SÅDAN: Reparer din betontrappe

Regn og frost er hård kost for betontrappen, og revner og afskallet pudslag er umulige at undgå. Jo hurtigere man sætter ind, jo mindre bliver reparationen. Venter man, bliver skaden med garanti kun større.

Hurtig udrykning er kodeordet, når det gælder revner i betontrappens pudslag. Jo mindre skaden er, jo hurtigere er den at reparere.

SKADER PÅ TRAPPETRIN

1. Først fjernes al løs puds og beton med hammer, mejsel og en stiv børste. Og så fjernes støv og små betonstykker fra alle kroge og huller, hvorefter hele reparationsstedet fugtes med vand.

2. En primer beregnet til beton påføres med en pensel. Underlaget skal være så rent og støvfrit som muligt.

3. Reparationspudsen blandes af tørbeton/støbemix og vand, som røres godt sammen. Den skal have en konsistens, der er så tyk, at du kan forme den som en klump.

4. Pudsen trykkes godt på plads med en spandeske. Tag mindre klumper ad gangen, og fortsæt, til hullet er fyldt. Når pudsen har tørret lidt, glattes den med bagsiden af spandeskeen.

5. Eventuel overskydende puds fjernes, og overfladen glattes med et fugtigt pudsebræt. Til sidst renses trinnene for cementrester for at undgå “slør”.

TIPS: Runde kanter

Kanterne på en betontrappe er meget udsatte for stød og slag. Derfor er det en god idé at runde dem med et pudsebræt. Det gør dem mindre sårbare, så de holder sig hele og pæne i længere tid.

REVNER VED MUR

1. Den gamle fuge bankes ud med hammer og mejsel. Al løstsiddende puds skal væk, så det nye pudslag har et ordentligt underlag at få fat i.

2. Støv og løs beton fjernes med en kraftig børste. Det skal være helt rent, inden man begynder at fuge. Vask rent med svamp og masser af vand. Så hærder pudsen langsommere og hæfter bedre.

3. Pudsen blandes efter anvisningerne på emballagen. Vær især opmærksom på røretiden. Kom puds på en murske, og arbejd den godt ned i fugen. Jo længere pudsen trykkes ned i fugen, jo bedre.

4. Ved lodrette fuger kan man med fordel bruge en fugeske til at presse mørtlen godt ind. En murske, som lægges på tværs nederst, beskytter reparationen på den vandrette fuge under arbejdet.

5. Overflødig puds fjernes med fugeskeen. Inden pudsen begynder at hærde, er det vigtigt at glatte den, så den står pæn og ensartet.

Vigtigt om hærdning

Beton må ikke tørre for hurtigt, for så opstår der revner. Derfor er det en god idé at dække med plast, mens betonen hærder – gerne mindst et par dage. Større reparationer kan med fordel fugtes med vand to gange dagligt i en uges tid.

SMART METODE: STØBEFORM TIL KNÆKKEDE FORKANTER

Revner og sprækker er nemme at klare i fri hånd. Men er der knækket et hjørne eller forkanten af et trin, er det nødvendigt at bygge en simpel form, der afgrænser og former støbningen. Et par brædder eller nogle stykker plade kan bruges til formålet.

For at sikre at pudsen ikke hænger fast, smøres træet med spiseolie på den indvendige side.

Andre læser lige nu ...