Dampspærre: Få dit hus helt tæt

En dampspærre skal være helt tæt og holde varm og fugtig luft inde i huset. Hvis luften trænger ud i isoleringen, hvor den kan fortættes til vand, resulterer det i råd eller svamp. Her viser vi, hvordan du laver tætte samlinger i dampspærren.

Tætte samlinger af baner inde i isoleringen

Dampspærren skal være en 0,20 mm tyk polyætylenfolie. Den placeres et stykke inde i isoleringen, så bliver der plads til at trække kabler og rør uden at lave hul i folien.

De enkelte baner skal overlappe hinanden med mindst 20 cm, og samlingerne tapes sammen. Tapen skal være beregnet til formålet og til den dampspærre, du anvender. Hverken gaffertape, pakketape eller anden vilkårlig tape er egnet, da det ikke kan holde grebet i længere tid. Og dampspærren skal jo være tæt i mange år. Du kan heller ikke nøjes med at slå trælister på samlingerne som før i tiden.

Du skal sørge for, at alle samlinger sker over et fast underlag (stolper eller spær).

1. For at eldåser, kabler og andre installationer ikke skal bryde dampspærren, bør du placere plastfolien et stykke inde i isoleringen.

2. Dampspærren skal sidde på den varme side af isoleringen (ind imod stuen), men du må godt flytte den 1/2 ind i den samlede isolering. Ved 150 mm isolering må dampspærren altså sidde 50 mm inde.

3. Samlingerne skal foretages på et fast underlag, f.eks. en stolpe eller et spær, og lukkes med dampspærretape.

LÆS MERE: Derfor SKAL du bruge dampspærretape

Tætte samlinger i de indvendige hjørner

Hvor dampspærren stopper eller skal tilsluttes andre “tætte” materialer, er det smart at bruge et klæbende butylbånd. Det er en klæbemasse, som hæfter på næsten alt uden at blive tør.

Hvor dampspærren mødes fra to sider i et indvendigt hjørne, samles den på samme måde som på fladerne over et fast underlag. Lad banerne mødes i en bred overlapning, så du undgår en samling inde i hjørnet. Du kan ikke få tapen til at holde, hvis du samler direkte inde i hjørnet.

1. Sørg for, at folien er trykket helt ind i hjørnet, og lav en overlapning, der er så bred, at den kan nå et fast underlag (stolpe) på begge sider af hjørnet.

2. Brug dobbeltklæbende dampspærretape på det underste lag, lige over det faste underlag. Det holder folien fast og holder samtidig på det næste lag folie.

3. Dampspærrens overlapning forberedes med et butylbånd. Tryk folien godt fast i klæbemassen. Det er vigtigt, at folien ligger glat uden folder, ellers kan du ikke være sikker på, den forbliver tæt.

4. Forsegl overgangen fra det øverste lag til det nederste med almindelig dampspærretape over en stolpe.

Tætte samlinger, når kablerne skal ud gennem dampspærren

Nogle gange kommer du ikke uden om at trække kabler eller rør gennem dampspærren. Sørg for fast underlag, og brug butylbånd til at forsegle rundt om kabel eller rør.

En af de største udfordringer er at lave en tæt dampspærre omkring rør, kabler, tagfødder, hanebånd og andre steder, hvor de store flader bliver gennembrudt. Der fin-des mange forskellige manchetter til formålet, men de er sjældent hyldevarer i byggemarkedet. Heldigvis kan du sagtens selv lave en tæt gennembrydning.

1. Start med at lave et fast underlag, som du kan tætne op imod. Det kan du gøre med fx et stykke krydsfiner eller en anden stabil plade, som sættes rundt om forhindringen i plan med dampspærren.

2. Sæt butylbånd på underlaget, så tæt på rør eller kabel som muligt. Dampspærren tilpasses, så den passer stramt og trykkes godt fast i butylbåndet.

3. Dampspærren tætnes omhyggeligt

omkring kablet eller røret der, hvor det stikker ud gennem folien. Brug enten dampspærretape eller en fugemasse, som er beregnet til formålet. Så er du klar til næste lag isolering.

Tæt langs døre og vinduer

Overgangen mellem væggen og vindues- eller dørkarm er lidt besværlig. Der skal nemlig dampspærre helt ind i bunden af mellemrummet, og det skal tætnes omhyggeligt.

Et af de kritiske punkter er der, hvor dampspærren skal støde op mod lysningen til døre og vinduer. Der findes specielle hjørne-, kant- og lysnings-enheder, som kan gøre arbejdet lettere. Men gør du det rigtigt, kan du sagtens lave en god og tæt tilslutning til eksisterende døre og vinduer med den almindelige dampspærrefolie.

1. Start med at lave et fast underlag af krydsfiner, som kan understøtte plastfolien hele vejen rundt i lysningen.

2. Før dampspærren fra væggen ind i fugen, og fastgør den til krydsfineren med dobbeltklæbende tape eller butylbånd.

3. Sæt en strimmel dampspærre fast på karmen, f.eks. med dobbeltklæbende dampspærretape. Strimlen skal være så bred, at den kan nå ind i bunden af fugen og over til det faste underlag (1) fra før.

4. Strimlen samles med væggens dampspærre med tape på et fast underlag. Når der er kommet gips på væggen, fuger du mellem karm og væg.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering