Støbt trappe med forskalling

En betontrappe får revner og skader med tiden. Jo før de repareres, jo nemmere er arbejdet. Men selv hvis trappen er meget medtaget med ødelagte hjørner og store løse stykker i det øverste pudslag, kan den blive flot og stærk igen.

En trappe bliver udsat for slid og store temperaturudsving, så betonen skal vedligeholdes for at beholde sin styrke.

En trappe bliver udsat for slid og store temperaturudsving, så betonen skal vedligeholdes for at beholde sin styrke.

STØB ET NYT HJØRNE

1. Hjørnet bygges op med forskallingsbrædder, der skrues sammen. Hold forskallingen op mod trappen med tunge sten. Bor huller, og montér stålstænger, som den nye beton kan få fat i.

2. Betonen (0-8 mm) blandes og fyldes i hullet. Følg anvisningerne på pakken, så den rette konsistens opnås. Betonen fordeles med en murske, efterhånden som den fyldes på.

3. Betonen presses godt sammen, så den er helt komprimeret. Den sidste portion beton kan med fordel blandes lidt tyndere, så den er nemmere at fordele til en jævn og pæn flade.

4. Lad det nystøbte hjørne stå natten over, så det “sætter sig”. Herefter fjernes forskallingsbrædderne forsigtigt. Der er dog stadig mulighed for at rette hjørnet lidt til, hvis der er behov for det.

VIGTIGT INDEN DU STØBER!

Inden der kan støbes, skal man sikre sig, at alle løse dele er banket af – helt ind til fast underlag. Og så skal overfladen børstes ren for støv og løse sten.

Overfladen skal fugtes med vand og påføres primer, så den nye beton kommer til at hæfte ordentligt. Sørg for at komme godt ind i alle hjørner, fx med en kalkkost.

Beton må ikke tørre for hurtigt, for så opstår der revner. Så lad trappen stå tildækket med plast i 1-2 dage, og fugt den to gange dagligt i minimum en uge.

PUDSLAG PÅ VANDRETTE FLADER (TRIN)

1. Byg en form (en forskalling) af brædder, der klodses op og støttes af sten og bræddestumper. Sørg for, at trinnet får et fald på 1-2 % væk fra huset.

2. Fyld beton på, og fordel den med en spandeske. Vær ekstra opmærksom på at få presset betonen godt sammen de steder, hvor der skal mest beton på.

3. Overfladen rettes af med et lige bræt, der trækkes langs de to forskallingsbrædder i siderne. Til sidst pudses efter, så trinnet bliver helt lige.

PUDSLAG PÅ LODRETTE FLADER (STØDTRIN)

1. Stødtrin bygges op “i hånden” med forskallingsbrædder foroven, så man har noget at rette ind efter. Tryk betonen fast med en murske – nedefra og op.

2. Overfladen glattes med et pudsebræt. På lodrette flader kan man ikke rette af med et bræt, så her fjernes overskydende beton med en murske.

3. Kanterne på en betontrappe er meget udsatte for stød og slag, så det betaler sig at runde dem med et pudsebræt. Så er de mindre sårbare.

2 VEJE TIL EN EKSTRA STÆRK OVERFLADE

En rå betontrappe er ret solid, men levetiden kan forlænges betydeligt med overfladebehandling. Det nemmeste er at male med en stærk tokomponent epoxymaling.

Mere besværligt – men også en del stærkere – er det at beklæde med hårdtbrændte klinker. Sørger man for at vedligeholde fugerne, kan en klinkebeklædt trappe holde helt op til 50 år.

Andre læser lige nu ...