Ask-bordplade

Ask er en lys træsort, der både er robust og slidstærk. Men den er heller ikke helt billig. Er du i tvivl, om du skal vælge køkkenbordplade af ask, så kig med her.

Specifikationer, dimensioner og priser

Beskrivelse: Ask

En asketræsbordplade består af korte eller lange, sammenlimede træstave. Farven er meget lys gylden med tydelige åretegninger.

En stavlimet køkkenbordplade af ask er både hård, tung og slidstærk.

Den kan i princippet produceres uendelig lang. Det er kun transport og opbevaring, som sætter grænsen. Producenterne stopper dog som regel ved 6 meter.

En stavlimet plade i god kvalitet er uden knasthuller og revner. Samtidig får du en plade, der ikke revner, når den tørrer ud.

Priseksempel

  • Korte stave (lavpris), ubehandlet (302 x 61 x 2,7 cm): ca. 1.800 kr.
  • Korte stave, olieret (300 x 62 x 3 cm): ca. 6.500 kr.
  • Lange stave, olieret (300 x 62 x 3 cm): ca. 11.500 kr.

Opdateret januar 2025

Bordplader, som du kan købe i lavpris-byggemarkeder er ubehandlede og som regel ikke skåret rent i enderne, det må man selv sørge for. De dyrere plader er renskåret, slebet og oliebehandlet flere gange på begge sider.

Plader af korte stave er billigere end dem af lange stave, da det er lettere at finde et kort stykke træ, der er fejlfrit end et stykke, der er flere meter langt.

Hvor bruges: Ask

Stavlimede plader af ask bruges ofte til køkkenborde, men er også velegnede til hylder og andre typer borde.

Asketræ er en hård træsort og meget slidstærk, hvorfor den også anvendes til gulve og dørtrin. (Udover riveskafter og bundgangspæle)

Ask duer både i køkkenet og på badeværelset, da den er modstandsdygtig over for fugt. Træet skal dog plejes med olie flere gange om året

Fordele

  • Tåler fugt og kan anvendes i vådrum
  • Slidstærk

Ulemper

  • Skal behandles med olie, voks eller sæbe jævnligt
  • Bliver mørkere med tiden uden hvidpigmenteret olie

Styrke

Hård

Selv om asketræ hører til blandt de hårde træsorter, kan det godt få ridser og mærker. De kan dog fjernes forholdsvis nemt med en slibning og en oliering.

Holdbarhed

Behandles med olie, voks eller sæbe 1-2 gange om året.

En aske-bordplade skal behandles med olie, voks eller sæbe 1-2 gange om året. Det gør plade mere modstandsdygtig overfor pletter. Går du efter at holde pladen lys, skal du bruge olie, der er tilsat hvide pigmenter.

Dimensioner

  • Tykkelse: 2-5 cm
  • Dybde: 60-160 cm
  • Længde: 250-600 cm

Der er forskel på, hvilke tykkelser og længder de enkelte firmaer har på programmet. Nogle sælger kun 27 mm tykke plader, andre har flere tykkelser at vælge imellem. Mest almindelige er plader på 3 x 62 x 300 cm.

Se alternativer til ask-bordplade

Vi har samlet byggematerialer i grupper. Her kan du sammenligne flere lignende materialer i et overskueligt skema og få inspiration til og overblik over dine muligheder.

Du kan blandt andet se priser, fordele og ulemper på tværs, så du kan vælge det materiale, der passer bedst til dit projekt.

Princip

En bordplade af træ skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.

Hullerne bagtil skal passe til skruernes tykkelse, men fortil skal hullerne være ovale, så pladen kan arbejde. Ellers risikerer du, at den begynder at bue, fordi træet udvider sig og trækker sig sammen, når luftfugtigheden svinger.

Montering

Har du ikke købt den nye køkkenbordplade på mål, skal den tilpasses. Det bedste er at gøre det med en rundsav eller en dyksav med en føringsskinne, så bliver snittet snorlige.

På billederne i denne billedserie vises principperne for arbejdet i bordplader af forskellige træsorter. Alle principper gælder også for arbejdet med en bordplade af ask.

Når du skal skære ud til en vask eller en kogetop, vil der ofte følge en opmærknings-skabelon med. Gør der ikke det, kan du i stedet markere yderkanten af vasken/kogetoppen med malertape og herefter strege op et stykke inde. Det er denne streg, hullet skal skæres ud efter.

Metoden sikrer, at vasken/kogetoppen kan lægges ned og være godt understøttet hele vejen rundt.

Afmærkningen kan med fordel ridses op med en hobbykniv, så træet flosser mindst muligt, når hullet saves.

Hullet til vask eller kogetop saves ud med en stiksav. For at få plads til klingen skal du starte med at bore et mindst 8 mm stort hul i et af hjørnerne.

Det er en god ide at understøtte "hullet", mens du saver, så du ikke risikerer, at det brækker af undervejs og måske ødelægger pladen.

Hvis pladen købes ubehandlet, skal den slibes og derpå olieres to gange på begge sider, før montering. Kanter og udskæringer skal mættes med olie.

Hvis du monterer pladen først og kun olierer på oversiden, er der risiko for, at pladen slår sig. Den ubehandlede underside optager nemlig lettere fugt end oversiden og kan udvide sig mere.

Skal køkkenbordet samles af flere plader, er det vigtigt, at de flugter. Derfor samler man dem med lim og fladdyvler (fisk). De holder de to pladedele fast i samme højde.

På undersiden spændes de to plader sammen med særlige samlebeslag i huller, der fræses ud i pladen.

Varianter

Kortstavsplader: Limes sammen af en masse små forskudte klodser. Derfor kan pladerne laves i metermål, nærmest så langt man ønsker. Standard er dog 5 eller 6 meter.

Langstavsplader: Er lavet af gennemgående lister, der giver en roligere overflade. Til gengæld er længden begrænset, ofte omkring 3,5 meter, og prisen er op til 4 gange højere.

Hvidolierede plader: Ask bliver mørkere med tiden. Ved at vælge en hvidolieret plade, der jævnligt efterbehandles med hvidpigmenteret olie, opnår du et lyst udseende og bibeholder det.

Naturolierede plader: Med naturolie bevares træets oprindelige glød, og træet får lov til at blive mørkere med tiden.

Kernetræ: Denne variant fås både hvidolieret og naturolieret. Kernetræ har tydeligere åretegning og mere farvespil end de andre varianter. Prisen er den samme.

Redaktionen anbefaler

Redaktionens anbefalinger til dig, der skal montere en køkkenbordplade af træ.

FAQ