Sådan får du mest ud af din høvlebænk

En høvlebænk er et arbejdsbord med et væld af muligheder. Du kan bruge din høvlebænk til meget mere end at høvle ved.

Høvlebænk: Sådan får du mest ud af din høvlebænk

En høvlebænk er et perfekt arbejdsbord, der kan hjælpe dig med mange forskellige opgaver.

© Shutterstock

Hvad er en høvlebænk?

En høvlebænk er bygget af træ og er først og fremmest beregnet til at høvle ved. Den er ofte udstyret med både en for- og en bagtang, som sammen med de såkaldte duphuller gør det muligt at spænde diverse brædder, lægter og plader fast, så du kan høvle dem på alle leder og kanter, uden de rokker sig en millimeter.

Hvad kan man bruge en høvlebænk til?

Ud over at fiksere diverse emner, når de skal høvles er en høvlebænk også velegnet som et allround-arbejdsbord. Du kan bruge den, når du skal male, lakere, skrue eller sømme. Den solide konstruktion (afhængigt af modellen) tåler nemlig slag i alle afskygninger, så skal du rette et stykke metal ud, kan du roligt spænde det fast til høvlebænken og lade hammeren tage sig af resten, uden at frygte for om høvlebænken kan klare det. Og har du en skruestik, borestander eller måske en bænksliber kan du med fordel montere dem på høvlebænken.

Hvor stor skal en høvlebænk være?

Overordnet set bør en høvlebænk være så tung, lang og stabil som muligt. Det giver dig nemlig mulighed for at lægge endda meget store emner tilrette på høvlebænken. Stabiliteten er også vigtig, så en tung høvlebænk er bestemt ingen ulempe. Høvlebænke findes dog i flere størrelser, da det ikke er alle, der har plads til en professionel høvlebænk på 217 cm. En klassisk høvlebænk til hobbybrug måler derfor typisk 120-150 cm.

Hvad koster en høvlebænk?

Høvlebænke findes i alle prisklasser – lige fra de billigste discount-modeller til ca. 1.000 kroner til de professionelle til omkring 12.000 kroner. Men ligesom der er forskel på prisen, er der ofte også forskel på kvaliteten. Problemet med mange af de billigste modeller er, at træet ”slår” sig og de bliver vredet ud af led, fordi træet ikke er tørret ordentligt ud, inden det blev til en høvlebænk. Hvis du vil spare nogle penge, kan du derfor sagtens se dig om efter en brugt høvlebænk, men husk, at du for 3.000 – 5.000 kroner kan få en helt ny høvlebænk i en glimrende kvalitet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Arbejdsbord