Intro
Vejledning
01
Trappen lukkes
5
Trin
Vi begynder med at sætte stødtrin på trappen - altså at lukke det åbne rum mellem de vandrette trin.
Som på mange åbne trapper sidder der en liste på undersiden af hvert trin for at hindre, at små børn kan smutte ind mellem trinene. Den fjerner vi.
Hvert stødtrin kan uden videre skrues på bagsiden af trinet ved sin underkant. Foroven gør vi det fast ved hjælp af en liste, som skrues fast i stødtrinet og i trinets underside. Vi sikrer samlingerne med lim, og vi spartler over skruer og fuger alle hjørnerne.
Vi bruger en 10 mm spånplade, du kan også bruge MDF eller krydsfiner.
Vi fjerner den gamle liste under trinene. Den skulle sikre, at børn ikke kravlede ind mellem trinene og risikerede at falde ned eller sidde fast.
Stødtrin og monteringslister saves ud. Stødtrinene måles præcist op i længden et for et. Højden er fælles og behøver ikke være så præcis - de skal bare gå godt ned ad det nederste trins bagside. Monteringslisterne måles ud til hvert trin.
Stødtrinet skrues fast på bagsiden af sit trin - efter at alle samleflader er smurt med lim. Limen er vigtig, fordi den mindsker risikoen for knirkende lyde fra trappen engang i de kommende år.
Gør monteringslisten fast på trinet over det - og så på stødtrinet. Tjek, at stødtrinet står lodret. Husk igen lim.
TIPS: Du sparer megen tid ved at hælde en portion snedkerlim op i en kop, så du kan stryge den på med en pensel.
02
Trinene slibes
5
Trin
Nu skal trinene slibes ned til rent træ. Vi vil lysne dem med lud og beskytte dem med olie, så al lakken skal væk.
Lakken vil nemt pakke sammen til en sej masse i slibepapir, og derfor lejer vi en lakfræser i vores byggemarked til den første del af arbejdet. Den rasper lakken af, og den er hver en krone værd.
Efter den kommer slibepapiret, og her er princippet at begynde med det grove papir, der fjerner den sidste lak og retter ujævnheder ud. Slibesporene fjernes så med lidt finere slibepapir, sporene efter det fjernes med endnu finere papir osv. Nøglen til at blive hurtigt færdig er aldrig at gå for tidligt videre til finere korn.
Fjern lakken med lakfræseren. Kør hvert trin omhyggeligt over med fræseren, så du er nede ved rent træ, hvor fræseren kan nå ind.
Lakken i hjørnerne fjerner du med groft slibepapir på trekantsliberen, korn 40 eller endnu grovere. Med det grove papir udligner du også de niveauforskelle, der måtte være kommet ude ved kanterne.
De større flader glatter du ud med excentersliberen. Også her begynder du med korn 40. Når al lak er væk, og alle buler er væk, kører du på med stadig finere slibepapir på begge slibemaskinerne, til du sliber alt silkeglat med korn 120 eller finere.
Ofte skal trinene fornyes på forkanten, som vi her må gøre på det øverste trin. Her gør vi det med en 8 x 43 mm høvlet liste, som vi skærer til i længden.
03
Trinene olieres
3
Trin
Stryg de nyslebne trin med trælud. Den moderne trælud køber du fx hos farvehandleren - husk at tjekke, om du får en til løvtræ eller nåletræ. Følg anvisningen med hensyn til tid og mængde - og husk at beskytte øjne og hud mod syren.
Efter otte timer slibes den tørre hvide overflade med en slibemåtte eller slibepapir korn 120. Støvsug grundigt.
04
Trappen males
6
Trin
Alle samlinger lukkes med akrylfugemasse, når du igen kan gå på trappen. Akrylfugemassen - der også kaldes malerfuge - er lidt elastisk og god at male på, og malerarbejdet bliver langt flottere.
Fugerne glattes. På den snævre plads kan det være nemmest at komme til med en våd finger, men ellers bliver det pænest, hvis du bruger en silikonebrik, der giver et ensartet profil.
Stødtrin og vanger gøres klar til maling. Vi dækker af med en god malertape, som trykkes omhyggeligt fast i kanten, så der ikke kan trænge maling ned under tapen. Lakken på vangerne slibes let med fint slibepapir.
Vanger og stødtrin grundes. Den særlige grundmaling dækker bedre end slutmalingen, men har ikke nær så solid en overflade. Giv eventuelt en gang ekstra med grundmalingen, så fladen er helt hvid, inden du slutmaler.
Og så males vanger og stødtrin med slutmalingen. Vælg en god maling med høj glans, så den kan tåle stød fra skosnuder og er nem at vaske. Stryg på i et tyndt lag, og giv gerne trappen to-tre gange med slutmalingen.
Materialer
• 10 mm spånplade til stødtrin
• 25 x 25 mm høvlet fyrretræ til monteringslister
• 8 x 43 mm høvlet liste (evt.) til trinkant
Desuden:
• 4 x 35 mm træskruer, snedkerlim, akrylfugemasse, snedkerspartelmasse, grundmaling, indendørs blank maling, malertape, trælud og træolie
Specialværktøj
• Lakfræser
• Excentersliber
• Hjørnesliber
• Dyksav med føringsskinne
• Sømpisto
Tidsforbrug
Cirka 20 timer fordelt på 4-5 dage på grund af tørretider - med godt slibeværktøj
Pris
Cirka 600 kroner plus leje af lakfræser og andet udstyr
Sværhedsgrad
Arbejdet er ikke svært, det kræver bare præcision - og tålmodighed ved slibedelen.