Træ-bordplade

En køkkenbordplade af træ er et klassisk valg. Den er nem at arbejde med og til at betale, især hvis du vælger en af de nordiske træsorter. Men det er også en bordplade, der kræver relativt meget vedligeholdelse.

Specifikationer, dimensioner og priser

Beskrivelse: Træ

Bordplader af træ består af korte eller lange stave, der er limet sammen. Det giver en plade, det ikke revner.

Køkkenbordplader af træ fås i alle kvaliteter - fra helt billige, lette og tynde fyrretræsplader og op til den tunge, stenhårde og dyre træsort Wengé.

Træ-bordplader er limet sammen af mindre træstave og kan i princippet produceres uendeligt lange. Producenterne stopper dog som regel ved 5-6 meter.

Det smarte ved stavlimning er, at producenterne på den måde kan fjerne store knaster og huller, inden de samler pladen. Og samtidig betyder det også, at du får en plade, der ikke revner, når den tørrer ud. De allerbilligste plader kan dog godt både have revner og knaster, så det betaler sig at tjekke pladerne grundigt, inden du vælger.

Priseksempel

  • Fyr (300 x 62 x 2,7 cm) : 1.000-1.500 kroner
  • Eg og Bambus (300 x 62 x 2,7 cm): ca. 7.500 kroner
  • Wengé (300 x 62 x 2,7 cm): ca. 10.000 kroner

Opdateret januar 2025

Priserne svinger efter træsort og pladetykkelse, som ovenstående eksempler viser. Og vælger du bordplader med 3 meter lange stave, skal du regne med minimum en fordobling af prisen.

Træ-bordplader kan købes på nettet, i køkkenbutikker og i byggemarkeder, og der er jævnligt tilbud.

Hvor bruges: Træ

Stavlimede plader af træ kan bruges til bordplader overalt. De er meget populære i køkkenet og på badeværelset.

Træ-bordplader er generelt lette at tilpasse, montere og vedligeholde. Kan du håndtere en rundsav eller en dyksav og en skruemaskine, kan du selv klare de fleste træsorter. Kun de allerhårdeste som Wengé anbefaler vi, at du overlader til en professionel, både pga. prisen og fordi, de kræver specialudstyr.

Træ er ikke så gode venner med vand, og derfor er det vigtigt at opmærksom på, at der ikke ligger vand ved armaturet, langs samlinger, og der hvor vasken er monteret.

Fordele

  • Nemt at arbejde med
  • Ridser og mindre mærker kan slibes væk

Ulemper

  • Får let mærker
  • Kan skifte farve med tiden
  • Tåler ikke længere tids påvirkning af vand

Styrke

Blød til meget hård (afhængig af træsort)

Jo blødere en træsort er, desto lettere får den mærker og ridser. I den helt bløde ende finder du fyrretræ, mens eg, ask og bambus er hårde træsorter. Wengé er meget hårdt og kræver specialklinge på dyksaven, hvis man skal kunne tilpasse den.

Holdbarhed

Kræver jævnlig vedligeholdelse

Alle træplader skal plejes med olie, nogle oftere end andre, for at lukke træets porer. Det hindrer at fugt og snavs trænger ned i træet og misfarver det.

Du kan også lakere en træ-bordplade, men pladen skal have mange lag, så fugt ikke trænger ned i pladen under lakken, selv om du kommer til at skære en ridse med en kniv.

Dimensioner

  • Tykkelse: 2-5 cm
  • Dybde: 60-160 cm
  • Længde: 250-600 cm

Der er forskel på, hvilke tykkelser og længder de enkelte firmaer har på programmet. Nogle sælger kun 27 mm tykke plader, andre har flere tykkelser at vælge imellem. Mest almindelige er plader på 3 x 62 x 300 cm.

Se alternativer til træ-bordplade

Vi har samlet byggematerialer i grupper. Her kan du sammenligne flere lignende materialer i et overskueligt skema og få inspiration til og overblik over dine muligheder.

Du kan blandt andet se priser, fordele og ulemper på tværs, så du kan vælge det materiale, der passer bedst til dit projekt.

Princip

En bordplade af træ skal skrues fast til køkkenskabene nedefra, op igennem forreste og bagerste ramme.

Hullerne bagtil skal passe til skruernes tykkelse, men fortil skal hullerne være ovale, så pladen kan arbejde. Ellers risikerer du, at den begynder at bue, fordi træet udvider sig og trækker sig sammen, når luftfugtigheden svinger.

Montering

Har du ikke købt den nye køkkenbordplade på mål, skal den tilpasses. Det bedste er at gøre det med en rundsav eller en dyksav med en føringsskinne, så bliver snittet snorlige.

På billederne i denne billedserie vises principperne for arbejdet i bordplader af forskellige træsorter. Vær opmærksom på, at det med meget hårde træsorter er nødvendigt med en særlig savklinge.

Når du skal skære ud til en vask eller en kogetop, vil der ofte følge en opmærknings-skabelon med. Gør der ikke det, kan du i stedet markere yderkanten af vasken/kogetoppen med malertape og herefter strege op et stykke inde. Det er denne streg, hullet skal skæres ud efter.

Metoden sikrer, at vasken/kogetoppen kan lægges ned og være godt understøttet hele vejen rundt.

Afmærkningen kan med fordel ridses op med en hobbykniv, så træet flosser mindst muligt, når hullet saves.

Hullet til vask eller kogetop saves ud med en stiksav. For at få plads til klingen skal du starte med at bore et mindst 8 mm stort hul i et af hjørnerne.

Det er en god ide at understøtte "hullet", mens du saver, så du ikke risikerer, at det brækker af undervejs og måske ødelægger pladen.

Hvis pladen købes ubehandlet, skal den slibes og derpå olieres to gange på begge sider, før montering. Kanter og udskæringer skal mættes med olie.

Hvis du monterer pladen først og kun olierer på oversiden, er der risiko for, at pladen slår sig. Den ubehandlede underside optager nemlig lettere fugt end oversiden og kan udvide sig mere.

Skal køkkenbordet samles af flere plader, er det vigtigt, at de flugter. Derfor samler man dem med lim og fladdyvler (fisk). De holder de to pladedele fast i samme højde.

På undersiden spændes de to plader sammen med særlige samlebeslag i huller, der fræses ud i pladen.

Varianter

Køkkenbordplader findes i mange forskellige træsorter. Pris, udseende og egenskaber varierer meget.

Ask: En lys, nordisk træsort, der er robust og slidstærk. Den kan tåle fugt til en vis grænse, så den kan også bruges i vådrum. Skal behandles jævnligt med olie eller voks og bliver gult med tiden uden hvidpigmentering.

Bambus: Er egentlig ikke en træsort, men består af sammenpressede bambusfibre, der er limet sammen på kryds og tværs som krydsfiner. Det giver en meget hård og formstabil plade, der er svær at ridse, og som ikke slår sig. Findes i forskellige farvetoner fra hvidgul til mørk brun.

Bøg: En træsort, der er populær og fornuftig i pris. Den er hård og slidstærk, men er ikke glad for fugt, så vær omhyggelig med at tørre op omkring vasken. Bliver mørk gullig med tiden uden hvidpigmentering.

Eg: Populær træsort, der både er slidstærk og rimelig i pris. Tåler en del fugt og kan fås i farver fra lys grålig til mørk næsten sort.

Fyr: En meget billig variant, men kvaliteten er også derefter. Fyrretræ er ikke særlig stærkt, og det får let ridser og mærker.

Teak: Teaktræ hører til i gruppen af mellemhårde ædeltræs-sorter. Det er rød-gyldent og bliver gråt med tiden, men den naturlige farve genoprettes hurtigt med teakolie. Teak er meget olieholdigt og tåler sagtens vand.

Amerikansk valnød: Denne sort hører til i gruppen af de hårde ædeltræs-sorter. Den har et flot farvespil i mørk chokoladebrun med lyse striber. Knaster kan forekomme. Meget olieholdigt og tåler fugt.

Wengé: Meget hård og stærk træsort, der dog er meget dyr. Den skal plejes som andre træsorter, men dens mørke udseende gør, at misfarvninger fra fx rødvin eller rødbeder kan være svære at få øje på.

Redaktionen anbefaler

Redaktionens anbefalinger til dig, der skal montere eller skifte en køkkenbordplade.

FAQ