Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad er gips?

Print Gem artikel

Gips er et naturligt mineral. Og det er såkaldt brændt gips, som bruges til de gipsplader, vi bruger, når vi bygger.

Gips: Gipsplader som denne på billedet er lavet af brændt gips, som er blevet til ved at den er blevet opvarmet til 120-180 grader.

Gipsplader som denne på billedet er lavet af brændt gips, som er blevet til ved at den er blevet opvarmet til 120-180 grader.

Gips er et naturligt mineral, også kaldet calciumsulfat. Gips findes i det meste verden, blandt andet i den danske undergrund. Den gips, der anvendes i byggeindustrien og dermed i gipsplader, er såkaldt brændt gips, som er blevet til ved at den er blevet opvarmet til 120-180 grader.

Hvad er en gipsplade?

Der findes flere slags gipsplader, men de fleste forbinder nok en gipsplade med den grå standardplade, som både bliver brugt på vægge, i lofter og på skillevægge.

De fleste gipsplader til gør det selv-brug måler 13 x 900 x 2400 mm og består af en hård kerne af gips beklædt med papir på begge sider. Gipsplader er desuden udstyret med en såkaldt spartelkant, hvilket vil sige, at pladerne er en anelse tyndere på langsiderne.

LÆS OGSÅ: Bliv ekspert i gipsplader på 5 minutter

Gips: Her er vi ved at bygge en skillevæg af gipsplader

Her er vi ved at bygge en skillevæg af gipsplader

Hvordan arbejder man med gips?

Det er forholdsvis enkelt at arbejde med gips. Har du en blyant, en hobbykniv, en skruemaskine og en kasse gipsskruer, er du allerede godt på vej. Når du skal tilpasse en gipsplade, mærker du op med en blyant på forsiden (den lysegrå side), hvorefter du skærer den til med en hobbykniv.

For at få et lige snit, kan du med fordel skære langs et retholdt, et vaterpas eller et lige bræt. Når du har skåret, kan du knække den overskydende del af gipspladen af, hvorefter du kan skære den fri med en hobbykniv.

De vigtige gipsskruer

Uanset om du skal montere gips på en skillevæg af træreglar eller stålreglar, er det afgørende, at du benytter gipsskruer beregnet til formålet. Gipsskruer har den fordel, at de er lavet til ikke at beskadige papiret på gipspladen, når de monteres.

Gipsskruer skal gerne side 1-2 mm under fronten af gipspladen. Skruer du dem for langt ind, risikerer du nemlig at beskadige det før omtalte papir. Derfor er en skruebit til gipsskruer genial. Den særlige bit har nemlig en krave, som gør at du ikke kan skrue skruen for langt i, men kun akkurat et par mm ind i gipspladen, så der bliver plads til at du kan spartle.

Gipsplader er store at bakse rundt med alene – særligt hvis du skal lave et gipsloft. Derfor er et såkaldt gipshejs guld værd. Når du har monteret dine gipsplader, skal de spartles og eventuelt filtes eller tapetseres. Husk at lægge et stykke sparteltape ind i overgangene mellem gipspladerne, når du spartler.

LÆS OGSÅ: Sådan spartler du gipsplader

Gips: Her spartler vi overgangen mellem to gipsplader

Her spartler vi overgangen mellem to gipsplader

Hvad kan man mere bruge gips til?

Ud over den traditionelle brug af gips som gipsplader til vægge, lofter og skillevægge, kan gips også bruges til andet. Fx til stuk eller som hobbygips til støbning af figurer, lysestager eller vaser. Køber du en såkaldt vådrumsgips, kan du også bruge den ude på badeværelse, eftersom den er godkendt til brug i vådrum.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Hvad er gips?
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage