Ædeltræs-bordplade

Bordplader af ædeltræ er fællesbetegnelsen for alle de eksotiske træsorter, der ikke vokser naturligt herhjemme (bortset fra kirsebær). Der er stor forskel på farve, slidstyrke og især pris.

Specifikationer, dimensioner og priser

Beskrivelse: Ædeltræ

En køkkenbordplade af ædeltræ består af en masse korte træstave, der er limet sammen til en stor plade. Nogle få findes også med lange stave.

En stavlimet køkkenbordplade af ædeltræ kan produceres, så man undgår knaster, huller og sprækker.

Nogle få træsorter som fx wenge, amerikansk valnød og mahogni laves også med lange stave (op til 2-3 meter), men så er de også væsentligt dyrere.

Priseksempel

  • Acajou (300 x 62 x 3 cm): ca. 2.200 kroner.
  • Teak (300 x 62 x 3 cm): ca. 8.500 kroner
  • Amerikansk valnød og Wengé (300 x 62 x 3 cm): 10.000-20.000 kroner

Opdateret januar 2025

Ædeltræsplader fås i vidt forskellige prislejer - afhængigt af sorten. Derfor er ovenstående også kun et udpluk.

Generelt kan man dog sige, at de alle er relativt dyre, men der er undtagelse som fx acajou, der faktisk er en slags mahogni, bare billigere.

Hvor bruges: Ædeltræ

Stavlimede plader af ædeltræ bruges ofte til køkkenborde, men er også velegnede til hylder og andre typer borde.

Ædeltræssorterne er normalt regnet for at være hårde, men mahogni, acajou, kirsebær og teak er faktisk alle blødere end vores hjemlige træsorter eg, bøg og ask. Det betyder, at de ikke er helt så slidstærke, som prisen umiddelbart kunne antyde.

Fordele

  • De hårde træsorter egner sig både til køkken og bad
  • Pletter ses stort set ikke på de mørkeste sorter

Ulemper

  • Dyre - med få undtagelser
  • De hårde træsorter kræver specialværktøj

Styrke

Hård til ekstremt hård (afhænger af træsorten).

Mahogni er hårdere end fyr, men ikke så hård som bambus, ask og bøg. Uanset hårdhed kan alle ædelstræsorter få slagmærker og ridser. De kan dog let fjernes med slibepapir og en efterfølgende oliering.

Holdbarhed

Olieres 1-2 gange om året.

Køkkenbordplader af ædeltræ skal (som alle andre træplader) have køkkenbordsolie et par gange om året. Det gør dem mere modstandsdygtige over for pletter, og bevarer pladernes glød og eksklusive udseende.

Dimensioner

  • Tykkelse: 3-4 cm
  • Dybde: 60-160 cm
  • Længde: 200-500 cm

Ædeltræs-bordplader ses oftest i 3 eller 4 cm tykkelse og op til 5 meters længde. Det gør pladerne rimelige at håndtere trods vægten. Hårdt træ er nemlig tungt.

Se alternativer til ædeltræs-bordplade

Vi har samlet byggematerialer i grupper. Her kan du sammenligne flere lignende materialer i et overskueligt skema og få inspiration til og overblik over dine muligheder.

Du kan blandt andet se priser, fordele og ulemper på tværs, så du kan vælge det materiale, der passer bedst til dit projekt.

Princip

En bordplade af ædeltræ skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.

Hullerne bagtil skal passe til skruernes tykkelse, men fortil skal hullerne være ovale, så pladen kan arbejde.

I de hårde ædeltræs-sorter skal der forbores, så skruerne ikke knækker.

Montering

Har du ikke købt den nye køkkenbordplade på mål, skal den tilpasses. Det bedste er at gøre det med en rundsav eller en dyksav med en føringsskinne, så bliver snittet snorlige.

I de hårde ædeltræs-sorter skal du bruge en fintandet rundsavsklinge til hårdt træ.

På billederne i denne billedserie vises principperne for arbejdet i bordplader af forskellige træsorter. Alle principper gælder også for arbejdet med en bordplade af ædeltræs-sorter.

Når du skal skære ud til en vask eller en kogetop, vil der ofte følge en opmærknings-skabelon med. Gør der ikke det, kan du i stedet markere yderkanten af vasken/kogetoppen med malertape og herefter strege op et stykke inde. Det er denne streg, hullet skal skæres ud efter.

Metoden sikrer, at vasken/kogetoppen kan lægges ned og være godt understøttet hele vejen rundt.

Afmærkningen kan med fordel ridses op med en hobbykniv, så træet flosser mindst muligt, når hullet saves.

Hullet til vask eller kogetop saves ud med en stiksav. For at få plads til klingen skal du starte med at bore et mindst 8 mm stort hul i et af hjørnerne.

Det er en god ide at understøtte "hullet", mens du saver, så du ikke risikerer, at det brækker af undervejs og måske ødelægger pladen.

Hvis pladen købes ubehandlet, skal den slibes og derpå olieres to gange på begge sider, før montering. Kanter og udskæringer skal mættes med olie.

Hvis du monterer pladen først og kun olierer på oversiden, er der risiko for, at pladen slår sig. Den ubehandlede underside optager nemlig lettere fugt end oversiden og kan udvide sig mere.

Skal køkkenbordet samles af flere plader, er det vigtigt, at de flugter. Derfor samler man dem med lim og fladdyvler (fisk). De holder de to pladedele fast i samme højde.

På undersiden spændes de to plader sammen med særlige samlebeslag i huller, der fræses ud i pladen.

Varianter

Kortstavsplader: Limes sammen af en masse små forskudte klodser. Derfor kan pladerne laves i metermål, nærmest så langt man ønsker. Standard er dog 5 eller 6 meter.

Langstavsplader: Er lavet af gennemgående lister, som giver en roligere overflade. Til gengæld er længden begrænset, ofte omkring 3,5 meter, det afhænger af træsorten, og prisen er op til 4 gange højere.

Teak: Teaktræ hører til i gruppen af mellemhårde ædeltræs-sorter. Det er rød-gyldent og bliver gråt med tiden, men den naturlige farve genoprettes lynhurtigt med teakolie. Teak er meget olieholdigt og tåler sagtens vand.

Amerikansk valnød: Denne sort hører til i gruppen af de hårde ædeltræs-sorter. Den har et flot farvespil i mørk chokoladebrun med lyse striber. Knaster kan forekomme. Meget olieholdigt og tåler fugt.

Wenge: Hører til i gruppen af meget hårde ædeltræs-sorter. Sorten er dyb mørkebrun med sorte tegninger (striber). Wenge er ekstremt hårdfør og tåler vand.

Ved levering kan pladen være lysere brun med et let grønligt skær, men den bliver mørkere, når den udsættes for lys og luft.

Redaktionen anbefaler

Redaktionens anbefalinger til dig, der skal montere en køkkenbordplade af træ.

FAQ