Intro
Vejledning
Pladen skal være stærk nok til at modstå de spændinger, der kan opstå, når en stærk lim fastholder en ny overflade til underlaget. Her bruger vi en 12-mm-krydsfinerplade i birk. Den består af mange lag og har derfor styrke nok til at få limet linoleum ovenpå.
Pladen skæres til i den rette størrelse. Du kan evt. få den skåret til på mål i byggemarkedet.
Pladen skæres til i den ønskede størrelse. Det gøres let med en dyksav med førings-skinne, men du kan også bruge en rundsav, der føres langs en lige liste som her.
Slib pladen, både på overfladen og kanterne, så alle flader er helt jævne. Børst fladerne fri for støv bagefter.
Skær linoleummet til, i første omgang i overstørrelse. Du får den flotteste finish, hvis du venter med at skære linoleummet endeligt til, til efter at det er limet fast til pladen.
Nu skal du fordele limen på linoleummet, som derefter trykkes fast. I første omgang gøres det med hånden og bagefter med en rulle, der føres hen over fladen. Det presser eventuelle lufthuller ud og sikrer, at linoleummet får godt fat.
Når linoleummet sidder ordentligt fast, skæres det til sidst af i kanterne, så det flugter knivskarpt med pladens kant.
Fordel limen på linoleummet med spartlen i et så jævnt lag som muligt. Kør så tæt på kanten, som du kan. Lad det så tørre 10-15 min., inden du lægger det på pladen.
Placér stykket, så det stikker lidt ud over kanterne hele vejen rundt. Pres det fast med hånden i første omgang.
Pres nu linoleummet yderligere fast med rullen. Kør den hen over hele fladen med et godt tryk, så du sikrer, at de to limflader får god kontakt.
Bevæg til sidst rullen fra midten ud mod kanterne. Skulle der være lufthuller, vil du fjerne dem. Kør gerne rullen helt ud over kanten, så du sikrer god vedhæftning hele vejen rundt langs kanten.
Når du har skåret det overskydende linoleum af med en hobbykniv, giver du kanten den sidste finish med overfræseren. Her bruger vi to forskellige jern for at få den helt perfekte finish. Når du er færdig med at fræse, slibes kanterne, så de bliver bløde og behagelige at røre ved.
Der skal også sættes bordben på. De kan købes som færdige sæt med medfølgende skruer.
Det er en god idé at give træpladen en gang olie rundt i kanten, så den bliver modstandsdygtig over for fx fedtpletter.
Fræs kanten af linoleummet, så du får en helt jævn overgang mellem linoleum og plade. Det er tæt på umuligt at skære helt præcist til med en hobbykniv.
Kanten slibes, så du får en helt blød overgang mellem plade og linoleum. Brug en slibemaskine med forholdsvis fint slibepapir, fx korn 180.
Kanten affases på linoleummet med det fræsejern, der skærer skråt. En affaset kant giver en flot finish og gør samtidig kanten mere modstandsdygtig over for slag.
Montér benene. De placeres med samme afstand til kanten. Fastgør dem med skruer, der har en passende længde, maks. 12 mm, så de ikke går igennem linoleummet.
Materialer
- 12-mm-krydsfinerplade (her birk)
- Kontaktlim (her fra Pattex)
- 2-mm-linoleum (her fra Forbo)
- 4 stålben, inkl. skruer
Tidsforbrug
En dags tid.
Pris
Ca. 1.800 kr.
Sværhedsgrad
Et fint begynderprojekt.
Video
Tips & Tricks

Lim og rulle
Når du bruger kontaktlim, skal limen på føres begge flader. Vent ikke for længe med at samle de to flader (tjek emballagen), for tørrer limen for meget, risikerer du, at fladerne hæfter dårligt.
Lufthuller undgår du ved at køre fladen grundigt over med en hård rulle, der normalt bruges til tapet.
Fræsejern til perfekt finish
Med en overfræser kan du sikre dig en helt jævn overgang mellem bordplade og linoleum. Kør først med et notjern, der fjerner den sidste rest overflødig linoleum. Brug derefter et fræsejern med et skråt snit. Det affaser kanten, så den bliver mere modstandsdygtig over for evt. slag.
Sådan vedligeholder du en bordplade med linoleum
Den daglige rengøring af et linoleumsbord klares med en fugtig klud med vand eller et ph-neutralt rengøringsmiddel.
Et par gange om året behandles overfladen med plejemiddel til linoleum (fx Monel). Det frisker bordet op og holder linoleumsoverfladen blød og smidig.
Pletter på linoleumsbordet fjernes hurtigst muligt for at forhindre, at pletten trænger ned. Brug et neutralt rengøringsmiddel opløst i vand.
Linoleum er et naturligt materiale, så undgå skrappe rengøringsmidler som fx brun sæbe, skurepulver eller sulfo. Disse midler vil hurtigt få linoleummet til at se slidt og gammelt ud.
Linoleum til bord, gulve og vægge
Linoleum er absolut mest udbredt til gulve. Det er slidstærkt, blødt at gå på og nemt at vedligeholde. Gulvlinoleum findes i tre varianter: ca. 10 mm tykke fliser, der klikkes sammen og 2,5 mm tykke fliser og 2,5 mm baner, der limes fast til et undergulv. Klikgulvet er det klart nemmeste at arbejde med og derfor også det mest udbredte til gør det selv-brug.
Linoleum til borde og andre møbler er typisk 2 mm tykt og købes i ruller – på metermål og i en standardbredde på 183 cm. Skal det limes til en plan flade, fx en bordplade, limes linoleum med akryllim eller trælim. Til buede overflader anbefaler producenterne kontaktlim.
Linoleum findes også i en 6 mm tyk udgave, som er oplagt, hvis du vil lave din helt egen opslagstavle.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

