Alt om træbeskyttelse

Der er mange gode grunde til at male på det rigtige tidspunkt og med den rette klargøring. Vælger du forkert, kan det gå galt, og du må starte forfra …

Alt om træbeskyttelse

God træbeskyttelse sikrer dit træværk en lang levetid. Læs her, hvordan du holder træet tørt og beskyttet.

Træbeskyttelse er vigtig, når du skal sikre dit udendørs træværk så lang en levetid som muligt. Udendørs træværk er nemlig ekstra hårdt belastet.

Solens uv-stråler nedbryder træfibrene. Fugt gør træet modtageligt over for svamp og råd. Og hvis der er trængt fugt ned i revner og sprækker på træet, bliver det ødelagt, når frosten kommer, da frost får vandet til at udvide sig, så træfibrene bliver revet fra hinanden.

Så der er mange gode grunde til at holde træet tørt og beskyttet.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler

I artiklen kan du læse meget mere om, hvordan du beskytter dit træværk bedst muligt. Du kan fx læse:

  • hvornår du bør beskytte dit udendørs træværk
  • hvilken slags træbeskyttelse du skal vælge
  • hvordan du tjekker dit træværk for at se, om det trænger til at blive malet
  • hvordan du klargør træet, inden du går i gang med at træbeskytte.

OBS! Denne artikel er en del af et samlet tema om maling af udendørs træværk, hvor vi har samlet alt, hvad du skal vide, inden du går i gang med malerarbejdet.

Undgå direkte sol, når du maler

Så snart solen skinner, kan det godt krible i fingrene for at komme i gang, hvis du har udendørs træværk, der trænger til at blive malet. Men selvom solen skinner, og vejret virker tørt, betyder det ikke nødvendigvis, at træet er tørt. Og tørt træ er en forudsætning for, at træbeskyttelsen trænger ind i træet og virker.

Det allerbedste tidspunkt at beskytte udendørs træværk er typisk i sensommeren, hvor det er tørret grundigt op efter en lang sommerperiode. Men som hovedregel kan du træbeskytte fra maj til september, når bare træets fugtindhold er på maks. 15 pct. En overskyet, tør sommerdag med en moderat luftfugtighed (ca. 60 pct.) og en temperatur mellem 10 og 25 grader er helt perfekt. Undgå direkte sol, da det får træbeskyttelsen til at tørre for hurtigt.

Udendørs træværk er ekstra hårdt belastet. Solens uv-stråler nedbryder træfibrene. Fugt gør træet modtageligt over for svamp og råd. Og hvis der er trængt fugt ned i revner og sprækker på træet, bliver det ødelagt, når frosten kommer, da frost får vandet til at udvide sig, så træfibrene bliver revet fra hinanden. Så der er mange gode grunde til at holde træet tørt og beskyttet.

Så galt kan det gå!

Der er mange gode grunde til at male på det rigtige tidspunkt og med den rette klargøring. Vælger du forkert, kan det gå galt, og du må starte forfra …

  • Hvis du maler, når træet er for fugtigt, risikerer du at lukke fugten inde. Træbeskyttelsen vil ikke trænge ordentligt ind i træet, men blot lægge sig ovenpå. Det kan i sidste ende føre til, at træet nedbrydes og rådner, og træbeskyttelsen begynder at skalle af.
  • Hvis du maler i direkte sollys, vil træbeskyttelsen tørre for hurtigt, så den ikke når at trænge ordentligt ind i træet. Du risikerer også, at der kommer “striber” efter penslen, fordi træbeskyttelsen ikke når at flyde ordentligt sammen, inden den tørrer. Det er dog kun, hvis du maler med en halv- eller heldækkende træbeskyttelse og ikke olie, at du risikerer “striber”.
  • Hvis du maler på tørt træ uden at grunde først, vil træbeskyttelsen ikke flyde så godt sammen. Og den kan komme til at fungere som grunder, da meget tørt træ vil suge det vand/den fugtighed, der er i træbeskyttelsen, til sig, så du risikerer, at det kun er pigmentet, der er tilbage. Pigmentet vil da ligge ovenpå træet som et løst lag, og træbeskyttelsen har mistet sin beskyttende effekt.
  • Hvis der går for lang tid mellem, du maler, og træbeskyttelsen når at skalle af, er dit træ helt åbent og ubeskyttet. Det betyder, at træet er langt mere udsat for vind og vejr og hurtigere vil blive nedbrudt. Der vil fx trænge fugt ned i revnerne, så træet lettere nedbrydes. Hvis der er fugt i revnerne, når frosten kommer, vil træfibrene blive ødelagt, så træet nedbrydes yderligere.
  • Hvis du maler oven på en ikke-rengjort flade, risikerer du, at træbeskyttelsen ikke hæfter ordentligt og skaller af efter ganske kort tid. Det er ikke nok blot at feje underlaget, inden du træbeskytter, så de tydelige ting fjernes, som fx spindelvæv og lign. Du skal rense underlaget i bund og fjerne alle former for belægninger, så du er sikker på, du har en helt ren flade. Det gælder også alt nyt træ, der fx kan have belægninger af svampespore på sig efter en lang, kold vinter i et uisoleret rum i trælasten.
  • Hvis du ikke har slebet godt nok, risikerer du, at træbeskyttelsen ikke hæfter godt nok på underlaget. Når du sliber, ridser du overfladen en smule, så vedhæftningen bliver bedre. Du fjerner også døde træfibre i overfladen, så du har et fast og rent underlag at smøre træbeskyttelsen på.
  • Hvis du maler oven på mange gamle lag, som du ikke rigtig ved, hvad er, kan det nye lag træbeskyttelse boble op og skalle af. Det skyldes, at de forskellige typer af træbeskyttelse ikke “spiller” sammen. De underste lag kan løsne sig, så det øverste bobler op.
  • Hvis du giver træbeskyttelse oven på linolie, vil det nye lag boble op. Linolie fungerer slet ikke sammen med moderne træbeskyttelser - det gælder både vandbaseret og oliebaseret træbeskyttelse. Hvis du giver træbeskyttelse til en flade, der tidligere har fået linolie, skal du først fjerne laget af linolie plus en ekstra mm. Det er supervigtigt, for at du kan få et godt resultat. Linolie kan fjernes med en speciel lava- eller tørisafrensning, eller den kan skrabes væk.

Sådan tjekker du, om træet trænger

Du bør tjekke dit udendørs træværk mindst en gang om året for at se, om det trænger til at blive malet. Hvis du maler dit træværk regelmæssigt - og inden det VIRKELIG trænger - undgår du, at træet bliver nedbrudt. Det holder længere, og du gør også malerarbejdet meget lettere for dig selv ved regelmæssig vedligeholdelse, så du kan undgå at skulle give træværket den helt store tur.

Tjek, om træet ser tørt og mat ud. Hvis det gør, trænger det til maling. Måske kan du ane begyndende revner i overfladen, og så er det tid til et nyt lag træbeskyttelse.

Tjek med en spartel, om malingen er løs. Hvis den er, er det tid til at få træet malet.

Tjek med maler -tape, om malingen følger med af, når du fjerner tapen. Du placerer blot et stykke tape på træværket og hiver det af med et snuptag, og du får et klart svar med det samme.

Vælg den rigtige træbeskyttelse

Når du skal vælge ny træbeskyttelse, handler det mest om, hvilket look eller hvilken farve du ønsker til dit træværk. De klare eller gennemsigtige olier giver et mere naturligt look, hvor du kan ane træets struktur, mens de dækkende træbeskyttelser fungerer mere som en traditionel maling. Jo mere dækkende en træbeskyttelse er, jo bedre beskytter den, og jo længere holder den. Så når du vælger, bør du også tage stilling til, hvor ofte du har lyst til at male træet.

God idé at fortsætte med samme type

Som hovedregel er det en rigtig god idé at fortsætte med det, du tidligere har brugt - altså vandbaseret på vandbaseret og oliebaseret på oliebaseret.

De fleste produkter findes både i en vandbaseret og en oliebaseret udgave. Hvis du skifter fra fx olie- til vandbaseret og ikke får renset overfladen ordentligt, kan det give for store spændinger i overfladen, så træbeskyttelsen ikke hæfter ordentligt. Her kan du læse mere om de seks forskellige typer, som du typisk kan få brug for, når du maler udendørs træværk.

Sådan ser det ud

Grundingsolie

HVAD: En klar olie, som trænger dybt ind i træet og beskytter det mod fugt og angreb helt ind i porerne. Olien indeholder midler mod mug og alger (fungicider), så træet holder længere.

HVOR: Olien bruges på nyt, ubehand­ let træ og træ, der er slebet helt i bund til bart træ. Du kan også give olie til tid­ ligere malede flader, hvis overfladen er slidt ned og tørret ud. Da vil grundings­ olien forhindre, at træet suger vand ud af træbeskyttelsen. Giv især rigeligt med olie ved alt endetræ, da træet her optager fugt 100 gange hurtigere end på siderne.

HOLDBARHED: Afhænger af slut­ behandling.

PRIS: Ca. 360 kr. for 3 liter.

Transparent

HVAD: Den gennemsigtige, også kaldet transparente, træbeskyttelse giver et naturligt look, fordi den fremhæver træets struktur. Den indeholder svam­ pehæmmende midler (fungicider), som beskytter træet, så det holder længere. Transparent træbeskyttelse dækker lidt bedre end pigmenteret træolie og har også en længere holdbarhed. Den har en tynd konsistens, så den er let at arbejde med.

HVOR: Transparent træbeskyttelse er velegnet til lodrette flader, fx et hegn, og meget velegnet til flader med ru brædder, da den transparente træbe­ skyttelse er lettere at smøre på.

HOLDBARHED: Op til 8 år.

PRIS: Ca. 500 kr. for 2,7 liter.

Grundmaling

HVAD: En maling, der fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftning­ en for den efterfølgende slutmaling. Den gør det også lettere at smøre slutmalingen ensartet på.

HVOR: Den er især nødvendig, hvis du kaster dig ud i et voldsomt farveskift, fx fra rød til hvid, hvor du har brug for at spærre for den gamle farve. Den kan også bruges som et spærrende lag mod knaster, så du undgår, at de “sveder” harpiks gennem det nye lag træbeskyttelse. Hvis du vil slutte af med en heldækkende træbeskyttelse, er det også en god idé at bruge grund­ maling, da det er lettere at smøre træbeskyttelsen på, vedhæftningen bliver bedre, og resultatet flottere.

HOLDBARHED: Afhænger af slutbehandling.

PRIS: Ca. 350 kr. for 3 liter.

Dækkende

HVAD: En dækkende træbeskyttelse minder meget om traditionel maling - eneste forskel er, at traditionel maling indeholder flere oliemolekyler, der trænger bedre ind i træet. Dækkende træbeskyttelse findes i flere kvaliteter, både halv­ og heldækkende, mat og blank. Fælles for dem er, at de inde­ holder fungicider, der gør overfladen mere modstandsdygtig over for råd. Den har typisk en fed konsistens, så der skal arbejdes lidt mere, når den smøres på.

HVOR: Den er oplagt til fx en hus­ facade, fordi den har den længste holdbarhed. Den kan også bruges til fx hegn og carporte, men det er et stort arbejde på ru brædder.

HOLDBARHED: Op til 15 år.

PRIS: Ca. 550 kr. for 5 liter.

Træolie

HVAD: Træolie er en klar eller pigmen­ teret olie, der bruges til slutbehandling. Den indeholder svampehæmmende midler (fungicider), som trænger ind i træet, så det holder længere. En pigmenteret olie indeholder farvepig­ menter, som findes i mange forskellige nuancer, men det er stadig muligt at se træstrukturen. Ønsker du, at trævær­ ket skal have et naturligt look, hvor træstrukturen kan anes, skal du vælge træolie. Den har en tynd konsistens og er let at smøre på og findes i hur­ tigttørrende versioner, så du fx hurtigt kan komme til at gå på terrassen igen.

HVOR: Den er oplagt til træterrasser, havemøbler og lodrette flader, fx hegn.

HOLDBARHED: Op til 4 år.

PRIS: Ca. 500 kr. for 2,5 liter.

Maling til udebrug

HVAD: Træbeskyttelsen til vinduer og yderdøre kaldes typisk vinduesmaling. Den minder meget om en heldækken­ de træbeskyttelse, men indeholder flere oliemolekyler, der trænger bedre ind i træet og giver en bedre grund­ læggende beskyttelse. Den indeholder også akryl, som lægger sig i overfladen og beskytter mod solens stråler. Visse typer indeholder også teflon, som beskytter mod vand og snavs. Og den indeholder selvfølgelig de svampe­ hæmmende fungicider, der beskytter mod råd og svamp. Den er forholdsvis let at smøre på fladen.

HVOR: Den bruges til vinduer og døre.

HOLDBARHED: Op til 10 år.

PRIS: Ca. 550 kr. for 2,5 liter.

Sådan gør du træet klar

En ren overflade er en forudsætning for, at du får et godt, holdbart resultat. Så sørg for, at du får renset ordentligt af, inden du går i gang med at træbeskytte.

Gør træværket grundigt rent med et egnet rengøringsmiddel, fx trærens eller grundrens. Skyl efter med rent vand. Brug evt. en børste på skaft med vand i, hvis du skal rengøre en flade højt oppe.

Skrab al løs maling væk med spartel, stålbørste eller skrabejern. Tjek også træet for ujævnheder, og fjern evt. søm eller skruer, der stikker ud.

Overfladen slibes grundigt med en slibeklods eller evt. slibemaskine med mellemgroft slibepapir, så du får en jævn og ru flade, som træ­ beskyttelsen kan hæfte godt på.

Fjern generende forhindringer, fx nedløbsrør, lamper og lign. Maler arbejdet går meget hurtigere, når du ikke skal male uden om ting, og resultatet bliver langt flottere.

Brug evt. et algedræbende produkt, hvis træværket er meget udsat for alger. Sprøjt det på, og lad det tørre og blive siddende, når du giver grundingsolie.

Dæk af, så du ikke kommer til at stænke på fliser, vinduer eller terrasse.

Vælg det rigtige værktøj

Det betaler sig altid at have det rigtige værktøj - også når du skal male. Her kan du se, hvad du med fordel kan anskaffe dig.

Fugtmåler
Vil du være helt sikker på, at træet er tørt nok, inden du maler, kan du bruge en fugtmåler. Den er især smart, hvis du maler i ydersæsonen. Som hovedre­ gel gælder, at træværket ikke må have en fugtighed over 15 pct., når du går i gang med at male.

Skrabejern
Har du meget løs maling, der skal skrabes af for at komme ind til helt fast bund, er det godt med et skrabejern. Det er skarpt og kan fjerne større mængder ad gangen. Hvis du vælger et skrabejern med håndtag, har du et rigtig godt greb.

Slibepapir
Til grovere malerarbejde, som maling af udendørs træværk er, er det nok med mellemgroft slibepapir, fx korn 100.

Malertape
Der findes malertape, der er beregnet til udendørs brug. Den tåler solens uv­stråler bedre og “brænder” ikke fast, som almindelig malertape kan gøre, hvis den sidder for længe. Til kortvarig afdækning kan du dog sagtens bruge den almindelige malertape.

Afdækning
Tyndt plast er ideelt at dække fx vindu­ er af med, så du ikke risikerer at stænke på dem. Det sættes blot op med maler­ tape. Lad være med at dække vandret­ te flader som fx en terrasse af med plast. Her er filt langt bedre, da det opsuger malingen.

Pensler
Du får det bedste resultat med en pen­ sel, fordi du bedre kan arbejde træbe­ skyttelsen ind i træet end med en rulle. Vælg en pensel, der passer til opgaven, dvs. har nogenlunde samme bredde som fx de brædder, du skal male. Til hjørner og kanter har du en mindre rund pensel, som kan komme ind de snævre steder.

4 typiske opgaver

Vindskede

Valg af overfladebehandling:
Vindskeder og sternbrædder er noget af det, der er mest udsat for vind og vejr, så her er det optimalt at bruge heldækkende træbeskyttelse, som beskytter træet bedst og holder i længst tid.

Opbygning:
En gang grundingsolie, der passer sammen med den afsluttende træbeskyttelse. Grundmaling er også en god idé, da den fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftningen. Vær især omhyggelig med at mætte endetræet. Slutbehandling med heldækkende træbeskyttelse i 2-3 lag.

Facade

Valg af overfladebehandling:
Dækkende træbeskyttelse giver den bedste beskyttelse, men skjuler træets naturlige udtryk. Du kan også bruge transparent træbeskyttelse, som bevarer træets åretegning, men den er ikke lige så holdbar, og du skal derfor regne med at skulle male oftere.

Opbygning:
Grundingsolie skal altid bruges på nyt træ og træ, der er slebet ned til bart træ. Grundmaling er en god idé, hvis du vil slutte af med en heldækkende træbeskyttelse, da den fylder porerne i overfladen og forbedrer vedhæftningen. Slutbehandling med transparent eller dækkende træbeskyttelse. Regn med 2-3 lag.

Hegn

Valg af overfladebehandling:
Transparent træbeskyttelse eller træolie tilsat pigment og svampe-hæmmende midler fremhæver træet og beskytter mod råd. Begge typer er lette at arbejde med. Det er en fordel på store flader. Dækkende træbeskyttelse kan også bruges, men det er et stort arbejde, især på ru brædder.

Opbygning:
Først grundingsolie, der passer sammen med den afsluttende træbeskyttelse, altså vandbaseret til en vandbaseret slutbehandling og oliebaseret til en oliebaseret slutbehandling. Vær omhyggelig med at mætte især endetræet. Slutbehandling med 2-3 lag træolie eller transparent træbeskyttelse.

Terrasse

Valg af overfladebehandling:
Træolie med svampe- og algedræbende midler er det bedste, du kan give din træterrasse. Olien trænger ned i træet, så det er godt beskyttet. Det gælder især, hvis terrassen er af imprægneret træ, som er meget åbent i strukturen.

Vælg en olie, som passer til træsorten og evt. fremhæver træets naturlige glød. Du kan også bruge en olie med farvepigmenter, men vær opmærksom på, at farven kan blive slidt af på de mest trafikerede steder, og det er svært at lappe uden først at skulle slibe grundigt.

Opbygning:
Olien pensles på i flere tynde lag. Antallet afhænger af træets tilstand, men typisk 2-3 lag.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Træbeskyttelse