Fagmanden vil her vise, hvordan lukker trappetrinene på en måde, så de ikke knirker, når man går på dem.
Han starter med at måle bredden op, så han ved, hvor bred en plade han skal bruge. Han sætter så pladen op på det trin, han vil lukke, og fører en streg langs med kanten af trinet, som pladen skal sidde under.
Nu ved han, hvor høj pladen skal være, og skærer den til med dyksaven. Pladen skal skrues fast inde under trinet, og det vælger fagmanden at gøre ved at skrue fire skruer vandret igennem pladen og ind i trinet. For at finde ud af, hvor i pladen han skal forbore, måler fagmanden først trinets tykkelse. Fagmanden måler 5 cm ind fra hver side af pladen og afsætter et mærke, hvor de yderste skruer skal sidde.
Imellem de to mærker sætter han yderligere to mærker. Han sørger for, at der er lige langt mellem alle mærkerne. Fagmanden måler så halvdelen af trinets tykkelse op fra bunden – her 2 cm – og sætter et mærke, der krydser breddemålet. Det gør han ved alle fire mærker. Og så kan han ellers bore for.
Han bruger her et 4 mm bor, der passer til de tilsvarende skruer. Så banker han ellers pladen på plads. Tricket til at undgå knirken er her at sænke pladen en smule, så den sidder et par millimeter under trinet. På den måde er der plads til, at trinet giver sig, når du går på det. Og senere sætter fagmanden en liste på, så man ikke kan se gabet.
LÆS OGSÅ: Maling af trappe - så det holder!
Så borer fagmanden igennem forboringerne og ind i trappetrinet. Det er nemt, men sørg dog for at holde boremaskinen vandret, så boret går ind i midten af trinet. Fagmanden kan nu skrue skruerne i. Til slut sætter han propper på skruerne. Så kan man ikke se dem, selv hvis man går under trappen.
Før fagmanden sætter en liste på, måler han med en retvinkel, om pladen sidder rigtigt, og banker let til efter behov. Fagmanden vil nu sætte en liste på. Han starter med at måle bredden op. Han afsætter et mærke på listen med den målte bredde og klipper den til med en listesaks.
Han sætter så listen på plads og skyder den på plads med sømpistolen. Sørg for at trykke listen tæt til trinet, når du fastgør den, så den ikke buler ud, når du er færdig. Fagmanden gentager processen på forsiden, men bruger her panelstifter som alternativ til sømpistolen. Panelstifter er finere end almindelige søm og flækker derfor ikke lige så nemt lister. Med en dyknagle banker fagmanden sømhovederne helt ned under overfladeniveau, så man næsten ikke kan se dem.
Trappetrinet er nu lukket til, og så er det bare at gentage processen på alle trinene.
LÆS OGSÅ: Nye trappetrin i træ - nemt og billigt