Intro
Vejledning
01
Forberedelser
6
Trin
Når du skal lægge fliser på en trappe, er det vigtigt, at du giver dig god tid til at finde det mønster, der passer bedst til trappen. Et mønster skal først og fremmest skabe harmoni, så trappen bliver flot at kigge på.
Start med at måle op og lave en skitse. Så kan du tegne et par mønstre, som du bagefter prøver at lægge op på trappen, så du får en fornemmelse af, hvordan det kommer til at se ud.
Klinkerne her måler 60 x 30 cm, og de skal lægges, så de skal skæres så lidt til som muligt. Prøv at tage højde for det, når du laver dit mønster. Sørg også for, at klinkerne ikke skæres kortere end halvdelen af deres længde.
Mål trappen op, så du kan lave en præcis tegning, når du skal finde ud af, hvilket mønster der bliver det flotteste på din trappe. Hav klinkernes størrelse i baghovedet, så du laver et mønster med så mange hele klinker som muligt.
Lav en prøveoplægning på trappen. Det er ikke sikkert, at det mønster, der ser bedst ud på tegningen, også er det, der virker bedst i virkeligheden. Så prøv dig frem. Læg et helt hjørne - det giver en god fornemmelse af mønsteret.
Rens fladen af med en stålbørste eller et stålbræt, inden fliseklæberen smøres på. Den hæfter bedre, når overfladen er lidt ru. Fjern evt. små forhøjninger med hammer og mejsel, hvis overfladen ikke er helt lige. Fej fladen ren til sidst.
02
Klinkerne skæres
2
Trin
Mål op til klinkerne. Start med det øverste trin. Her bliver hjørneklinken i den ene side 1,5 cm for stor. Overskuddet skal tages fra den side, der vender ind mod døren.
Skal du have klinker på stødtrin, så hold en stump op her, så du kan se, hvor meget trinet skal rage ud over kanten.
03
Det første trin
3
Trin
Trappen her får klinker både på trinflade og stødtrin - i to forskellige farver. Arbejdet bliver dog nemmere, hvis du vælger de samme klinker til det hele, eller hvis du kun nøjes med klinker på trinene.
Vi starter med øverste trin og arbejder os ned - et trin ad gangen. Og vi blander også kun klæber til et trin ad gangen, så den ikke når at størkne undervejs. Stødtrinene venter vi med til i morgen, så klæberen får tid til at tørre. På en mindre trappe kan du sikkert godt klare det hele på én dag.
Tandspartlen skal passe til klinkernes størrelse. Jo større klinker du bruger, jo større skal tænderne være for at sikre den rette mængde klæber.
Bland fliseklæberen, og fordel den jævnt på trappen. Følg anvisningen på pakken, når du blander, så du får den rigtige konsistens. Fordel den først med en spandeske og dernæst en tandspartel, som sikrer den optimale fordeling af klæberen.
Kør først tandspartlen den ene vej og bagefter den modsatte, så klæberen fordeles ordentligt.
Læg nu klinkerne ned i klæberen. Giv dem et let tryk, så de bliver presset lidt ned i klæberen og får godt fat. Skal du have klinker på stødtrinet, skal du også tjekke med en stump klinke, hvor meget den skal rage ud over kanten.
04
De øvrige trin
5
Trin
Når det første trin er lavet, arbejder du dig ned ad trappen trin for trin. Mål klinkerne op på det næste trin, skær dem til, og læg dem i klæberen, som du har smurt på trappen.
Jo større trinene er, jo flere klinker bliver der at holde styr på, og så er det smart at lægge klinkerne op i den rigtige rækkefølge, efterhånden som du skærer dem til. Så har du hele tiden styr på, hvor de skal placeres. Der kan nemlig godt være forskel på, hvor bredt det samme trappetrin er - det kan sagtens være 1 cm bredere i den ene side. Det skal du selvfølgelig være opmærksom på, når du måler op.
Mål op til klinkerne på det næste trin. Husk at tage højde for, at hvis du også skal have klinker på stødtrinet, så skal klinken på trinfladen være lidt bredere, så den rager ud over den på den lodrette flade. Det sikrer mod vandindtrængning.
Tegn målet på den del af klinken, der skal placeres op mod trappen. Først ser du, hvor meget klinken rager ud over kanten, og overfører så målet til den inderste kant. Det gør du med alle klinker, så du får en helt lige kant fortil.
Smør fliseklæber på trinet, og læg klinkerne på. Husk at trykke hver klinke lidt ned i klæberen, så den får godt fat. Tjek for hvert trin, at klinkerne ligger i samme niveau på fladen, og at den forreste kant er lige.
Brug et langt lige bræt til de sidste, lange trin. Det er vigtigt at tjekke, at klinkerne ligger lige. Hvis vaterpasset ikke er langt nok, kan du lægge det på et langt lige bræt.
05
Stødtrinene
2
Trin
Nu skal du i gang med stødtrinene. Fremgangsmåden er den samme som på trinfladerne med opmåling, tilskæring og fliseklæber. Men når du sætter klinkerne op lodret, skal du støtte dem forneden med et par afstandsklodser, så de ikke kommer til at stå direkte oven på trinfladerne. Klinkerne her er nemlig ret tunge, så der går et stykke tid, inden de sidder fast af sig selv.
Smør fliseklæber på stødtrinene, når klinkerne er målt op og skåret til. Her får du også brug for tandspartlens korte side, når du skal fordele klæberen.
06
Fugerne
5
Trin
Da vi her har valgt sorte klinker på trinfladerne og lysegrå på stødtrinene, skal vi også bruge fugemasse i to forskellige farver. Det bliver pænest, hvis du vælger en fugemasse, der så vidt muligt svarer til klinkernes farve.
Vælger du at køre med samme farve klinker på hele trappen, er det lidt lettere, og du er ikke afhængig af, at den ene farve fugemasse skal tørre, inden du kan fuge med den næste.
Her laves trinfladerne først med den sorte fugemasse. Den sviner mest, så det er bedst at få den overstået først. Når den er tør, kan du fortsætte med fugerne i de lyse stødtrin.
Bland fugemassen, og smør den på trinfladerne. Sørg for, at massen kommer godt ned i fugerne ved at køre filtsebrættet med hårdt gummi lidt skråt på fugerne. Bland fugemasse til et trin ad gangen, og følg anvisningen på pakken.
Vask overskydende fugemasse væk med rent vand. Brug filtse-brættet med blødt gummi. Det skal være fugtigt - ikke for vådt, så risikerer du at vaske fugemassen væk. Tjek, om alle fuger er fyldte. Hvis ikke, kan du nå det endnu.
Vask til sidst med en godt opvredet svamp.
Husk også at vaske den sorte fugemasse væk på stødtrinene. Her kræver det ekstra grundighed at få vasket de lyse klinker rene, da den sorte fugemasse sviner en del.
Stødtrinene fuges med lys fugemasse, når den sorte er tør, så de to farver ikke flyder sammen. Det optimale er at lade den ene fugemasse tørre et døgn, inden du fuger med en ny farve. Bruger du samme farve overalt, fuger du bare løs.
Husk også at vaske den overflødige lyse fugemasse væk på stødtrinene.
Materialer
• Klinker (her fra Evers)
• Fliseklæber og fugemasse (til udendørs brug)
• Kalkfjerner og klinkeolie
Specialværktøj
• Piskeris til boremaskine: Er en klar fordel, når du skal blande både klæber og fugemasse
• Spandeske: Til at smøre klæberen ud med
• Fugeske: Til rengøring af fuger
• Tandspartel: 4-5 mm passer i størrelse tilklinkerne her
• Filtsebræt (hårdt): Til fordeling af fugemasse
• Filtsebræt (blødt): Til afvask af fugemasse
• Vådskærer: Til at skære klinker med
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
600 kr./m2