Sådan tjekker du, om træet trænger
Du bør tjekke dit udendørs træværk mindst en gang om året for at se, om det trænger til at blive malet. Hvis du maler dit træværk regelmæssigt - og inden det VIRKELIG trænger - undgår du, at træet bliver nedbrudt. Det holder længere, og du gør også malerarbejdet meget lettere for dig selv ved regelmæssig vedligeholdelse, så du kan undgå at skulle give træværket den helt store tur.
Grundingsolie
HVAD: En klar olie, som trænger dybt ind i træet og beskytter det mod fugt og angreb helt ind i porerne. Olien indeholder midler mod mug og alger (fungicider), så træet holder længere.
HVOR: Olien bruges på nyt, ubehand let træ og træ, der er slebet helt i bund til bart træ. Du kan også give olie til tid ligere malede flader, hvis overfladen er slidt ned og tørret ud. Da vil grundings olien forhindre, at træet suger vand ud af træbeskyttelsen. Giv især rigeligt med olie ved alt endetræ, da træet her optager fugt 100 gange hurtigere end på siderne.
HOLDBARHED: Afhænger af slut behandling.
PRIS: Ca. 360 kr. for 3 liter.
Transparent
HVAD: Den gennemsigtige, også kaldet transparente, træbeskyttelse giver et naturligt look, fordi den fremhæver træets struktur. Den indeholder svam pehæmmende midler (fungicider), som beskytter træet, så det holder længere. Transparent træbeskyttelse dækker lidt bedre end pigmenteret træolie og har også en længere holdbarhed. Den har en tynd konsistens, så den er let at arbejde med.
HVOR: Transparent træbeskyttelse er velegnet til lodrette flader, fx et hegn, og meget velegnet til flader med ru brædder, da den transparente træbe skyttelse er lettere at smøre på.
HOLDBARHED: Op til 8 år.
PRIS: Ca. 500 kr. for 2,7 liter.
Grundmaling
HVAD: En maling, der fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftning en for den efterfølgende slutmaling. Den gør det også lettere at smøre slutmalingen ensartet på.
HVOR: Den er især nødvendig, hvis du kaster dig ud i et voldsomt farveskift, fx fra rød til hvid, hvor du har brug for at spærre for den gamle farve. Den kan også bruges som et spærrende lag mod knaster, så du undgår, at de “sveder” harpiks gennem det nye lag træbeskyttelse. Hvis du vil slutte af med en heldækkende træbeskyttelse, er det også en god idé at bruge grund maling, da det er lettere at smøre træbeskyttelsen på, vedhæftningen bliver bedre, og resultatet flottere.
HOLDBARHED: Afhænger af slutbehandling.
PRIS: Ca. 350 kr. for 3 liter.
Dækkende
HVAD: En dækkende træbeskyttelse minder meget om traditionel maling - eneste forskel er, at traditionel maling indeholder flere oliemolekyler, der trænger bedre ind i træet. Dækkende træbeskyttelse findes i flere kvaliteter, både halv og heldækkende, mat og blank. Fælles for dem er, at de inde holder fungicider, der gør overfladen mere modstandsdygtig over for råd. Den har typisk en fed konsistens, så der skal arbejdes lidt mere, når den smøres på.
HVOR: Den er oplagt til fx en hus facade, fordi den har den længste holdbarhed. Den kan også bruges til fx hegn og carporte, men det er et stort arbejde på ru brædder.
HOLDBARHED: Op til 15 år.
PRIS: Ca. 550 kr. for 5 liter.
Træolie
HVAD: Træolie er en klar eller pigmen teret olie, der bruges til slutbehandling. Den indeholder svampehæmmende midler (fungicider), som trænger ind i træet, så det holder længere. En pigmenteret olie indeholder farvepig menter, som findes i mange forskellige nuancer, men det er stadig muligt at se træstrukturen. Ønsker du, at trævær ket skal have et naturligt look, hvor træstrukturen kan anes, skal du vælge træolie. Den har en tynd konsistens og er let at smøre på og findes i hur tigttørrende versioner, så du fx hurtigt kan komme til at gå på terrassen igen.
HVOR: Den er oplagt til træterrasser, havemøbler og lodrette flader, fx hegn.
HOLDBARHED: Op til 4 år.
PRIS: Ca. 500 kr. for 2,5 liter.
Maling til udebrug
HVAD: Træbeskyttelsen til vinduer og yderdøre kaldes typisk vinduesmaling. Den minder meget om en heldækken de træbeskyttelse, men indeholder flere oliemolekyler, der trænger bedre ind i træet og giver en bedre grund læggende beskyttelse. Den indeholder også akryl, som lægger sig i overfladen og beskytter mod solens stråler. Visse typer indeholder også teflon, som beskytter mod vand og snavs. Og den indeholder selvfølgelig de svampe hæmmende fungicider, der beskytter mod råd og svamp. Den er forholdsvis let at smøre på fladen.
HVOR: Den bruges til vinduer og døre.
HOLDBARHED: Op til 10 år.
PRIS: Ca. 550 kr. for 2,5 liter.
Sådan gør du træet klar
En ren overflade er en forudsætning for, at du får et godt, holdbart resultat. Så sørg for, at du får renset ordentligt af, inden du går i gang med at træbeskytte.
Gør træværket grundigt rent med et egnet rengøringsmiddel, fx trærens eller grundrens. Skyl efter med rent vand. Brug evt. en børste på skaft med vand i, hvis du skal rengøre en flade højt oppe.
Skrab al løs maling væk med spartel, stålbørste eller skrabejern. Tjek også træet for ujævnheder, og fjern evt. søm eller skruer, der stikker ud.
Overfladen slibes grundigt med en slibeklods eller evt. slibemaskine med mellemgroft slibepapir, så du får en jævn og ru flade, som træ beskyttelsen kan hæfte godt på.
Fjern generende forhindringer, fx nedløbsrør, lamper og lign. Maler arbejdet går meget hurtigere, når du ikke skal male uden om ting, og resultatet bliver langt flottere.
Brug evt. et algedræbende produkt, hvis træværket er meget udsat for alger. Sprøjt det på, og lad det tørre og blive siddende, når du giver grundingsolie.
Vælg det rigtige værktøj
Det betaler sig altid at have det rigtige værktøj - også når du skal male. Her kan du se, hvad du med fordel kan anskaffe dig.
4 typiske opgaver
Vindskede
Valg af overfladebehandling:
Vindskeder og sternbrædder er noget af det, der er mest udsat for vind og vejr, så her er det optimalt at bruge heldækkende træbeskyttelse, som beskytter træet bedst og holder i længst tid.
Opbygning:
En gang grundingsolie, der passer sammen med den afsluttende træbeskyttelse. Grundmaling er også en god idé, da den fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftningen. Vær især omhyggelig med at mætte endetræet. Slutbehandling med heldækkende træbeskyttelse i 2-3 lag.
Facade
Valg af overfladebehandling:
Dækkende træbeskyttelse giver den bedste beskyttelse, men skjuler træets naturlige udtryk. Du kan også bruge transparent træbeskyttelse, som bevarer træets åretegning, men den er ikke lige så holdbar, og du skal derfor regne med at skulle male oftere.
Opbygning:
Grundingsolie skal altid bruges på nyt træ og træ, der er slebet ned til bart træ. Grundmaling er en god idé, hvis du vil slutte af med en heldækkende træbeskyttelse, da den fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftningen. Slutbehandling med transparent eller dækkende træbeskyttelse. Regn med 2-3 lag.
Hegn
Valg af overfladebehandling:
Transparent træbeskyttelse eller træolie tilsat pigment og svampe-hæmmende midler fremhæver træet og beskytter mod råd. Begge typer er lette at arbejde med. Det er en fordel på store flader. Dækkende træbeskyttelse kan også bruges, men det er et stort arbejde, især på ru brædder.
Opbygning:
Først grundingsolie, der passer sammen med den afsluttende træbeskyttelse, altså vandbaseret til en vandbaseret slutbehandling og oliebaseret til en oliebaseret slutbehandling. Vær omhyggelig med at mætte især endetræet. Slutbehandling med 2-3 lag træolie eller transparent træbeskyttelse.
Terrasse
Valg af overfladebehandling:
Træolie med svampe- og algedræbende midler er det bedste, du kan give din træterrasse. Olien trænger ned i træet, så det er godt beskyttet. Det gælder især, hvis terrassen er af imprægneret træ, som er meget åbent i strukturen.
Vælg en olie, som passer til træsorten og evt. fremhæver træets naturlige glød. Du kan også bruge en olie med farvepigmenter, men vær opmærksom på, at farven kan blive slidt af på de mest trafikerede steder, og det er svært at lappe uden først at skulle slibe grundigt.
Opbygning:
Olien pensles på i flere tynde lag. Antallet afhænger af træets tilstand, men typisk 2-3 lag.