Intro
Vejledning
01
Mål grundigt op
2
Trin
Opmåling til den første gavl (A) gøres ved at tage målene på 1, 2, 3 og 4. Vores reol skal gå 105 cm ud fra skunkvæggen. Vi laver en tynd streg på gulvet ved de 105 cm fra skunkvæggen, så vi hele tiden kan måle ud fra den.
02
Første gavl og hylde
7
Trin
Når mål, arbejdstegning og materialerne er på plads, er det tid til at komme i gang.
Du begynder bedst ved først at lave gavlen (A), som sidder i midten af reolen. Hvis gulvet er lige og vandret, overføres dine mål bare direkte til mdf-pladen.
Men er gulvet skævt, skal du lægge lidt længde til, så du har mulighed for at rette til efterfølgende. Vi har lagt en cm til i bunden, men det kan være mere i dit hus. Når du har skåret den nu lidt for store gavl, stilles den så præcist som muligt på plads og klodses op i lod. Med en klods og blyant overføres gulvets hældning til gavlen - og du kan herefter rette den til med en stiksav.
Læg mdf-pladen op på to bukke, og understøt eventuelt med et par lægter nedenunder. Vi bruger her en sav med føringsskinne, men du kan også spænde et land på og køre rundsaven langs den.
Lav gavlen lidt for stor, klods den op i lod, og forstryg den, hvis gulvet er meget skævt. Du forstryger med en klods og en blyant langs nederste kant og saver derefter skævheden af med en stiksav.
Listerne (15 x 33 mm), som skal bære hylden (C) i hjørnet, sættes på bagvæg og endevæg, før første gavl sættes på plads. Her sættes listerne, så hylden kommer 20 cm over gulv.
Stil første gavl ind til væglisten. Skær en støtteliste, der passer fra endevæggen og sikrer, at gavlen står vinkelret på skunkvæggen. Sæt gavlen i lod, og lav nogle små markeringer, så du ved, hvor gavlen skal stå, når limen er på.
Smør monteringslim på den skrå flade af gavlen, og sæt den på plads efter markeringerne og ind til væglisten. Stift gavlen fast til væglisten, og stift eventuelt toppen af gavlen ind i væggen.
På gavlen sættes en 15 x 15 mm kvartstaf i samme højde som væglisterne og 4 cm fra gavlens forkant. Lim og små dykkere (25 mm) er rigeligt til at holde kvartstaflisterne.
03
Lav næste reolfelt
4
Trin
Med den første gavl (A) og hylde (C) på plads er du klar til at gå i gang med reolens andet felt. Du griber det an på samme måde som før: Gavlen (A1) skæres ud og rettes til om nødvendigt.
Væglisten sættes på væggen, og gavlen stilles ind til væglisten, hvorefter den sættes i lod. Før du sætter de øverste hylder (B) på plads, er det i øvrigt en rigtig god idé først at markere højden på gavlen ved hjælp af midterstykket (D).
Læg også mærke til, at de øverste hylder ikke skal have en støtteliste på skråvæggen. Det er for besværligt, og de holdes fint af midterpladen og af kvartstaflisterne på gavlene eller væggen.
Brug midterstykket (D) til at markere, hvor kvartstaflisterne, som bærer de øverste hylder, skal monteres på gavlene og væggen.
Så skærer du de øverste lag hylder (B). Disse hylder skal ikke have lister på skråvæggen, men bliver båret af midterstykket (D) og kvartstaflister.
Midterstykket (D) limes med monteringslim på det skrå stykke, der skal imod væggen. Mens fladerne mod hylderne får hvid snedkerlim.
04
Tilføj reol i enden
2
Trin
For at udnytte pladsen optimalt og få endnu mere hyldeplads laver vi nu en ekstra reol, som sidder i venstre ende af grundmodulet. Hvis du vil lave endereolen, skal du begynde med at lime og stifte fronten (F) vinkelret på gavlen (A1).
Til at bære hylderne sættes kvartstaflister på gavlen. Og til sidst sætter du hylderne fast med lim og stifter.
Vi har valgt en front med en bredde på 15 cm, men du bestemmer selvsagt selv bredden på front og hylder, afhængigt af hvor meget plads du har, og hvad du ønsker at opbevare.
Begynd med at sætte fronten (F) vinkelret på gavlen (A1). Den limes og stiftes fast. Herefter sættes kvartstaflister på gavlen dér, hvor du vil have hylder.
05
Finish og maling
2
Trin
Når limen er hærdet, kan reolen gøres klar til at blive malet. Hullerne fra stifterne er så små, at de let fyldes og dækkes af malingen, og derfor er det ikke nødvendigt at spartle dem.
Til gengæld er det en god idé at spartle et tyndt lag kemisk træ på alle de skårede kanter. På den måde undgår du, at malingen bare bliver ved med at blive suget ind i mdf-pladen. Når det kemiske træ er tørt, slibes efter, og du “brækker” alle reolens kanter med et stykke fint slibepapir. Det bedste resultat får du, hvis hjørner og kanter males med pensel, og de store flader males med rulle.
For at forsegle alle skårede kanter på mdf-pladen spartler du kemisk træ på. På den måde undgår du, at malingen bliver ved med at blive suget ind i pladen.
Materialer
16 mm mdf-plader (122 x 244 cm) i alt 3 stk.:
- 2 gavle (A og A1)
- 2 hylder øverst (B)
- 2 hylder nederst (C)
- 2 midterstykker (D)
- Frontstykke (F)
- 3 hylder bag frontstykket (G1-G3)
Desuden:
- 15 x 33 liste, i alt ca. 4,8 meter
- 15 x 15 mm kvartstafliste, - i alt ca. 8 meter
- Monteringslim
- Hvid snedkerlim
- Kemisk træ
- 25 mm og 50 mm stifter til stiftpistol
- Maling
Specialværktøj
- Sav med føringsskinne
- Kapsav
- Stiftpistol
Tidsforbrug
Et par dage - plus tid til maling.
Pris
Cirka 1000 kroner plus maling.
Sværhedsgrad
Middel til lidt svært. Det helt centrale er at få målt rigtigt op og få skåret præcist ud.