Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt loft med flotte fritlagte bjælker

Print Gem artikel

Drømmer du om højt til loftet? Hvis der er et gammelt pudset loft, kan du gøre drømmen til virkelighed ved at fjerne det gamle loft og sætte et nyt op mellem de bærende bjælker. Det giver luft i højden, og rummet virker større. Arbejdet strækker sig over flere uger, men er det hele værd, for forvandlingen er total.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 uger
Pris
7000 kroner

EFTER: Når bjælkerne bliver fritlagte, og loftet rykkes op mellem bjælkerne, syner loftshøjden af meget mere. Rummet virker større.

Intro

Det er et stort projekt at fjerne et gammelt loft og sætte et nyt gipsloft op mellem de bærende bjælker. Og det sviner! Men det er en god investering, og giver en fantastisk effekt, for det får rummet til at virke større, når der er højere til loftet.

Sådan gør vi

Inden du når det flotte resultat, skal du pudse væggene op, da de typisk vil stå ubehandlede der, hvor det gamle loft har været. Der skal bygges et nyt træskelet, en såkaldt forskalling, som det nye loft kan fastgøres til. Og isoleres og sættes gipsplader op i to lag. De skal spartles og efterbehandles til sidst. Den hurtige løsning er at male loftet, men du får et flottere resultat, hvis du sætter glasfilt op. Det er den løsning vi vælger her.

Overvej nye elkabler

Hvis du bor i et hus med strømføring af ældre dato, er det oplagt at få udskiftet de gamle kabler, inden du sætter det nye loft op. Husk, at det arbejde skal gøres af en autoriseret elektriker.

LÆS OGSÅ: Gipshejs til under 200 kroner

Vejledning

Riv loftet ned og reparer muren

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Der er en del forberedende arbejde, som skal gøres, inden du kan komme i gang med selve loftet.

Nedrivningsarbejdet er let, men det sviner! Så sørg for at få lukket godt af til husets øvrige rum, før du går i gang.

Når du er færdig, skal du formentlig i gang med lidt reparationer, da muren bag det gamle loft som regel vil stå helt ubehandlet. Så den skal først repareres og pudses op. Bagefter er det en god ide at give bjælkerne olie, fx linolie. Det fremhæver det smukke træ og løsner samtidig eventuelle pudsrester.

1

Det gamle pudsede loft brækkes ned med et koben. Husk støvdragt, sikkerhedsbriller og støvmaske for det sviner meget! Forskalling og puds fylder godt tre læs på traileren i det her tilfælde.

2

Tjek muren for løst puds ved at banke på den med en hammer. Pudslaget på muren stopper, hvor det gamle loft begyndte, så den øverste del af muren skal pudses op, og det er vigtigt at gøre på et fast underlag.

3

Børst støv og alt løstsiddende puds væk med en kost. Det er vigtigt, at muren er helt ren, inden du begynder at pudse op. Fugt også murværket, så det nye pudselag hæfter ordentligt.

4

Træk pudsemørtlen på væggen. Her er der ikke plads til et pudsebrædt, så det meste foregår med en trekantet murerske. Mørtlen trækkes på nedefra og op. Når første pudselag har sat sig efter et par timer, kan andet lag puds trækkes på. Efter et par timer kan du skrabe evt. toppe af og rette det op.

5

Olier bjælkerne, når pudsearbejdet er færdigt, og du har børstet bjælkerne grundigt af. Udover at olien gør bjælkerne smukkere, løsner den også gamle pudsrester fra træet.

Sæt lægter op til et nyt gipsloft

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal sætte et nyt gipsloft op mellem fritlagte bjælker, skal du have bygget et træskelet af lægter, som gipspladerne kan fastgøres til. Det er vigtigt, at lægterne placeres i præcis samme højde og sidder helt lige.

Lægterne fastgøres med 6 x 90 mm skruer. Bor for, og placer skruerne med en afstand på 60 cm.

Træskelettet skal passe til de gipsplader, vi har købt. De måler 120 x 240 mm, men skæres til på den korte led, og træskelettets tværstivere placeres, så der et noget at skrue pladerne fast i.

1

Skær en lægte til, så den passer på længden langs den første bjælke. Fastgør den med skruetvinger på bjælken, og juster højden, så den er 70 mm under loftet (som her gulvbrædder på 1. sal), og skru den fast.

2

Tjek, om lægten er skæv og skal rettes op. Spænd en murersnor fast i hver ende af dens underside, så der er plads til en afstandsklods på fx 4 mm. Afstanden mellem lægte og snor skal være ens hele vejen hen.

3

Brug evt. kiler mellem lægte og bjælke, hvis bjælkerne er meget krumme på siderne. Så har du noget at skrue lægten fast i, og det er lettere at få lægten til at sidde lige. Det er vigtigt.

4

Sæt tværstiverne op mellem de langsgående lægter. De placeres med 40 cm mellemrum. Det giver fire støttepunkter på en 120 cm gipsplade - den falder ingen steder! Lægterne fastgøres i begge ender med 2 stikskruer 5,0 x 100 mm - en fra hver side.

5

Der isoleres med 70 mm mineraluld, når alle lægter er fastgjort. Husk at bruge handsker og støvmaske!

Gipspladerne sættes op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Gipsloftet består af to lag gips, som skal tilpasses så præcist som muligt. Langs kanterne skal der fuges til sidst, men hvis du ikke vil bruge rigtig mange meter fugestopbånd, så skær det første lag gipsplader så tæt, at de kommer til at danne bund til fugemassen.

Det kræver et par ture op og ned med gipspladerne for at få målt nøjagtigt op til dem. Hvis bjælkerne er skæve, skal du bruge en skabelon til at save gipspladerne til efter.

Når gipspladerne er sat op, skal samlingerne spartles og slibes.

1

Skær en plade 7-8 cm bredere end afstanden mellem bjælkerne. Løft den op, og sæt den i spænd med en støttepind. Tjek, at den støder præcis op mod den foregående plade, og mærk op, hvor den skal skæres til.

2

Placer skruerne efter optegninger, der viser, hvor lægterne sidder. Løft pladen op, og tjek om den glider på plads. Hvis den klemmer bare en lille smule, vil den revne, når skruerne strammes til.

3

Skru pladen fast, når den passer perfekt, med 3,8 x 45 mm gipsskruer. Her bruger vi en almindelig skruemaskine og passer på ikke at skrue for dybt! Du kan evt. bruge et dybdestop.

4

Så skal der spartles. Samlingerne mellem pladerne fyldes med et tyndt lag spartelmasse, som armeringstapen presses ned i. Pres al luften ud mellem spartelmasse og armeringstape med en lille spartel.

5

Giv endnu et lag spartelmasse, når samlingerne er tørre efter et døgns tid. Det skal gå ud over spartelkanterne. Til sidst slibes - først med korn 80, bagefter med korn 120.

Loftet skal efterbehandles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når gipsloftet er spartlet og slebet, kan du vælge at male direkte på loftet. Du får dog et endnu flottere resultat, hvis du sætter glasfilt op. Det gør overfladen ensartet og sletter de sidste spartelspor. Den løsning vælger vi her.

Uanset hvilken form for efterbehandling du vælger, skal der fuges langs kanten af bjælkerne, og det skal gøres, inden du maler. Vær omhyggelig med at undgå at male på fugen, da malingen kan risikere at krakelere.

1

Læg en akrylfuge mellem bjælker og loft. Sæt først malertape på bjælkerne et par mm under gipsloftet, inden du fuger. Tag et felt ad gangen, og brug en ordentlig fugepistol. Det er godt givet ud til så mange fuger!

2

Glat fugen med en fugebrik, som er fugtet med sæbevand. Fugebrikken trækker den overskydende fugemasse af og efterlader en pæn, ensartet fuge. Fjern tapen, og glat evt. efter med en finger dyppet i sæbvand.

Sådan kommer du rundt om skæve bjælker

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Hvis gipspladerne skal sættes op langs skæve bjælker, skal du bruge en skabelon, som du laver med et hjemmelavet andenæb.

Skabelonen laves af en stump gipsplade, som du holder op langs den skæve bjælke, så du kan overføre skævhederne med et hjemmelavet andenæb. Når du har savet skabelonen til efter dine opmærkninger, kan du bruge den til at tegne bjælkens form præcist op på gipspladen.

1

Tegn op på en stump gipsplade, som du holder op langs siden af den skæve bjælke. ”Andenæbbet” føres langs bjælken, så alle skævheder overføres til den lille stump gipspladen. Nu har du en skabelon, som du skal bruge til at skære efter.

2

Sav gipspladen til efter skabelonens form med en stiksav. Du skal først skære skabelonen til. Når den er skåret ud, spænder du den fast til den gipsplade, der skal sidde langs den skæve bjælke, og tegner den skæve linje op, som du saver efter.

3

Gipsplader kan høvles til med en gipshøvl. Det er nødvendigt, hvis de skal placeres langs skævheder, som fx bjælker med store knaster. Det kan godt være svært at få det helt nøjagtigt i første omgang, men så må pladen op og ned en ekstra tur.

Materialer

 • Lægter, 38 x 57 mm
 • Gipsplader, 120 x 240 cm
 • Gipsskruer, 3,8 x 45 mm
 • Skruer, 6 x 90 og 5 x 100 mm
 • Pudsemørtel
 • Mineraluld
 • Spartelmasse
 • Armeringstape
 • Akrylfugemasse
 • Linolie

Specialværktøj

 • Murerske og pudsebræt

Tidsforbrug

5-6 uger inkl. tørretider.

Pris

6-7000 kroner.

Sværhedsgrad

Vær omhyggelig med at bygge det nye træskelet, så det nye loft kommer til at sidde helt lige.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Nyt loft med flotte fritlagte bjælker
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage