Opsætning af gipsplader

Det er ikke være svært at sætte gipsplader op, så længe du har den rette teknik. Læs her, hvordan du gør.

Opsætning af gipsplader

Opsætning af gipsplader: Gipspladen skal håndteres og opsættes helt anderledes end fx træ. Her kan du se, hvordan du gør.

Lige så snart du kender teknikken, er det både nemt og hurtigt at beklæde et skelet med gipsplader. Uanset om du skal rejse en lydisoleret skillevæg til et nyt børneværelse eller blot bygge et lille hjørne til en garderobe, så er det den samme teknik, du skal bruge.

Klik på overskrifterne for at komme direkte til afsnittet i artiklen.

Opsætning af almindelige gipsplader

1. Streg op, hvor skruerne skal placeres. Langs kanten af pladen skal skruerne sidde med 20 cm afstand. Ved de lodrette lægter, der står inde bag en plade, placeres skruerne med 25 cm afstand.

2. Første lag gips skrues fast. Vi bruger her en gipsskruemaskine. Den er praktisk, hvis du skal skrue mange plader fast, men du kan sagtens nøjes med en særlig bitholder til skruemaskinen.

3. Til vægge med to lag gips skal du være omhyggelig med opmåling til andet lag gips. Det skal flugte pænt med loftet. Lad pladen være 5-8 mm for kort forneden, så du kan få den ind på plads.

4. Langs samlingen mellem to plader sættes skruerne med 20 cm afstand. Hvis skelettet er af stålprofiler, er det en god idé at sætte skruerne lidt forskudt, så du ikke svækker profilets styrke.

5. Hvis du bygger en halvvæg, skal gips, der rager ud over den lodrette lægte, skæres til. Skær fra bagsiden først, ellers bliver det svært at knække pladen.

Opsætning af fibergipsplader

1. Med fibergipsplader slipper du for at spartle dybe spartelkanter. Pladerne stødes tæt sammen og skrues fast med skruer til hård gips, når man har kontrolleret, at de er helt i vater.

2. Fibergipsplader limes sammen med en speciallim. Limen påføres pladekanten, umiddelbart inden den næste plade sættes op. Der skal så meget på, at der presses lidt ud i samlingen.

Værktøj og materialer til opsætning af gipsplader

GIPSPLADESKRUER
Gipsplader kræver særlige skruer. De sorte til venstre er til stålskelet – nr. 1 er 25 mm til første lag gips, og nr. 2 er 35 mm til andet lag. Nr. 3 og 4 er til træskelet, og nr. 3 er 30 mm til første lag, mens nr. 4 er 41 mm til andet lag.

GIPSPLADEHEJS
En gipspladehejs er genial, når der skal laves gipsloft. Den løfter let og præcist pladerne op og holder dem på plads, mens man skruer. En hejs kan købes for ca. 1.250 kroner. Vil du leje, koster det ca. 160 kroner pr. dag.

GIPSSKO
Bygger du med to lag gips, skal det yderste lag løftes lidt op fra gulvet, og det kan være vanskeligt at holde pladen på plads, mens du skruer. Med en gipssko kan du l øfte pladen med foden og dermed få begge hænder fri til at skrue.

GIPSSKRUEMASKINE
En gipsskruemaskine er en større investering. Til gengæld er den en stor hjælp, hvis du skal skrue rigtig mange skruer i.

BITS MED DYBDESTOP
Med en normal skruemaskine skal du være meget omhyggelig for at ramme den rette dybde for skruerne. En god specialbit med dybdestop er en stor hjælp.

Skruer i korrekt dybde

1. En skrue i den rigtige dybde holder pladen på plads og er nem at spartle henover.

2. Skruer du for dybt, bliver kartonlaget ødelagt, og så har skruen ikke fat i pladen.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gipsplader