Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg selv reol fra gulv til loft

Print Gem artikel

Byg selv en stor og elegant reol for under 4000 kroner – og få plads til hele din bogsamling.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
7 dage
Pris
4000 kroner
Skræddersyet reol fra gulv til loft

Intro

Byg selv reol

Hvis du vil købe en reol, der er tilpasset rummet, bliver det hurtigt en meget dyr fornøjelse. Med lidt fingersnilde kan du selv bygge en unik reol for under 4000 kroner.

I dette tilfælde ser gør det selv-reolen ud som om, den er bygget ind i en otte kvadratmeter stor endevæg. Reolen er nemlig omkranset af en inddækning mod vægge og loft.

Byg selv reol af mdf

Byg selv-reolen er primært bygget af 22 millimeter mdf-plade, og består af fire identiske moduler, som hviler på en fem centimeter høj sokkel.

Modulerne i gør det selv-reolen er samlet side mod side. Har du brug for en større reol, kan du supplere med flere moduler – kniber det med pladsen, vælger du færre moduler.

Overgangen mellem de enkelte moduler i byg selv-reolen er skjult af en profilliste i samme bredde. Listen er i høj grad med til at fremhæve reolens elegante og alligevel rustikke udseende.

Faste hylder i gør det selv-reolen

Vores byg selv-reol skal kunne bære flere hundrede bøger. Hvert modul er forsynet med tre faste hylder for at forstærke konstruktionen.

Den midterste hylde fungerer som topplade i gør det selv-reolens underskab. Du kan derudover supplere med løse hylder på de flytbare hyldebærere for hver fem centimeter.

Her er vejledningen til byg selv-reol

Hvor meget reolen ville have kostet, hvis den kunne købes færdig, tør vi slet ikke tænke på. Gør det selv-reolen her tager omkring en uges tid at bygge og koster under 4000 kroner.

Til sidst bliver byg selv-reolen grundmalet og derefter slebet, spartlet med woodfiller og mellemslebet igen, inden den er blevet slutmalet i en flot hvid finish.

Der er tænkt på detaljerne

For at skjule den uundgåelige samling af de enkelte moduler – og for at slippe for at skulle spartle overgangen – monterede vi en profilliste, svarende til bredden på siderne på de to moduler. På samme måde har vi anvendt skjulte hængsler med 90 graders åbningsvinkel til lågerne, så disse kan sidde helt tæt til reolen.

De løse hylder, som kan flyttes for hver 5 cm, hviler på almindelige hyldebærere af plast med 6 mm tap og 10 mm fremspring.

Den karakteristiske profilliste (F1) er høvlet til, så den har nøjagtig samme bredde som samlingen af de enkelte moduler – det vil sige 44 mm.

Til lågerne har vi anvendt skjulte hængsler, som også bruges i køkkenskabe. De er velegnede, fordi lågerne kan sidde helt tæt til reolens sider.

Vejledning

Opstilling af reolen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Bagklædningen (E) af 4 mm masonitplade gøres fast med søm - eller 20 mm hæfteklammer - pr. 10 cm. Tjek med en vinkel, at hjørnerne er rette, når pladen fastgøres.

Soklen lægges ud på gulvet, så den er i vage. Er gulvet skævt, rettes soklen op med små stykker masonit. Inden soklen fastgøres til gulvet med 4 x 80 mm skruer (husk at bore for og undersænke), justeres den, så den passer til bredden af rummet.

Mål ud fra hver side af væggen, og find midten på soklen. Sæt derefter to moduler op på soklen, og placér dem, så samlingen er præcist over midten. Nu skrues modulerne sammen side mod side med 4 x 35 mm skruer.

Hvert modul skrues fast til soklen med 4 x 50 mm skruer. Tjek, at modulernes forkant stikker tre cm ud over soklen, og at de står i lod. Fastgør hvert modul i toppen til væggen med to møbelvinkler.

Inddækning mod vægge og loft

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Da de fire moduler ikke går til kant mod vægge og loft - i vores tilfælde er der cir-ka 18 cm fra de yderste moduler til væggen og cirka 19 cm fra toppen af reo-len til loftet - har vi foretaget en ind-dækning med 12 mm mdf-plade.

Mod væggen monteres små mdf-stykker (G) på 19,5 cm og mod loftet mdf-stykker (H) på 19 cm.

Inddækningen fastgøres til 21 x 21 mm lister (J) med lim og skruer på reo-lens udvendige sider samt over toppen - 12 mm fra forkanten. Tilsvarende lister fastgøres i vægge og loft.

Inddækningsstykkerne tilpasses even-tuelle skævheder i vægge og loft samt uden om fodpaneler. Husk, at ind-dækningen starter fra overkant af sokkel.

Inddækningen skal flugte præcist med reolens forkant. Lav en såkaldt “ko” til opmærkning, og fastgør listen præcist langs opmærkningen.

Inddækningen tilpasses og fastgøres til listerne med lim og stifter. Ved sammen-stødning af inddækning lægges et stykke plade (en laske) bag samlingen. Den gennemgående frontliste (F) er fremstillet af 21 x 43 mm høvlet fyrretræ. Den øverste kant er faset let, mens den nederste er profileret med et hulkeljern i en overfræser - denne bruges også til fræsning af lågerne.

Listerne (J) på væggen gøres fast, så de flugter siden (A) på reolen. Tjek “flugten” med et stykke 12 mm mdf-plade og en vinkel.

Reol og skabsmodul er nu samlet, og samlinger i inddækning og skruer spartlet med woodfiller. Bemærk, hvordan den gennemgående liste (F), som er fastgjort i forkanten af den faste hylde (C), udgør bunden i reolen.

Fra overkanten af den gennemgående frontliste (F) til overkant af reol - samt som ramme over inddækning - dækkes forkanterne af en 9 x 44 mm profilliste (F1). Listen fastgøres med lim og små stifter.

Sådan fremstiller du lågerne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Lågerne er fremstillet af 22 mm mdf-plade, som er savet ud i stykker (P + Q) på 8 centimeter. Disse samles til rammer med lim og to 8 x 30 mm dyvler i hvert hjørne (se mål på tegning).

Lågerne er *“overlagte”*** med skjulte hængsler (nedfældes i lågen med et Ø 25 mm bor - 12 mm dybt). Læs anvisningen til hængslerne, når du skal måle ud til hullerne.

På bagsiden af hver af de i alt fire låger til underskabet fræses en 12 millimeter dyb fals - vi brugte et falsjern, som laver en 9 millimeter bred fals.

Når du har samlet de enkelte låger, fræses såvel de ind- som udvendige kanter på fronten. Til fræsningen kan du som her bruge et hulkeljern med styretap.

Som fylding på lågerne har vi brugt en perforeret 2 mm metalplade (S), der tilpasses falsmålet. Pladen holdes på plads af en 9 x 9 mm kvartstafliste (R + R1), som stiftes ind i rammen.

Materialer

– TIL FIRE REOLMODULER:

22 mm mdf-plade:
• 8 sider (A) a 35 x 231,6 cm
• 8 x bunde/toppe (B) a 35 x 75 cm
• 12 hylder (C) a 35 x 70,6 cm

– til soklen:
• 4 sider (K) a 5 x 167 cm
• 8 tværstykker (L) a 5 x 27,6 cm
• 2 lasker (N) a 5 x 40 cm
• 2 lukninger (M) a 5 x 10 cm

– til låger:
• 16 sider (P) a 8 x 69 cm
• 16 sider (Q) a 8 x 21 cm

19 mm mdf-plade:
• 16 løse hylder a 35 x 70,3 cm

12 mm mdf-stykker til inddækning:
• 2 sider (G) a 19,5 x 236 cm
• 1 overligger (H),19 x 244 cm
• 2 overliggere (H1) a 19 x 47,5 cm

21 x 21 mm høvlet fyrretræ:
• 4 anslagslister (D) a 70,6 cm
• Inddækningslister (J), ca 17 meter

21 x 43 mm høvlet fyrretræ:
• 1 frontliste (F), 308 cm

9 x 9 mm kvartstafliste:
• 16 anslagslister (R) a 22,8 cm
• 16 anslagslister (R1) a 54,8 cm
• Profilliste nr. 121 (F1), 9 x 44 mm
• 4 mm masonitplade (E) til bagklædning, 236 x 308 cm

Desuden:
• 8 perforerede metalplader (S) – “Kløverblad” (mønster 1-020) – a 22,5 x 54,5 x 0,2 cm
• 16 skjulte hængsler (Euromat)
• 64 hyldebærere (6/10 mm)
• 8 greb/knopper
• Skruer, 4 x 35 mm, 4 x 50 mm, 4 x 60 mm og 4 x 80 mm
• Hæfteklammer (20 mm)
• Søm/stifter
• Trælim
• Slibepapir
• Woodfiller eller spartelmasse
• Grunder og maling (vandbaseret)

Tidsforbrug

En uges tid.

Pris

Cirka 4000 kroner.

Tegning

Siderne (A) saves på mål (35 x 231,6 cm). Samtidig måles ud til de løse hylder - 4 cm ind fra for- og bag-kant, 15 cm fra top og bund (hyldeafstand = 5 cm). Eftersom hyldebærerne er forsynet med 6 mm tap, bores et én cm dybt hul med et 6 mm bor. Bund og topplade (B) saves på 35 x 75 cm af 22 mm mdf-plade og gøres fast til siderne med lim og 4 x 60 mm skruer - tre skruer i hver samling.

Soklen, der kan justeres i længden, samles med to lasker af mdf-plade (N). Hullet i for- og bagkant lukkes med mdf-plade (M).

Forkanten over lågen bliver lukket Q med frontlisten (F - se den store tegning), når reolen er stillet op.

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg selv reol fra gulv til loft
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage