Uanset om du vil støbe en lækker køkkenbordplade, et udekøkken eller dine helt egne havefliser, så læs med her.
LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?
1. LÆKKERT KØKKENBORD I BETON
Hvis du vil bygge en bordplade i beton, uanset om det er til køkkenet, sofabordet eller noget helt tredje, skal du sikre dig, at pladen bliver stærk. Gør du ikke det, vil den ret nemt knække, og sandsynligvis allerede på vej ud af støbeformen.
Du kan forstærke (armere) pladen enten med metal (rionet) eller med fibre. Fibrene giver dig mulighed for at lave ganske tynde støbninger, uden at de knækker.
Fælles for betonstøbe-projekterne er, at du skal bygge en støbeform, der er et spejlbillede af det, du skal ende med at have støbt i beton. Og det er i virkeligheden støbeformen, der ofte tager længst tid at lave.
BYGGEVEJLEDNING: Betonbordplade til køkkenet
2. FLOT OG SOLIDT UDEBORD I BETON
Det er oplagt at starte med at øve sig i støbningens kunst udendørs, hvor tingene godt må være lidt mere rustikke. Du kan fx støbe en bordplade med indbygget vask, alt sammen i beton.
Fælles for alle støbninger er, at du skal sørge for at få alle luftbobler ud af betonen, inden den hærder. Luftbobler svækker betonens styrke.
Du kan fjerne luftbobler ved at vibrere betonen. Det kan du gøre på mange måder, fra simpelthen at slå på støbeformen med den flydende beton, til at sætte en bolt med møtrik i en boremaskine og køre med den langs formens sider.
BYGGEVEJLEDNING: Bordplade og vask er støbt i ét stykke.
3. STØB DINE EGNE FLISER I BETON
Havefliser kan godt blive lidt kedelige, men så støber du da bare dine egne i beton.
Med forskellige metoder kan ikke alene frit bestemme flisernes format, men også hvilken overflade, de skal have, fra helt glat til meget ru.
Du kan oven i købet støbe dem på stedet. Så slipper du for at slæbe på de tunge fliser.
LÆS OGSÅ: 5 ting du ikke vidste om at støbe beton