Genial plug fra Fischer

Plugeksperten Fischer er nu klar med Duopower. Deres mest alsidige plug til dato.

Hvor mange forskellige plugs har du brug for? Svaret er én. Hvis du altså vælger en smart universalplug, der både kan holde fast i massive vægge, i hulmure og i plader.

Pluggen opfører sig simpelthen forskelligt, afhængigt af hvilket materiale den monteres i.

LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter

Der er gode chancer for at fare vild i byggemarkedets sortiment af plugs til ethvert formål: gipsplugs, murplugs, ekspansionsplugs. Og alle dem, der hedder “dyvel” (det er det samme): karmdyvel, sømdyvel, facadedyvel.

Der er utallige muligheder for at vælge – og dermed også mulighed for at vælge forkert.

Til særlige opgaver skal du bruge særlige plugs, fx hvis du skal gøre en kraftig rem af tømmer fast til et fundament. Men i alle de tilfælde, hvor du bare skal hænge en knage, en billedramme, et køkkenskab eller en lampe op, kan du nøjes med én type plug: universalpluggen.

Heldigvis har de fleste producenter netop sådan én i sortimentet, og med årene er de blevet stadig mere smarte. De bedste af dem er designet, så de kan opføre sig vidt forskelligt, afhængigt af om du sætter dem ind i en betonvæg, en hul mursten eller i en gipspladevæg. Og de holder virkelig godt fast og tåler stor belastning.

En god plug er lavet af nylon. Det er langt stærkere og mere fleksibelt end plast, som med tiden bliver sprødt og går i stykker. Så også her er det klogt at have de gode universaludgaver liggende, så du kan kassere de billige plugs, der ofte følger med eksempelvis lamper, og erstatte dem med kvalitet, der holder bedre fast, og som er nemmere at arbejde med.

Prisen for sådan en lille plug kan synes høj: 4 kroner for en plug med skrue. Men du sparer besvær, når du monterer, og du kan sove trygt om natten, i forvisning om at fladskærmen bliver hængende på gipsvæggen. Og da du jo kan bruge netop denne type plug til det meste, så kan det ofte betale sig at tage æsken med 100 stk. eller flere og reducere stykprisen væsentligt.

LÆS OGSÅ: Stærk plugs til gipsvæg

Fischer Duopower

Fischer Duopower

Fischer Duopower er ét eksempel på en meget alsidig universalplug.

  1. Pluggens forreste del kan trække sig sammen og danne en knude, hvis pluggen sættes i fx en tolags gipspladevæg, hvor ribberne ikke kan folde sig ud. Knuden spænder imod pladen og holder pluggen fast.
  2. Ribberne på midten udvider sig, når du sætter en skrue i. Så presses de imod borehullets sider og holder fast. I et hulrum presses ribberne ud og danner modhager. Ribbernes finnelignende konstruktion forhindrer pluggen i at dreje rundt inde i borehullet.
  3. Kraven på pluggen sikrer, at pluggen ikke forsvinder ind i borehullet.

LÆS OGSÅ: Hvilken rawplug skal jeg vælge?

I FAST MUR
Skruen får pluggen til at udvide sig, så ribberne presses imod borehullets sider.

I PLADEVÆG
Når skruen går igennem pluggen, trækkes spidsen af pluggen sammen til en knude.

I HULMUR
Når skruen trækker pluggen sammen, udvides ribberne og bliver til modhagere i borehullet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Søm og skruer