Flot linoleum på bordpladen – sådan gør du

Bygger du et bord med linoleum, får du en lækker, blød og behagelig overflade i præcis den farve, du ønsker. Linoleum er nemt at arbejde med og limes blot fast til den plade, du har skåret til.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.800 kroner
Linoleum på bordplade: Laver du selv dit skrivebord, får du det, præcis som du vil have det – både hvad angår størrelse, farve og typer af ben.

Laver du selv dit skrivebord, får du det, præcis som du vil have det – både hvad angår størrelse, farve og typer af ben.

Intro

Linoleum på bordplader og andre møbeloverflader er i kraftig fremmarch - og med god grund. Det er et naturligt materiale, som findes i uendelig mange forskellige farver og mønstre. Og den blot 2 mm tynde linoleum er fleksibel og kan derfor monteres både vandret, lodret og på buede overflader.

Den tynde linoleum kan bruges på stort set alle møbeloverflader, fx borde, stole, skabe, døre og køkkenfronter. På overflader med risiko for skrappe rengøringsmidler og hakker, fx køkkenbordet er linoleum dog ikke den stærkeste løsning.

Linoleum på bordplade – sådan gør du

Vil du lave dit eget linoleumsbord, skal du bruge en helt jævn plade. Du kan købe en ny plade, fx af mdf, spåntræ eller krydsfiner eller lime linoleummet ovenpå en eksisterende bordplade.

Vejledning

01
Tilskæring og limning af plade 4 Trin

Pladen skal være stærk nok til at modstå de spændinger, der kan opstå, når en stærk lim fastholder en ny overflade til underlaget. Her bruger vi en 12-mm-krydsfinerplade i birk. Den består af mange lag og har derfor styrke nok til at få limet linoleum ovenpå.

Pladen skæres til i den rette størrelse. Du kan evt. få den skåret til på mål i byggemarkedet.

1

Pladen skæres til i den ønskede størrelse. Det gøres let med en dyksav med førings-skinne, men du kan også bruge en rundsav, der føres langs en lige liste som her.

2

Slib pladen, både på overfladen og kanterne, så alle flader er helt jævne. Børst fladerne fri for støv bagefter.

3

Skær linoleummet til, i første omgang i overstørrelse. Du får den flotteste finish, hvis du venter med at skære linoleummet endeligt til, til efter at det er limet fast til pladen.

4

Fordel limen på pladen i et jævnt lag. Det gøres nemmest med en spartel i mellemstor størrelse. Følg anvisningerne til den lim, du vælger.

02
Beklæd pladen med linoleum 5 Trin

Nu skal du fordele limen på linoleummet, som derefter trykkes fast. I første omgang gøres det med hånden og bagefter med en rulle, der føres hen over fladen. Det presser eventuelle lufthuller ud og sikrer, at linoleummet får godt fat.

Når linoleummet sidder ordentligt fast, skæres det til sidst af i kanterne, så det flugter knivskarpt med pladens kant.

1

Fordel limen på linoleummet med spartlen i et så jævnt lag som muligt. Kør så tæt på kanten, som du kan. Lad det så tørre 10-15 min., inden du lægger det på pladen.

2

Placér stykket, så det stikker lidt ud over kanterne hele vejen rundt. Pres det fast med hånden i første omgang.

3

Pres nu linoleummet yderligere fast med rullen. Kør den hen over hele fladen med et godt tryk, så du sikrer, at de to limflader får god kontakt.

4

Bevæg til sidst rullen fra midten ud mod kanterne. Skulle der være lufthuller, vil du fjerne dem. Kør gerne rullen helt ud over kanten, så du sikrer god vedhæftning hele vejen rundt langs kanten.

5

Skær linoleummet til rundt i kanten med en skarp hobbykniv. Skær fx efter en metalskinne eller en lige træliste. Vær omhyggelig med, at kanten på linoleummet flugter 100 pct. med pladens kant.

03
Den sidste finish 5 Trin

Når du har skåret det overskydende linoleum af med en hobbykniv, giver du kanten den sidste finish med overfræseren. Her bruger vi to forskellige jern for at få den helt perfekte finish. Når du er færdig med at fræse, slibes kanterne, så de bliver bløde og behagelige at røre ved.

Der skal også sættes bordben på. De kan købes som færdige sæt med medfølgende skruer.

Det er en god idé at give træpladen en gang olie rundt i kanten, så den bliver modstandsdygtig over for fx fedtpletter.

1

Fræs kanten af linoleummet, så du får en helt jævn overgang mellem linoleum og plade. Det er tæt på umuligt at skære helt præcist til med en hobbykniv.

2

Kanten slibes, så du får en helt blød overgang mellem plade og linoleum. Brug en slibemaskine med forholdsvis fint slibepapir, fx korn 180.

3

Kanten affases på linoleummet med det fræsejern, der skærer skråt. En affaset kant giver en flot finish og gør samtidig kanten mere modstandsdygtig over for slag.

4

Montér benene. De placeres med samme afstand til kanten. Fastgør dem med skruer, der har en passende længde, maks. 12 mm, så de ikke går igennem linoleummet.

5

Det giver en lækker finish, når kanten af linoleummet rundes, og træet får en gang træolie.

Materialer

  • 12-mm-krydsfinerplade (her birk)
  • Kontaktlim (her fra Pattex)
  • 2-mm-linoleum (her fra Forbo)
  • 4 stålben, inkl. skruer

Tidsforbrug

En dags tid.

Pris

Ca. 1.800 kr.

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Fræsejern til perfekt finish

Med en overfræser kan du sikre dig en helt jævn overgang mellem bordplade og linoleum. Kør først med et notjern, der fjerner den sidste rest overflødig linoleum. Brug derefter et fræsejern med et skråt snit. Det affaser kanten, så den bliver mere modstandsdygtig over for evt. slag.

Fræsejernet her er et notjern. Det skærer et helt lige snit.

Fræsejernet her hedder et fasfræsejern. Det affaser kanten med et skråt snit.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord