Stærk udendørs trappe med fliser

Det er ikke kun for syns skyld, at trappefliser udendørs er en god ide. Du kan forlænge levetiden, hvis du lægger klinker på trappen i stedet for at lade den stå i rå beton.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
600 kr./m2

Intro

Fliser gør udendørs trappe stærkere

Der er flere fordele ved at lægge klinker eller fliser på en udendørs trappe frem for at lade den stå i rå beton.

Det forlænger nemlig trappens levetid betydeligt. Samtidig bliver den endnu stærkere og trappen kan blive flot og harmonisk, hvis du beklæder den med klinker.

Med de rette forberedelser kan det gøres på blot en weekend, hvis du begynder om fredagen.

Klinker til udendørs trappe kan sagtens holde i op til 50 år. Men det kræver, at du lægger klinker og fuger rigtigt fra starten og går fugerne efter med jævne mellemrum, så fugten ikke kan trænge ned i betonen.

Mål op til fliser på trappen

For at trappen med fliser kan få et harmonisk udseende, er det vigtigt at bruge tid på at måle op og finde det rigtige mønster.

Et mønster skal først og fremmest skabe harmoni, så trappen bliver flot at kigge på. Start med at måle op og lave en skitse. Så kan du tegne et par mønstre, som du bagefter prøver at lægge op på trappen, så du får en fornemmelse af, hvordan det kommer til at se ud.

Du bør bruge en vådskærer med god klinge, der kan skære et fint snit i materialet. Sørg i din opmåling for, at klinkerne ikke skæres kortere end halvdelen af deres længde. Vælg derfor også klinker, i en passende størrelse, så de skal skæres så lidt til som muligt.

Gør trappen klar til klinker

Inden du lægger klinkerne, skal du sikre dig, at trinene har det rette fald, og at overfladerne er plane. Det går nemmere med en nypudset trappe, der er parat til en ny overflade.

Vejledning

01
Forberedelser 6 Trin

Når du skal lægge fliser på en trappe, er det vigtigt, at du giver dig god tid til at finde det mønster, der passer bedst til trappen. Et mønster skal først og fremmest skabe harmoni, så trappen bliver flot at kigge på.

Start med at måle op og lave en skitse. Så kan du tegne et par mønstre, som du bagefter prøver at lægge op på trappen, så du får en fornemmelse af, hvordan det kommer til at se ud.

Klinkerne her måler 60 x 30 cm, og de skal lægges, så de skal skæres så lidt til som muligt. Prøv at tage højde for det, når du laver dit mønster. Sørg også for, at klinkerne ikke skæres kortere end halvdelen af deres længde.

Trappefliser udendørs: Mål trappen op 1

Mål trappen op, så du kan lave en præcis tegning, når du skal finde ud af, hvilket mønster der bliver det flotteste på din trappe. Hav klinkernes størrelse i baghovedet, så du laver et mønster med så mange hele klinker som muligt.

Trappefliser udendørs: Lav en prøveoplægning på trappen 2

Lav en prøveoplægning på trappen. Det er ikke sikkert, at det mønster, der ser bedst ud på tegningen, også er det, der virker bedst i virkeligheden. Så prøv dig frem. Læg et helt hjørne - det giver en god fornemmelse af mønsteret.

Trappefliser udendørs: Rens fladen af med en stålbørste 3

Rens fladen af med en stålbørste eller et stålbræt, inden fliseklæberen smøres på. Den hæfter bedre, når overfladen er lidt ru. Fjern evt. små forhøjninger med hammer og mejsel, hvis overfladen ikke er helt lige. Fej fladen ren til sidst.

Trappefliser udendørs: Fugt betonfladen med vand 4

Fugt betonfladen med vand. Det er vigtigt, at fladen er lidt fugtig, så betonen ikke suger vand ud af klæberen. Der må ikke ligge blankt vand. Overfladen skal blot være fugtig.

Trappens mønster 1
Mønsteret har fokus på hjørnerne, da man kommer til huset fra siden.

Trappens mønster 2
Går du lige op ad trappen, kan du lave et mønster med fokus på midten og skrå snit i hjørnerne.

02
Klinkerne skæres 2 Trin

Trappefliser udendørs: Mål op til klinkerne 1

Mål op til klinkerne. Start med det øverste trin. Her bliver hjørneklinken i den ene side 1,5 cm for stor. Overskuddet skal tages fra den side, der vender ind mod døren.

Skal du have klinker på stødtrin, så hold en stump op her, så du kan se, hvor meget trinet skal rage ud over kanten.

Trappefliser udendørs: Skær klinkerne til 2

Skær klinkerne til, når du har målt op til dem, der skal ligge på det første trin. Husk at tilføre vand til vådskæreren, så den ikke brænder sammen.

03
Det første trin 3 Trin

Trappen her får klinker både på trinflade og stødtrin - i to forskellige farver. Arbejdet bliver dog nemmere, hvis du vælger de samme klinker til det hele, eller hvis du kun nøjes med klinker på trinene.

Vi starter med øverste trin og arbejder os ned - et trin ad gangen. Og vi blander også kun klæber til et trin ad gangen, så den ikke når at størkne undervejs. Stødtrinene venter vi med til i morgen, så klæberen får tid til at tørre. På en mindre trappe kan du sikkert godt klare det hele på én dag.

Tandspartlen skal passe til klinkernes størrelse. Jo større klinker du bruger, jo større skal tænderne være for at sikre den rette mængde klæber.

Trappefliser udendørs: Bland fliseklæberen, og fordel den jævnt på trappen 1

Bland fliseklæberen, og fordel den jævnt på trappen. Følg anvisningen på pakken, når du blander, så du får den rigtige konsistens. Fordel den først med en spandeske og dernæst en tandspartel, som sikrer den optimale fordeling af klæberen.

Kør først tandspartlen den ene vej og bagefter den modsatte, så klæberen fordeles ordentligt.

Trappefliser udendørs: Læg nu klinkerne ned i klæberen 2

Læg nu klinkerne ned i klæberen. Giv dem et let tryk, så de bliver presset lidt ned i klæberen og får godt fat. Skal du have klinker på stødtrinet, skal du også tjekke med en stump klinke, hvor meget den skal rage ud over kanten.

Trappefliser udendørs: Læg resten af klinkerne på trinet 3

Læg resten af klinkerne på trinet. Sørg for, at de ligger i samme niveau, så trinet bliver plant. De skal også holde kant fortil. Tjek med vaterpasset. Du kan evt. banke klinkerne lidt ned med skaftet af en hammer.

04
De øvrige trin 5 Trin

Når det første trin er lavet, arbejder du dig ned ad trappen trin for trin. Mål klinkerne op på det næste trin, skær dem til, og læg dem i klæberen, som du har smurt på trappen.

Jo større trinene er, jo flere klinker bliver der at holde styr på, og så er det smart at lægge klinkerne op i den rigtige rækkefølge, efterhånden som du skærer dem til. Så har du hele tiden styr på, hvor de skal placeres. Der kan nemlig godt være forskel på, hvor bredt det samme trappetrin er - det kan sagtens være 1 cm bredere i den ene side. Det skal du selvfølgelig være opmærksom på, når du måler op.

Trappefliser udendørs: Mål op til klinkerne på det næste trin 1

Mål op til klinkerne på det næste trin. Husk at tage højde for, at hvis du også skal have klinker på stødtrinet, så skal klinken på trinfladen være lidt bredere, så den rager ud over den på den lodrette flade. Det sikrer mod vandindtrængning.

Trappefliser udendørs: Tegn målet på den del af klinken, der skal placeres op mod trappen 2

Tegn målet på den del af klinken, der skal placeres op mod trappen. Først ser du, hvor meget klinken rager ud over kanten, og overfører så målet til den inderste kant. Det gør du med alle klinker, så du får en helt lige kant fortil.

Trappefliser udendørs: Smør fliseklæber på trinet, og læg klinkerne på 3

Smør fliseklæber på trinet, og læg klinkerne på. Husk at trykke hver klinke lidt ned i klæberen, så den får godt fat. Tjek for hvert trin, at klinkerne ligger i samme niveau på fladen, og at den forreste kant er lige.

Trappefliser udendørs: Brug et langt lige bræt til de sidste, lange trin 4

Brug et langt lige bræt til de sidste, lange trin. Det er vigtigt at tjekke, at klinkerne ligger lige. Hvis vaterpasset ikke er langt nok, kan du lægge det på et langt lige bræt.

Trappefliser udendørs: Inden du holder fyraften, skal trinene vaskes med rent vand og det bløde gummifiltsebræt 5

Inden du holder fyraften, skal trinene vaskes med rent vand og det bløde gummifiltsebræt. Tjek også, om der sidder for meget fliseklæber i fugerne. Gør der det, skal du fjerne det, inden det tørrer, så der er plads til fugemassen.

05
Stødtrinene 2 Trin

Nu skal du i gang med stødtrinene. Fremgangsmåden er den samme som på trinfladerne med opmåling, tilskæring og fliseklæber. Men når du sætter klinkerne op lodret, skal du støtte dem forneden med et par afstandsklodser, så de ikke kommer til at stå direkte oven på trinfladerne. Klinkerne her er nemlig ret tunge, så der går et stykke tid, inden de sidder fast af sig selv.

Trappefliser udendørs: Smør fliseklæber på stødtrinene 1

Smør fliseklæber på stødtrinene, når klinkerne er målt op og skåret til. Her får du også brug for tandspartlens korte side, når du skal fordele klæberen.

Trappefliser udendørs: Sæt klinken op på stødtrinet 2

Sæt klinken op på stødtrinet, og støt den med afstandsklodser, til klæberen er tør. På den måde sikrer du, at der bliver plads til den fuge, der sørger for, at der ikke kommer fugt ind bag klinkerne.

Lad afstandsklodserne sidde, indtil du har lavet hele trappen.

06
Fugerne 5 Trin

Da vi her har valgt sorte klinker på trinfladerne og lysegrå på stødtrinene, skal vi også bruge fugemasse i to forskellige farver. Det bliver pænest, hvis du vælger en fugemasse, der så vidt muligt svarer til klinkernes farve.

Vælger du at køre med samme farve klinker på hele trappen, er det lidt lettere, og du er ikke afhængig af, at den ene farve fugemasse skal tørre, inden du kan fuge med den næste.

Her laves trinfladerne først med den sorte fugemasse. Den sviner mest, så det er bedst at få den overstået først. Når den er tør, kan du fortsætte med fugerne i de lyse stødtrin.

Trappefliser udendørs: Bland fugemassen, og smør den på trinfladerne 1

Bland fugemassen, og smør den på trinfladerne. Sørg for, at massen kommer godt ned i fugerne ved at køre filtsebrættet med hårdt gummi lidt skråt på fugerne. Bland fugemasse til et trin ad gangen, og følg anvisningen på pakken.

Trappefliser udendørs: Vask overskydende fugemasse væk med rent vand 2

Vask overskydende fugemasse væk med rent vand. Brug filtse-brættet med blødt gummi. Det skal være fugtigt - ikke for vådt, så risikerer du at vaske fugemassen væk. Tjek, om alle fuger er fyldte. Hvis ikke, kan du nå det endnu.

Vask til sidst med en godt opvredet svamp.

Trappefliser udendørs: Husk også at vaske den sorte fugemasse væk på stødtrinene 3

Husk også at vaske den sorte fugemasse væk på stødtrinene. Her kræver det ekstra grundighed at få vasket de lyse klinker rene, da den sorte fugemasse sviner en del.

Trappefliser udendørs: Stødtrinene fuges med lys fugemasse 4

Stødtrinene fuges med lys fugemasse, når den sorte er tør, så de to farver ikke flyder sammen. Det optimale er at lade den ene fugemasse tørre et døgn, inden du fuger med en ny farve. Bruger du samme farve overalt, fuger du bare løs.

Husk også at vaske den overflødige lyse fugemasse væk på stødtrinene.

Trappefliser udendørs: Vask trappen med kalkfjerner 5

Vask trappen med kalkfjerner, når fugerne er tørre - efter cirka 1 døgn. Selv om den er vasket i rent vand, kan der stadig sidde lidt kalkslør på klinkerne. Kalkf erneren tager lige det sidste, så overfladen bliver rigtig flot.

Efter et par dages tørretid kan du tage trappen i brug for alvor.

Materialer

• Klinker (her fra Evers)
• Fliseklæber og fugemasse (til udendørs brug)
• Kalkfjerner og klinkeolie

Specialværktøj

• Piskeris til boremaskine: Er en klar fordel, når du skal blande både klæber og fugemasse
• Spandeske: Til at smøre klæberen ud med
• Fugeske: Til rengøring af fuger
• Tandspartel: 4-5 mm passer i størrelse tilklinkerne her
• Filtsebræt (hårdt): Til fordeling af fugemasse
• Filtsebræt (blødt): Til afvask af fugemasse
• Vådskærer: Til at skære klinker med

Tidsforbrug

1 weekend

Pris

600 kr./m2

Video

TEKNIK: Læg klinker udendørs

Sørg for 100 % vedhæftning mellem flise og underlag

Video

TEKNIK: Del hårdtbrændte klinker

Med en vådskærer får du et flot snit

Video

TEKNIK: Fugning af udendørs klinker

Arbejd diagonalt på klinkerne, så bliver fugerne flotte

Video

TIPS: Den rigtige fugemasse til fliserne

Video

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Udendørs trapper