Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den rette plugs til gipsvæggen

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Skal du hænge tunge ting på en gipsvæg, er det vigtigt at vælge de rette plugs til opgaven.

plugs til gipsvæg

Vælg den rette type plugs til gipsvæggen

Der findes mange forskellige typer plugs til gipsvæg. De fleste af dem er udmærkede til montering af lettere genstande som malerier og håndklædekroge. Men når det drejer sig om ophæng af reoler, fladskærm, skabe og andre tunge ting, kan de ikke rigtigt holde fast i for eksempel et enkelt eller to lag gips.

LÆS OGSÅ: Plugs - overblik på 5 minutter

Plugs til de tunge opgaver

En “metalexpander” eller et ”molly-anker”, som det også kaldes, er en plug til gipsvæg, der er designet til at kunne bære tunge ting. Alt afhængig af model og dimension kan de specialdesignede plugs til gipsvæg bære mere end 30 kg uden problemer.

LÆS OGSÅ: Varianter af gipsplugs

Nemt at arbejde med

Samtidig er de specielle plugs til gipsvægge både hurtige og meget neme at arbejde med - uanset om de skal bruges i en pladevæg af gips, fibergips, spånplade eller noget helt fjerde.

Fjern pluggen igen

Mens et mollyanker er både hurtigt og nemt at sætte op, kan det være en udfordring at fjerne igen. Da specielle plugs til gipsvæg laver en stjerne på bagsiden, er den praktisk taget umulig at få ud af væggen igen. Derfor skal du i stedet fjerne kraven på pluggen, skubbe resten af pluggen end i væggen og til sidst lappe hullet.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige gipsskrue!

Rette dimensioner

Skal du hænge tunge ting på en gipsvæg, skal du vælge den rette metalplugs. Plugs til gipsvæg fås nemlig i mange tykkelser og længder. Længden skal svare til tykkelsen af pladerne (fibergips, spånplade, gips mv.). Pluggen, vi viser i artiklen, hører sammen med en skrue, så det er den skrue, du skal bruge til fx at fastgøre dit fladskærmsbeslag med.

LÆS OGSÅ: Hvad er gips?

Specialværktøj

Har du brug for en krog i stedet, fx til at hænge et maleri op på, kan du også få en metalplug med krog. Pluggen er nemmest at sætte op med en speciel tang (fås fra ca. 40 kroner), men den kan også blot skrues fast.

Hent artiklen og læs mere om de rette plugs til gipsvæggen.

Sådan gør du

1

Vælg den rigtige længde. Længden af det glatte stykke på pluggen skal svare til tykkelsen af pladen/pladerne. Jo tykkere plug, jo mere kan den bære.

2

Bor et hul i pladevæggen. Borets tykkelse skal svare til diameteren på pluggens glatte stykke. Der sker dog ikke noget ved at bore et hul, der er op til 1 mm større end pluggen.

3

Bank pluggen i, når skruen er justeret, så den lige netop er skruet i. Bank dyvlen så langt ind, at spidserne på flangen er “boret” helt ind i pladen.

4

Skru skruen lidt ud, så tangen lige netop kan få fat under hovedet. Den viste tang er den billigste og enkleste på markedet. Du kan også blot skrue (længe), så udvider pluggen sig på bagsiden.

5

Klem om tangen. Pluggens “ben” bliver spredt ud på bagsiden. Det kan være nødvendigt at skrue skruen lidt ind og gentage processen, særligt når det gælder de meget lange plugs.

6

Nu kan du skrue skruen ud. Bor hul til skruen i det, som du skal gøre fast til din væg, og sæt det fast med skruen ind i pluggen. Så sidder det fast.

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Den rette plugs til gipsvæggen
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage