Intro
Vejledning
01
Betongulvet forberedes
3
Trin
Find først ud af, hvor meget højde du har til rådighed, og mål rummet op, så du ved, hvor mange plader du skal hente, og hvor tykke de kan være uden at give problemer.
Standardpladerne er 60 cm brede og 250 cm lange, og du kan frit vende og dreje dem, som det går bedst op.
Når pladerne er lagt, skal deres overside være så plan, som dit parketgulv kræver, fx +/- 2 mm målt over 2 meter.
Find ud af, hvor tykke plader du har plads til. Ofte sættes grænsen af en dør, der svinger ind over gulvet. Husk at måle i hele dørens bredde i hele det område, den svinger ind over.
Streg op til pladerne. Når du har målt rummet ud, streger du op, hvor pladerne skal ligge. Tværsamlinger forskydes mindst 30 cm. Træk evt. stregerne op 2 cm forskudt, så klæberen ikke skjuler dem, når den fordeles.
02
Isoleringspladen limes på gulvet
7
Trin
Gulvet fejes eller støvsuges grundigt, hvorefter du stryger det med en akrylprimer.
Der skal være klæber under hele pladen, fordelt jævnt med en tandspartel. Du rører en god fliseklæber op efter anvisningen på dens pose og justerer til sidst med vand, så den lige akkurat kan stå i striber efter tandspartlen uden at løbe ud.
I kanten limes pladerne sammen med en speciallim.
Fordel klæber, hvor den første plade skal ligge. Hæld en portion velrørt fliseklæber ud på gulvet, og fordel den med en 6-8 mm tandspartel, så der er klæber under hele den første plade.
Læg den første plade på plads, og arbejd den godt ned i klæberen. Den skal holde en afstand til væggen på begge sider på 8-10 mm.
Næste plade føjes til for enden af den første. Fordel fliseklæber, hvor pladen skal ligge, træk en strimmel af den specielle lim på kanten, og tryk så pladen fast ned mod gulvet og kant mod kant.
Den sidste plade i rækken passes til og lægges. Husk at holde 8-10 mm afstand til væggen. Tynde plader som vores kan du skære til med en skarp hobbykniv.
Ret kanterne på første række til, så de ligger helt lige. Hold et langt vaterpas eller en retskinne ind på kanten, og ret pladerne ind på plads. Husk også at få kanterne lige høje.
Fortsæt med de næste rækker. Tværsamlingerne skal fra række til række forskydes mindst 30 cm. Ofte kan du starte rækken med det stykke, der blev skåret fra på den tidligere række, og skabe et “løbende forbandt”.
03
Parketgulvet klikkes sammen
7
Trin
Dagen efter, at du har limet isoleringspladerne på gulvet, er klæberen så tør, at du kan bevæge dig oven på dem.
Mellem pladerne og parketgulvet skal der være et trindæmpende mellemlag. Vi har valgt 4 mm tykke, bløde træfiberplader, som udligner små højdeforskelle, dæmper trinlyden og supplerer med ekstra isolering.
Træfiberpladerne lægges ud, så de kommer til at ligge på tværs af parketbrædderne. For at få dem forskudt lægger vi på skift en hel og en halv plade i første række. Pladen skæres nemt i to med en hobbykniv.
Træfiberpladerne lægges ud i takt med, at parketgulvet breder sig.
Parketbrædderne lægges fra venstre mod højre med feren mod dig selv. Mål op, og skær første række til i bredden, så første og sidste række bliver lige bredde. Skær feren af i den ende, som støder op til væggen.
Mål op til det sidste bræt i første række. Der skal være 8-10 mm luft i begge ender. Skær brættet til, og klik det sammen med de øvrige, så rækken er færdig.
Første række rettes ind, så forkanten er helt lige, og klodses op på bagkanten med klodser eller kiler, så kanten og enderne holder 8-10 mm luft. Klods op for hver 60-80 cm og på begge sider af samlingerne.
De næste rækker klikkes sammen efter anvisningen fra producenten. I vores tilfælde skal samlingerne forskydes mindst 50 cm for hver række. Oftest samles hele rækken, inden den klikkes ned på plads.
Ofte er du nødt til at slå samlingerne på plads med beherskede slag og en klods mellem hammer og gulv. Derfor er det vigtigt at få god støtte bag den første række.
Materialer
• Wediplader, 10 mm
• Støjdæmpende underlag (4 mm træfiberplader)
• Lamelplankegulv m/kliksystem
• Akrylprimer
• Fliseklæber (Lip-multiklæber)
• Wedi-klæber 610
Specialværktøj
• Kraftig boremaskine m/piskeris
• Tandspartel, 6 eller 8 mm
• Kap/geringssav
• Stor vinkel/tømmervinkel
• Koben
• Slagklods og hammer
• Retskinne eller langt vaterpas
Tidsforbrug
2-3 dage
Pris
Fra cirka 400 kr. pr/m2
Sværhedsgrad
Der er ingen rigtig svære elementer, men du skal være omhyggelig med at trykke isoleringspladerne lige langt ned i klæberen, så de ligger i præcis samme højde.
Tegning
Sådan bygges gulvet op
Gulvet bygges op så enkelt, som det næsten kan gøres: lag på lag med fuld kontakt uden en skrue - og kun limet, hvor isoleringspladen klæbes fast.
Pladerne lægges i forbandt og fuldlimes til det eksisterende gulv med fliseklæber. Klæberen kan optage små ujævnheder, større skal klares inden. Kanterne limes sammen med en speciel lim, der kan binde på skummet.
