En mår er aktiv om natten, hvor den jager. Derfor lægger man ofte ikke mærke til den, før det er for sent og den er flyttet ind.
Desuden vil man højst sandsynligt heller ikke møde måren, der er meget menneskesky, men i stedet dens efterladenskaber, som ekskrementer, døde dyr og skader på blandt andet isolering.
Om sommeren kan du være heldig at møde måren i haven, fordi det bliver hurtigere lyst og den derfor ikke er færdig med at jage, når solen står op.
Den gør umiddelbart ingen skade i haven, men på det tidspunkt vil det være en rigtig god idé at få tjekket taget for utætheder og holde ekstra øje med udhuset og skuret, hvor måren også gerne flytter ind.
Bekæmpelse, når måren er flyttet ind
Hvis skaden er sket og du har fået besøg af måren, så er larmen ofte det første tegn. Det kan være alt fra en stille puslen til tungere tumleri og skrig, og vil ofte kunne holde husets beboere vågne om natten.
Det kan du selv gøre for at slippe for måren
- En mår vil larme mere end mus eller rotter, og hvis det pusler på loftet, kan du drysse et tyndt lag mel ud, hvor typen af fodspor kan afsløre hvilket dyr, det drejer sig om.
- Måren er nataktiv og ikke glad for høje lyde, så derfor kan man have held med at stresse den ved at spille høj musik på loftet i dagtimerne, når den hviler. Der er også mange, der forsøger sig med at afspille ultralyd, som, med en frekvens på 20 kHz, ikke kan opfanges af det menneskelige øre. Men man kan til gengæld komme til at genere husets mere velkomne kæledyr, som hunde eller katte.
- Måren og katten går efter de samme byttedyr, og er derfor ikke ligefrem bedste venner, men undgår helst kontakt med hinanden. Du skal altså ikke regne med, at husets kat tager sig af måren på samme måde som mus og rotter, men kan dog være så heldig, at katten får måren til at foretrække et andet hus.
- Måren er ikke begejstret for stærke lugte, som for eksempel naftalin og hjortetakolie, men det vil sjældent være nok til at få den til at flytte. Det kan dog være med til at stresse den, og kan eventuelt kombineres med høj musik i de tidlige morgentimer, hvor måren ellers ville gå til ro.
- På samme måde kan den blive stresset af lys, som for eksempel en projektørlampe. Hvis man bruger lys og lyd til at stresse måren, kan det være en god idé at kunne tænde og slukke for det i løbet af dagen, da måren ellers kan vænne sig til det.
LÆS OGSÅ: 6 tips: Sådan undgår du skægkræ
Bekæmpelse af mår med gift
Det er ikke tilladt at bruge gift mod en ubuden mår, men man må gerne stille en mårfælde op, som fanger dyret levende uden at skade det.
Der ses de bedste resultater ved at stille fælden udenfor, hvor man kan bruge hønseæg som lokkemad.
Fælden skal gerne tjekkes flere gange om dagen, og det skal være under opsyn af en person over 18 år.
Hvis man har jagttegn, må man gerne selv aflive måren med et skydevåben, ellers kan aflivning foretages af en dyrlæge eller en jæger med gyldigt jagttegn.
Hvis man ikke har mulighed for at få måren aflivet, kan man eventuelt slippe den løs i en skov eller et andet naturområde. Men hvis den slippes løs i nærheden af beboelse, risikerer du bare at give problemet videre til en anden uheldig husejer.
LÆS OGSÅ: Bekæmpelse af myrer - sådan gør du!
Forebyg at måren kommer på besøg
Den bedste måde at forebygge besøg af måren er at sørge for, at den ikke kan komme ind.
Måren kan komme igennem åbninger på størrelse med et hønseæg, så de skal lukkes.
Et tag bliver nedbrudt over tid, så derfor vil der opstå utætheder, som giver adgang til måren. Derfor er det en god idé, at taget jævnligt bliver tjekket og vedligeholdt.
En mår er adræt og har skarpe kløer, så den vil kunne kravle op af en husmur, men skal helst have noget at kravle op af, som vedbend eller træer og hegn i nærhed af huset. Måren kan også nemt kravle op af nedløbsrøret og videre op i tagrenden, men det kan klares med et barrierebælte, der forhindrer måren i at klatre hele vejen op.
Måren kan springe langt, så træer, buske og hegn kan give direkte adgang til taget.
Det kan være en god idé at klippe træets grene eller buske til, så du minimerer adgangsvejene, og udstyre hegn og træstamme med mårsikring, som gør det sværere for måren at kravle op.
Redaktionen anbefaler: Sådan bekæmper du borebiller og husbukke
Mere om måren
Der er mange dyr, der graver huller i jorden, men her er det altså ikke måren, der har været på spil.
Måren kan dog godt finde på at flytte ind i en forladt rævegrav, men graver ikke selv.
Hvis du døjer med huller i græsplænen, kan det for eksempel være rotter, der er på spil.
Hvad spiser måren?
En mår spiser helst fugle, fugleæg eller mindre pattedyr, som mus og rotter. Den kan også spise insekter, frøer eller ådsler.
Det er som regel ræven, man mistænker, hvis der har været ballade i hønsehuset, men det kan faktisk også have været måren, der har været på spil. Den går primært efter mindre fugle, men kan også tage større fugle som høns eller ænder.
Skovmår eller husmår?
Danmark er umiddelbart det eneste land i Skandinavien, hvor man kan møde husmåren, men der har dog været enkelte tilfælde af husmår i Skåne i senere år.
Ifølge Miljøstyrelsen vejer en husmår typisk 1-2,3 kg, hvor hannen er større end hunden.
Måren parrer sig i juli og august, og får 2-4 unger i april efter en lang drægtighedsperiode.
Den nemmeste måde at se forskel på en husmår og en skovmår er, at husmårens snude er lys, mens skovmårens snude er sort. Derudover har husmåren en hvid halsplet, mens skovmåren har en gul halsplet.
På trods af navnet har en mår ikke meget tilfælles med en mårhund, der minder mere om en vaskebjørn.