Nem metode: Gipsplader med indbygget isolering

VIDEO: Har du en kølig kældervæg, kan du relativt nemt give den et tyndt lag isolering med gipsplader, der er forsynet med isoleringsmateriale på bagsiden. Klik og se hvordan.

Før man går i gang, er det vigtigt med en nøjagtig opmåling, så man ikke investerer i flere plader end højst nødvendigt og ikke skal save for meget ud. Foruden at måle længde og bredde er det også godt at måle ud til eventuelle forhindringer undervejs.

Noter målene på væggen, så du hele tiden kan kontrollere målene, inden du går i gang med udsavningen. Fagmanden har valgt at bruge 13 mm gipsplader, der er pålimet 30 mm højisoleret celleplast på bagsiden. Limen er en specialklæber, der har en dampspærrende effekt.

Pladerne er 60 cm brede og 250 cm høje og er afrundet på begge de lange sider. Pladen skal kun være 203 cm høj, hvorfor det er nødvendigt at skære 47 cm af. Afsæt målet, og streg op ved hjælp af en tømmervinkel eller noget andet, der er fuldstændig lige.

Da denne første plade skal støde mod en ret indervæg, som ikke skal isoleres, vælger fagmanden at skære den afrundede kant af i den ene side, så han får et helt skarpt hjørne. Han har målt op, at pladen skal være 54,7 cm bred, og streger derfor op til en afskæring på 5,3 cm.

Pladen saves nemmest over med en håndsav, der går let igennem både gipsen og celleplasten. Hold godt fast i pladestykket, så du undgår, at det brækker af til sidst. Det lange stykke saves også af med håndsaven. Også her er det vigtigt at være lidt forsigtig på det sidste stykke.

Pladerne skal monteres på specielle isoleringsskinner. Den første skinne skal placeres langs den ene side af pladen. For at få plads til den er det nødvendigt at skære isoleringsmaterialet væk i skinnens bredde. Det gør fagmanden med en hobbykniv.

Isoleringsmaterialet skal fjernes helt, så skinnen kan ligge helt præcist. Skinnen skal også skæres over i den rigtige højde – 203 centimeter – det gøres nemt med en nedstryger. Nu skal skinnen monteres helt inde i hjørnet. Det gøres bedst med et 8 mm murbor. Fagmanden borer 10 cm ind.Han slår en 8 x 100 mm sømplug igennem skinnen og ind i muren.

En sømplug kan slås i med en hammer. Når den først plug er på plads, kan det næste hul bores, og sømpluggen slås i. Er det lidt svært at komme til at bruge hammeren, kan sømpluggen faktisk også skrues i. Til slut fastgøres isoleringsskinnen forneden, så nu er den første varmvægsplade klar til at blive sat op.

LÆS OGSÅ: Sådan efterisolerer du med varmvægsplader

Pladen skubbes på plads og justeres, så den står rigtigt. Den skal helt ind til væggen og overlappe isoleringsskinnen. Nu kan varmvægspladen fastgøres med 3,5 x 35 mm gipsskruer i den bagvedliggende skinne. De fleste ville nok opsætte alle skinnerne først og derefter pladerne. Men det gør fagmanden ikke.

Han skubber skinnen ind bag pladens fals. Derved sikrer han sig, at den kommer til at sidde helt korrekt langs med pladen, og han undgår opmålinger og den usikkerhed, som følger med. Når han gør det på denne måde, betyder det dog, at de monteringshuller, der er placeret i skinnens midte, kan være lidt svære at komme til.

Med en kørner eller en dorn bliver han derfor nødt til at slå et par nye huller i den yderste side af skinnen. Men hellere det lille ekstraarbejde end det store arbejde, det er at måle op og så ofte opleve, at pladerne alligevel dækker over hullerne i midten af skinnen.

Fagmanden opfordrer faktisk fabrikanten til at placere hullerne i siderne i stedet for i midten. Det ville lette arbejdet gevaldigt. De markerede huller bores nu ud med et 8 mm high speed-bor. Der bores igen 10 cm ind, og sømpluggene bankes eller skrues i. Er der forhindringer undervejs, er de nemme at overvinde fordi varmvægspladerne er så nemme at skære.

Her skal pladen uden om et lille skab, hvorfor der måles op, hvor meget der skal skæres af. Stykket er skåret af med håndsaven, og pladen kan placeres. Skub den helt tæt ind til den første plade. Skru pladen fast med gipsskruerne til metalreglar. Fortsæt nu på samme måde.

Placer skinnen bag gipspladen. Bor nye huller i skinnen, og skru den fast. Sæt pladen op, og skru den fast med gipsskruerne. Der skal en skrue i for hver 30 cm. Denne type isoleringsplader er ikke kun til kældervægge, men kan sagtens benyttes til almindelige ydervægge. Brug altid gipsskruer. De er formet, så de ikke så nemt kan ødelægge pappet på gipspladen. Den varme væg er færdigmonteret og venter nu kun på at blive spartlet og malet. Opsætningen tog lidt over en time.

LÆS OGSÅ: Hvilke isoleringsmaterialer skal du vælge?

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Isolering af væg