Intro
Det skal der laves
Det skal du bruge
Vejledning
01
Skrabe og slibe
8
Trin
Første opgave er at få al den gamle, tykke lak og maling af, så vi kommer helt ind til frisk træ.
Hvis vi forsøger at fjerne de mange lag lak og maling med slibeskiver, vil skiverne lynhurtigt blive fyldt op, så det vil koste mange, mange slibeskiver og alt for mange timer. Derfor skaffer vi en lakfræser, der kan fræse lak og maling af langt mere effektivt.
Når det værste er væk, tager slibemaskinerne over, startende med korn 80, sluttende med korn 180. Vi bærer briller, masker og høreværn.
Fjern skruer, søm mv. Søm eller skruer, der fx har holdt et tæppe på plads, skal fjernes. Stikker der dykkere ud, så slå dem helt i. Metal vil ødelægge slibemaskinerne.
Start med den groveste maskine. Her fjerner lakfræseren tykke lag maling og lak fra undersiden af trappen. Den skal også bruges på trinfladerne.
Skrab lakken af med skrabejernet der, hvor lakfræseren ikke kan komme til, fx som her oven på trappevangen.
Kom helt ind i alle hjørner med skrabejernet, fx i de fine udfræsninger på balustrene. Jo hårdere du presser på skrabejernet, jo mere materiale fjerner det.
Slib fladerne med excentersliber. Med sine cirklende bevægelser er den en af de mest effektive maskiner. Overvej at købe slibenet, der bedre lader støvet passere videre ind i støvsugeren end slibeskiver.
Slib mindre flader med en deltasliber, der også nemmere kan komme ind i hjørner og kroge, end du kan med excentersliberen.
02
Reparere
9
Trin
Efterhånden som trappen bliver slebet fri for lak og maling, bliver gamle skader synlige. De skal fikses, inden trappen atter skal have lak og maling.
Vi ved, at nogle af trappetrinnene knirker. Det løser vi ved at slå små trækiler ind imellem trin og stødtrin eller mellem trin og trappevanger, alt efter hvor knirkelydene kommer fra.
Endelig ser vi efter gamle reparationer: Er de udført godt nok, eller skal de faktisk fjernes og skiftes ud? Det er nu, vi har chancen for at få det bedst mulige resultat ud af vores anstrengelser.
Skær små kiler til at støtte trinnet, der knirker. Trinnet gnider her imod stødtrinnet, og de små kiler stabiliserer trinnet.
Skær kilerne til med multicutteren, så de ligger helt plant med stødtrinnet. Skær forsigtigt, så du ikke skærer i trinnet.
Luk sprækken med en akrylfuge af god kvalitet. På den måde sikrer du dig lidt bedre mod fremtidigt knirkeri.
Reparér hak og dybe ridser med træspartel. Fyld ud, lad spartelmassen tørre, og slib den så let over.
Tjek gamle reparationer efter. Hvis de er lavet dårligt, så fyldninger fx smuldrer, hvis du stikker til dem, så skrab dem ud, og fyld dem igen.
Slib reparationerne, inden du maler. Sørg for, at også næsten skjulte reparationer får en tur med slibepapir. I de små riller i balustrene må vi folde et stykke slibepapir for at kunne komme til.
03
Male og oliere
10
Trin
Alt træværk er slebet ned, og nu er det tid til trappens nye og endelige look.
Der er stort set frit valg, men husk på, at en trappe bliver brugt flittigt, så du bør vælge en behandling, som gør trappen slidstærk. Ellers skal du hele turen igennem igen om ganske få år.
Vi vælger her en hvidpigmenteret hårdvoksolie, som er nem at genopfriske. Den lysner samtidig træet, der uundgåeligt vil gulne med tiden.
Undersiden af trappen og vangerne får maling, og det hele får lov til at tørre i fred efter producentens anbefalinger.
Mal kanter og hjørner, inden du maler en hel flade. Dæk af med tape ud mod dele, der ikke skal males.
Mal stødtrinnene i en farve, gerne samme farve som vangernes inderside, hvis du gerne vil skabe lidt kontrast. Ellers skal de blot have samme olie eller lak som trinnene.
Brug en bred pensel/kost på trinnene. Her har vi valgt en pigmenteret hårdvoksolie, der skal masseres ind i træet, og det er den brede pensel god til.
Rul olien på vangen. Rullen er fin til at massere den hvidpigmenterede hårdvoksolie ind i træet på den udvendige vange.
Fjern overskydende olie efter en halv time. Olien tørres væk med en blød bomuldsklud. Kluden skal herefter opbevares lufttæt, da den kan selvantænde.
Ekstra beskyttelse. Til nogle serier af olie kan man købe en plejeolie, der opfrisker og giver ekstra beskyttelse.
Så kan afdækningen fjernes, og småfejl kan udbedres, hvis tapen fx har siddet lidt for langt inde på det, der skulle males.
Materialer
- Slibeskiver, korn 80, 120 og 180
- Akrylfuge
- Træfiller
- Maling
- Hårdvoksolie
- Plejemiddel
- Div. tape mv. til afdækning
Specialværktøj
- Lakfræser
- Skrabejern
Tidsforbrug
Trappen her var færdig i løbet af en forlænget weekend.
Pris
Ca. 2.000 kr. ekskl. leje af lakfræser.
Sværhedsgrad
Her kan alle være med, men det kræver tid og omhu.