1. Hen over spær

Der skal nyt tag på huset, og så skal der isoleres.

Oven på en tredjedel af den samlede isoleringstykkelse skal der dampspærre. Det tynde lag isolering beskytter desuden dampspærrens plastfolie mod udstikkende søm o.l.

Dampspærre hen over spær

Dampspærren ligger hen over og ned imellem spærene. Den tapes fast. En liste langs begge sider af hvert spær klemmer samlingen sammen, så den bliver tæt. Der isoleres oven på dampspærren med de sidste to tredjedele af isoleringen.

Alle de steder, hvor der er sat hæfteklammer, skal der lukkes med et stykke dampspærretape.

LÆS OGSÅ: Derfor SKAL du bruge dampspærretape

2. Rundt om et rør

Når der bygges nye huse med dampspærre i, bruger man særlige kraver til gennemføringer af varmerør, isoleringsrør mv. Men når rørene allerede er etableret, er det ikke en mulighed, så her må der tape til.

Det er VIGTIGT, at du bruger den rigtige tape. Det SKAL være dampspærretape udviklet til netop dette formål. Ellers holder det ikke i længden.

Dampspærre rundt om et rør

Nogle producenter har lanceret særligt fleksible udgaver af dampspærretape, og sådan en tape er oplagt at bruge her. Dampspærren skæres til, så den kommer rundt om røret. Den lægges nogle centimeter op ad røret og tapes fast. Samlingen mellem dampspærre og rør skal være fuldkommen tæt.

3. Tilslutning til eksisterende dampspærre

Når du lægger en ny dampspærre, er det vigtigt, at den slutter tæt til den dampspærre, der er etableret i en tilstødende væg eller et tilstødende loft. Det kan være en ret stor udfordring. Men hvis du ved, at der fx ligger en dampspærre i væggen, der mødes med den dampspærre, du etablerer i loftet, så skal de to forbindes.

Her er det oplagt at bruge folieklæber (dampspærreklæber). Det er VIGTIGT, at du ikke bruger montagelim eller andre løsninger. Umiddelbart skal det nok klæbe, men med tiden vil limen slippe sit tag i dampspærren, og så bliver den utæt. Så brug en lim, der er lavet til netop dette formål: folieklæber.

Folieklæberen sikrer, at plastfolien slutter tæt til væggen. Det er langt nemmere end at bruge tape.

Dampspærren skal passes til, så den overlapper den tilstødende dampspærre inde i væggen med få centimeter.

Skal væggen beklædes med gips, kan overlappet være stort. Ellers må det begrænses, så folien kan skæres til langs loftspladerne.

Skal væggen beklædes med gips, kan overlappet være stort. Ellers må det begrænses, så folien kan skæres til langs loftspladerne.

OBS: Brug kun folieklæber

Folieklæberen sikrer, at plastfolien slutter tæt til væggen. Det er langt nemmere end at bruge tape.
  • Folieklæberen er udviklet til netop at klæbe plastfolie til sten, træ, puds og beton.
  • Klæberen er testet i forhold til reglerne om lufttæthed.
  • Andre typer lim vil også klæbe, men de kan slippe deres tag i løbet af måneder eller år.
  • Kan også bruges i vådrum uden på en godkendt vådrumssikring.

Er du stadigvæk i tvivl om, hvad der er op og ned, når det kommet til dampspærren? Så læs vores artikel: Dampspærre for dummies