe af og rette det op.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Olier bjælkerne 5

Olier bjælkerne, når pudsearbejdet er færdigt, og du har børstet bjælkerne grundigt af. Udover at olien gør bjælkerne smukkere, løsner den også gamle pudsrester fra træet.

02
Sæt lægter op til et nyt gipsloft 5 Trin

Når du skal sætte et nyt gipsloft op mellem fritlagte bjælker, skal du have bygget et træskelet af lægter, som gipspladerne kan fastgøres til. Det er vigtigt, at lægterne placeres i præcis samme højde og sidder helt lige.

Lægterne fastgøres med 6 x 90 mm skruer. Bor for, og placer skruerne med en afstand på 60 cm.

Træskelettet skal passe til de gipsplader, vi har købt. De måler 120 x 240 mm, men skæres til på den korte led, og træskelettets tværstivere placeres, så der et noget at skrue pladerne fast i.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Skær en lægte til 1

Skær en lægte til, så den passer på længden langs den første bjælke. Fastgør den med skruetvinger på bjælken, og juster højden, så den er 70 mm under loftet (som her gulvbrædder på 1. sal), og skru den fast.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Tjek, om lægten er skæv og skal rettes op 2

Tjek, om lægten er skæv og skal rettes op. Spænd en murersnor fast i hver ende af dens underside, så der er plads til en afstandsklods på fx 4 mm. Afstanden mellem lægte og snor skal være ens hele vejen hen.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Brug evt. kiler mellem lægte og bjælke 3

Brug evt. kiler mellem lægte og bjælke, hvis bjælkerne er meget krumme på siderne. Så har du noget at skrue lægten fast i, og det er lettere at få lægten til at sidde lige. Det er vigtigt.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Sæt tværstiverne op 4

Sæt tværstiverne op mellem de langsgående lægter. De placeres med 40 cm mellemrum. Det giver fire støttepunkter på en 120 cm gipsplade - den falder ingen steder! Lægterne fastgøres i begge ender med 2 stikskruer 5,0 x 100 mm - en fra hver side.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Der isoleres med 70 mm mineraluld 5

Der isoleres med 70 mm mineraluld, når alle lægter er fastgjort. Husk at bruge handsker og støvmaske!

03
Gipspladerne sættes op 5 Trin

Gipsloftet består af to lag gips, som skal tilpasses så præcist som muligt. Langs kanterne skal der fuges til sidst, men hvis du ikke vil bruge rigtig mange meter fugestopbånd, så skær det første lag gipsplader så tæt, at de kommer til at danne bund til fugemassen.

Det kræver et par ture op og ned med gipspladerne for at få målt nøjagtigt op til dem. Hvis bjælkerne er skæve, skal du bruge en skabelon til at save gipspladerne til efter.

Når gipspladerne er sat op, skal samlingerne spartles og slibes.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Skær en plade 7-8 cm bredere 1

Skær en plade 7-8 cm bredere end afstanden mellem bjælkerne. Løft den op, og sæt den i spænd med en støttepind. Tjek, at den støder præcis op mod den foregående plade, og mærk op, hvor den skal skæres til.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Placer skruerne efter optegninger 2

Placer skruerne efter optegninger, der viser, hvor lægterne sidder. Løft pladen op, og tjek om den glider på plads. Hvis den klemmer bare en lille smule, vil den revne, når skruerne strammes til.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Skru pladen fast 3

Skru pladen fast, når den passer perfekt, med 3,8 x 45 mm gipsskruer. Her bruger vi en almindelig skruemaskine og passer på ikke at skrue for dybt! Du kan evt. bruge et dybdestop.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Så skal der spartles 4

Så skal der spartles. Samlingerne mellem pladerne fyldes med et tyndt lag spartelmasse, som armeringstapen presses ned i. Pres al luften ud mellem spartelmasse og armeringstape med en lille spartel.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Giv endnu et lag spartelmasse 5

Giv endnu et lag spartelmasse, når samlingerne er tørre efter et døgns tid. Det skal gå ud over spartelkanterne. Til sidst slibes - først med korn 80, bagefter med korn 120.

04
Sådan kommer du rundt om skæve bjælker 3 Trin

Hvis gipspladerne skal sættes op langs skæve bjælker, skal du bruge en skabelon, som du laver med et hjemmelavet andenæb.

Skabelonen laves af en stump gipsplade, som du holder op langs den skæve bjælke, så du kan overføre skævhederne med et hjemmelavet andenæb. Når du har savet skabelonen til efter dine opmærkninger, kan du bruge den til at tegne bjælkens form præcist op på gipspladen.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Tegn op på en stump gipsplade 1

Tegn op på en stump gipsplade, som du holder op langs siden af den skæve bjælke. ”Andenæbbet” føres langs bjælken, så alle skævheder overføres til den lille stump gipspladen. Nu har du en skabelon, som du skal bruge til at skære efter.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Sav gipspladen til efter skabelonens form 2

Sav gipspladen til efter skabelonens form med en stiksav. Du skal først skære skabelonen til. Når den er skåret ud, spænder du den fast til den gipsplade, der skal sidde langs den skæve bjælke, og tegner den skæve linje op, som du saver efter.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Gipsplader kan høvles til med en gipshøvl 3

Gipsplader kan høvles til med en gipshøvl. Det er nødvendigt, hvis de skal placeres langs skævheder, som fx bjælker med store knaster. Det kan godt være svært at få det helt nøjagtigt i første omgang, men så må pladen op og ned en ekstra tur.

05
Loftet skal efterbehandles 2 Trin

Når gipsloftet er spartlet og slebet, kan du vælge at male direkte på loftet. Du får dog et endnu flottere resultat, hvis du sætter glasfilt op. Det gør overfladen ensartet og sletter de sidste spartelspor. Den løsning vælger vi her.

Uanset hvilken form for efterbehandling du vælger, skal der fuges langs kanten af bjælkerne, og det skal gøres, inden du maler. Vær omhyggelig med at undgå at male på fugen, da malingen kan risikere at krakelere.

Ny gipsloft med synlige bjælker: Læg en akrylfuge mellem bjælker og loft 1

Læg en akrylfuge mellem bjælker og loft. Sæt først malertape på bjælkerne et par mm under gipsloftet, inden du fuger. Tag et felt ad gangen, og brug en ordentlig fugepistol. Det er godt givet ud til så mange fuger!

Ny gipsloft med synlige bjælker: Glat fugen 2

Glat fugen med en fugebrik, som er fugtet med sæbevand. Fugebrikken trækker den overskydende fugemasse af og efterlader en pæn, ensartet fuge. Fjern tapen, og glat evt. efter med en finger dyppet i sæbvand.

Tips & Tricks

Materialer

  • Lægter, 38 x 57 mm
  • Gipsplader, 120 x 240 cm
  • Gipsskruer, 3,8 x 45 mm
  • Skruer, 6 x 90 og 5 x 100 mm
  • Pudsemørtel
  • Mineraluld
  • Spartelmasse
  • Armeringstape
  • Akrylfugemasse
  • Linolie

Specialværktøj

  • Murerske og pudsebræt

Tidsforbrug

5-6 uger inkl. tørretider.

Pris

6-7000 kroner.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at bygge det nye træskelet, så det nye loft kommer til at sidde helt lige.

Video

TEKNIK: Deling af gipsplader

Med en skarp hobbykniv går det nemt og hurtigt

TIPS: Gipsbit sikrer korrekt skruedybde

TIPS: Hjemmelavet gipshejs

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsloft