Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nem metode: Behandling af mahognimøbler

Print Gem artikel

Med fare for at blive upopulær hos de dygtige, gamle håndværkere viser Søren Stensgård dig her en noget hurtigere metode at shine et gammelt mahognibord op på end de månedlange behandlinger, der ellers er tale om, når man behandler mahognimøbler.

SÅDAN: Behandling af mahogni møbler

Har du et slidt mahognimøbel stående derhjemme, så følg med her. Vi giver dig en hurtig metode til behandling af mahognimøbler.

Gamle mahognimøbler har en utrolig dyb glans. Et udseende, der er opnået med omhyggelige behandlinger med shellakpolitur – aldrig moderne lakker. Men fedtpletter, rande fra vaser og stager og solens stråler kan med tiden få mahognimøblerne til at falme.

Hurtig metode til behandling af mahognimøbler

Sådan var det også med svigermors gamle mahognibord, som jeg gav sin oprindelige glans tilbage.

Men ikke på den videnskabelige måde, som jeg har læst, det er at shine det gamle mahogni møbel op på. Gamle snedkere opbyggede polituren af syv-otte omgange – ofte med en måned mellem behandlingerne.

Så med fare for at blive upopulær hos de dygtige, gamle håndværkere viser jeg her en noget hurtigere metode til behandling af mahognimøbler.

Metoden til behandling af mahognimøbler har følgende fordele:

Mahognibordet får sin oprindelige glans tilbage, du bliver færdig på et par dage, og væsentligst, så tager mahognibordet absolut ikke skade og taber heller ikke værdi, hvis det er antikt. Og som sidegevinst får du tillige en glad svigermor.

Hent vejledningen og se, hvordan du behandler mahognimøbler

I gør det selv-vejledningen, som kan hentes her på siden, får du vores metode til behandling af mahognimmøbler. Vi viser, hvordan du:

  • renser og sliber mahognimøbler
  • behandler mahognimøbler

Gamle mahognimøbler har en utrolig dyb glans. Et udseende, der er opnået med omhyggelige behandlinger med shellakpo-litur - aldrig moderne lakker. Men fedtpletter, rande fra vaser og stager og solens stråler kan med tiden få møblerne til at falme.

Sådan var det også med svigermors gamle mahognibord, som jeg gav sin oprindelige glans tilbage.

Men ikke på den videnskabelige måde, som jeg har læst, det er at shine det gamle bord op på. Gamle snedkere opbyggede polituren af syv-otte omgange - ofte med en måned mellem behandlingerne. Så med fare for at blive upopulær hos de dygtige, gamle håndværkere viser jeg her en noget hurtigere metode. Den har følgende fordele: Bordet får sin oprindelige glans tilbage, du bliver færdig på et par dage, og væsentligst, så tager bordet absolut ikke skade og taber heller ikke værdi, hvis det er antikt. Og som sidegevinst får du tillige en glad svigermor.

Møblet er et gammelt spillebord med todelt plade, hvor du tydeligt kan se forskellen på den falmede halvdel og den halvdel, der har gennemgået vores kur.

Spritprøven

Inden du går i gang, skal du sikre dig, at bordet rent faktisk er behandlet med shel-lakpolitur. Det gør du ved at væde en klud med sprit og gnide med den på overfladen - på et sted, hvor det ikke vil kunne ses. Hvis overfladen opløses og bliver lidt fedtet, er den behandlet med shellakpo-litur, og så kan vores metode benyttes. Hvis bordet derimod er lakeret, sker der intet, når du gnider med spritkluden. Og et lakeret bord kan altid lakeres op igen.

Som udgangspunkt må du regne med, at bordet er fineret, og at mahognilaget er millimetertyndt. Derfor må du ikke slibe overfladen med maskine, men kun med det fineste slibepapir, højst korn 240 eller ståluld nr. 00. Desuden skal al slibning foregå langs med træets åreretning.

Er bordet - som det viste - massivt, er det muligt at skrabe det øverste, fedtede lag af med en siklinge.

Nænsom kur til det slidte mahognibord

1 En fedthinde kan skrabes af med en siklinge, der holdes i ca. 60 graders vinkel på tværs af træets åreretning. Men klingen trækkes langs med træets åreretning.

2 Når bordpladen er renset for fedthinde, kan bordpladens kanter renses med sprit på en klud, der opløser fedthinden, og slibes med fint slibepapir eller ståluld.

3 Mørke pletter fjernes med oxalsyre. Opløs 10 gram i lunkent vand, og dup pletterne med en pensel. Efter få minutter slibes let i det våde område. Kraftige skjolder må ofte behandles flere gange.

4 Bland lige dele mineralsk terpentin og syrefri vaselineolie, og smør blandingen ud over hele bordet i et rigeligt lag. Brug en bomuldsklud til at fordele blandingen på langs ad træets åreretning.

5 Blandingen skal trække godt ind - cirka et døgn - inden den overskydende olie tørres af med en blød klud - på langs ad årerne. Bliv ved, indtil overfladen virker tør.

6 Tilsæt en tredjedel sprit til shellakpolituren, der skal lægges på i ret hurtige, lange bevægelser. Ved stop eller for meget gnubberi tørrer polituren. Behandlingen kan gentages.

6 Når polituren er tør, slibes den let med ståluld. Er polituroverfladen er meget sart, bør du give den to lag politur, og desuden efterbehandle bordpladen med teaktræsolie.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Nem metode: Behandling af mahognimøbler
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage