Væggelus - frys dem ihjel og beskyt dit hjem

Væggelus (sengelus) lever af at suge blod og kan gemme sig i sprækker, revner og under sengen. Det er et ubehageligt og voksende fænomen, vi tager med hjem fra udlandet - men de kan fryses ihjel på 2 dage.

Nærbillede af enkelt væggelus.
© Shutterstock

Hvad er væggelus (sengelus)?

Væggelus (også kendt som sengemider eller bedbugs) er 5-7 mm lange, rødbrune skadedyr, der lever i senge, sofaer, sprækker og revner i gulv og vægge. De kommer ofte med hjem i rygsække og kufferter fra eksotiske udlandsrejser og forårsager ubehagelig kløe og hudirritation, når de bider.

Det er vigtigt at holde øje med tegn på et angreb, så du kan sætte rettidigt ind med behandling og forebyggelse.

Hvordan får man væggelus væk?

Har du fået væggelus med hjem i en kuffert eller rygsæk, skal du smide det ud eller lægge det hele i fryseren i mere end 2 dage.

Væggelusene kan godt overleve i tøj, hvis det er pakket for tæt inde i fryseren. Sørg for at have mellemrum mellem tøj og tasker samt luft omkring det, så der ikke opstår en frostfri kerne, hvor væggelusene kan overleve.

Har du fundet væggelus i møbler, kan det være nødvendigt at smide møblet ud, og hvis de er kommet ind i hjemmet, herunder senge, møbler, sprækker, bag paneler eller stikkontakter, bør du altid tage kontakt til professionelle - de forsvinder nemlig ikke af sig selv!

Læs om de typiske tegn på et angreb, hvis du er i tvivl.

Typiske tegn og symptomer på angreb med væggelus

De typiske tegn på angreb med væggelus inkluderer:

Synlige sengelus eller skind:

Du kan selvfølgelig støde på de levende insekter og hudskaller i og omkring sengemøbler og sofaer. Man kan sagtens se både væggelus, deres æg og nymfer med det blotte øje.

Røde bidemærker:

Vågner du op med små røde udslæt eller kløende mærker/prikker, kan det være tegn på væggelus. Du kan være ret sikker på, at bidmærker stammer fra væggelus, hvis de sidder på linje eller i små grupper, der minder om et udslæt.

Blodpletter på sengetøj og puder:

Sengelus lever af at suge blod fra mennesker og kan efterlade rustfarvede pletter og blodspor.

Sort afføring/ekskrementer:

Under madrassen, bag lister og i sprækker og revner kan man finde små sorte pletter. Det er en stærk indikator på sengelus.

En sødlig eller ubehagelig lugt:

Ved et omfattende angreb opstår der en ubehagelig, sødlig og muggen lugt, som er svær ikke at bemærke. Ved mindre angreb kan lugten minde om koriander, mugne sko og rådne hindbær.

Hvordan spredes væggelus?

Væggelus er ikke et naturligt forekommende skadedyr som skægkræ eller, så grundlæggende skal der være en vært eller genstand, der tager dem med ind i et hjem. Væggelus spreder sig derfor gennem:

Rejser: De kan ryge med i bagagen og kufferten, når du rejser og efterfølgende sprede sig til dit hjem, når du pakker ud.
Brugte møbler: En brugt sofa kan godt være hjemsted for en klynge sengelus, der kan sprede sig, når de kommer indenfor.
Fællesområder: Sengelus kan sprede sig via elevatorer, vaskerier, opbevaringsrum, vandrehjem, hoteller og deslige.
Besøgende: Venner og familie, der har angreb med væggelus i deres eget hjem, kan det tage det med videre.

Hvordan forebygger man væggelus?

Ønsker man at forebygge angreb med væggelus, gælder det om at:

  1. Inspicere brugte møbler og tøj, inden du bringer det ind i sit hjem.
  2. Opbevare bagage på et stativ, så den ikke har direkte kontakt med muligt inficerede overflader under rejser (særligt til eksotiske steder).
  3. Vaske og tørre ved høje temperaturer, så du dræber eventuelle sengelus, der måtte gemme sig i tøj og lagner.
  4. Gøre regelmæssigt rent og støvsuge, så du får fjernet mulige insekter og forhindrer dem i at sprede sig.
  5. Tætne sprækker og revner, hvor de kan finde på at gemme sig.
  6. Bruge insektnet, så du undgår at væggelus bider dig om natten, hvis du er på rejse.

Er det lopper, myg eller væggelus?

Loppebid på mennesker kan til forveksling godt minde om bid fra væggelus. Begge dele giver kløende knopper, men bid fra væggelus er generelt voldsommere, da de egentlig bider to gange. Ved første bid indsprøjter væggelusen et bedøvelsesmiddel, mens det andet bid er til for at suge blodet op.

Derfor mærker man ikke, når væggelus bider, og reaktionen er ofte forsinket i mange timer (i nogle tilfælde en uge), mens myg- og loppebid som regel mærkes med det samme. Væggelus bider kun, når man er stille og ikke i bevægelse i modsætning til myg og lopper, der sagtens kan angribe, mens man bevæger sig rundt.

Myg og lopper stikker kun én gang per bid. Knopper, kløe og udslæt fra væggelus er også længere om at aftage end bid fra lopper. Mistænker du lopper i sengen, kan du skelne ved, at lopper kan hoppe, mens væggelus bevæger sig langsomt afsted.

Ofte stillede spørgsmål om væggelus

Kan væggelus overleve i vaskemaskinen?

Væggelus kan overleve i vaskemaskinen ved op til 50 grader, så det er bedst at vaske tøjet over denne temperatur eller fryse tøjet i to døgn.

Kan væggelus sidde i håret?

Væggelus kan teknisk set godt befinde sig i håret, men det er ikke almindeligt. De er sky og har som almindelige lus ikke ‘bolig’ i håret.

Kan man støvsuge væggelus?

Det kan virke oplagt at støvsuge væggelusene op, hvis du finder dem i sengen eller et møbel. Ligesom med bekæmpelse af myrer og borebiller er det dog ikke en holdbar strategi, da skadedyrene ofte kommer igen, hvis ikke man fjerner kilden. Med væggelus vil der dog også sidde insekter og æg inden i madrassen, og du er derfor nødt til at smide det hele ud eller kontakte professionelle skadedyrsbekæmpere - støvsugning er ganske enkelt ikke nok.

Hvad koster det at få fjernet væggelus?

Det kan blive en dyr fornøjelse at få fjernet væggelus, så det er meget fornuftigt at forebygge og være opmærksom på ved hjemkomst fra udlandet.

Hvis du er lejer i en bolig, der har fået konstateret væggelus, bør du vide, at det ifølge almenlejeloven er udlejerens pligt at få dem bekæmpet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skadedyr