Det ekstra brændkammer giver en effektiv forbrænding og en mindre partikeludledning. Dem kommer vi til at se mere til.

Det ekstra brændkammer giver en effektiv forbrænding og en mindre partikeludledning. Dem kommer vi til at se mere til.

Selvom du er en fortræffelig fyrmester, er der ikke noget at gøre. Når det gælder forbrændingsprocesser, kan vi mennesker simpelthen ikke konkurrere med automatik. Og hvor sjovt er det i grunden også at skulle rende frem og tilbage og justere luften op og ned mange gange i løbet af en aften. Nej, lad bare teknikken tage over – fordelene står i kø.

Præcis styring af lufttilførsel

Som det vigtigste kan automatikken sørge for, at der tilføres præcis så meget eller lidt luft, som der er brug for på alle stadier i forbrændingsprocessen. Det betyder, at du får mest muligt varme ud af brændet, at din ovn forurener meget mindre, og at temperaturen i stuen ikke farer op og ned.

Automatikken er således ikke kun en fordel for miljøet udenfor huset: Det giver også et bedre indeklima, fordi forbrændingen er mere ensartet, og du åbner lågen færre gange.

40 % mindre brændeforbrug

Vigtigst for de fleste er dog nok det væsentligt mindre brændeforbrug. Og her kan ovne med automatik klare sig med helt ned til 40 % mindre. Udviklingen af smartere og mere selvkørende brændeovne udspringer i høj grad af stigende miljøkrav om mindre partikeludledning. Det har virket, og i dag er moderne brændeovnes partikeludslip nede under 3 gram pr. kilo træ med fyringsautomatik.

Ja, de mest miljøvenlige er helt nede på 2 gram og bærer ofte det nordiske miljømærke Svanen. Til sammenligning udleder en ovn fra før 2005 i gennemsnit 13,6 gram.

Hent hele artiklen og læs mere om teknikken bag moderne brændeovne.