Lær teknikken: Opsætning af listelofter

Det gamle pladeloft skal friskes op med et helt nyt træloft. Men inden vi går i gang, er det nødvendigt at fjerne den øverste indfatning omkring døren, så der er plads til de nye loftbrædder.

Sådan gør du

Hvis sømmene ikke lige er til at få ud, kan det ofte hjælpe at slå panelet lidt ind, så sømhovederne lige dukker frem og kan fjernes. Er indfatningen som her kilet godt fast, kan det være nødvendigt at løfte den lodrette inddækning lidt ud. Så kan den øverste nemt fjernes.

Mål nu, hvor lange loftbrædderne skal være. Inden du går i gang med at skære og sætte op, er det en god idé at holde et loftbræt op for at se, om der er nogle forhindringer. Og det er der her. Den lodrette indfatning rager en lille smule for højt op i den ene side. Og også lidt i den anden side. Det markeres.

Skær de små stykker af. Her er en multicutter et godt værktøj, fordi det er lidt svært at komme til med en almindelig sav. Mål nu op, hvor mange brædder der skal bruges. Her er du nødt til at bruge det lille trick med først at måle ud fra den ene side, markere målet og derefter måle op fra den anden side og lægge målene sammen.

Nu kan du skære det første bræt til i længden. Her viser det sig, at der skal skæres en smule ud til kablet, der går op igennem loftet. Det markeres, hvor meget der skal saves ud. Og det måles, hvor langt udskæringen skal gå ind i brættet. Med lidt frihåndstegning markerer du udskæringen til kablet.

Sav ind i brættet i begge sider, og bræk det lille stykke af. Nu kan det første loftbræt sættes og bankes på plads. Loftbrædderne er med fer og not, og du skal huske at vende feren udad. Væggen er en smule skæv, så der skal skæres et lille stykke af brættet, da en sådan skævhed ellers vil forplante sig til de øvrige brædder, så arbejdet vil blive besværligt og loftbrædderne komme til at ligge skævt.

Den lille stump saves nemmest af med en stiksav. Inden du fortsætter, skal du lige kontrollere, at der er lige langt fra det første bræt og til endevæggen i begge sider. Det er der her, men hvis det ikke var tilfældet, skulle du nu have skåret det første bræt til, så afstanden blev den samme. Ellers ville det give problemer, når det sidste bræt skulle op.

Med en sømpistol sættes det første søm i. Sømmet skydes på skrå gennem kanten på falsen. Selv om det er fristende, må du ikke skyde loftet fast ude i feren, Så kan det næste loftbræt nemlig ikke skubbes ind på plads. Kun i det første bræt er det nødvendigt at sømme i begge sider for at holde brættet på plads.

Den yderste række søm, som ofte vil sidde oven på brættet, vil senere blive skjult af en skyggeliste. Loftbrædderne er 12 mm tykke, og det gamle loft tilsvarende. Derfor har fagmanden valgt at bruge 45 mm dykkere til at gøre dem fast med. Nu er det sværeste overstået.

De følgende brædder skal bare samles i fer og not og skydes fast. Sømmene placeres på en lige række. Det giver det pæneste resultat.3 søm i hvert bræt er nok, når loftet ikke er bredere end her. Sømmene placeres i den eksisterende forskalling over det gamle loft. Den sidder normalt med en afstand på mellem 40 og 60 cm, og det er passende.

Arbejdet går let og hurtigt, indtil det sidste bræt skal op.Her volder et kabel lidt kvaler og må løsnes. Og det er også nødvendigt at save et lille hjørne af, så kablet kan være der. Men ellers passer brættet fint i bredden og kan lige løftes op over karmen. Til slut skubbes det på plads med et stemmejern. Nu er det nye loft færdigt, og det tog faktisk kun en lille time at lave.

LÆS OGSÅ: Nyt loft med flotte synlige bjælker

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træloft