Det ekstra brændkammer giver en effektiv forbrænding og en mindre partikeludledning. Dem kommer vi til at se mere til.

Det ekstra brændkammer giver en effektiv forbrænding og en mindre partikeludledning. Dem kommer vi til at se mere til.

De moderne brændeovne er de bedste og mest effektive, når det handler om præcis styring af den altafgørende lufttilførsel. Vi har udført en test af en moderne brændeovn for at undersøge, hvad smart teknik kan betyde for varmen i huset og dit brændeforbrug.

Selvom du er en fortræffelig fyrmester, er der ikke noget at gøre. Når det gælder forbrændingsprocesser, kan vi mennesker simpelthen ikke konkurrere med smart teknologi og automatik.

Så smarte er de bedste brændeovne

Det perfekte og supereffektive brændeforbrug kan kun opnås med den helt rigtige lufttilførsel. De bedste brændeovne styrer automatisk tilførslen af ilt på enten tid, temperatur eller ilt.

Som det vigtigste kan automatikken sørge for, at der tilføres præcis så meget eller lidt luft, som der er brug for på alle stadier i forbrændingsprocessen. Det betyder, at du får mest muligt varme ud af brændet, at din ovn forurener meget mindre, og at temperaturen i stuen ikke farer op og ned.

Læs også: Spred brændeovnens varme til hele huset med en varmefordeler

Automatikken er således ikke kun en fordel for miljøet udenfor huset: Det giver også et bedre indeklima, fordi forbrændingen er mere ensartet, og du åbner lågen færre gange.

Mindre brændeforbrug

Vigtigst for de fleste er dog nok det væsentligt mindre brændeforbrug. Og her kan ovne med automatik klare sig med helt ned til 40 % mindre.

Der vil altid være et varmetab i skorstenen, så en effektivitet på cirka 80% i de bedste brændeovne regnes for godt. For en traditionel brændeovn er tallet cirka 60%.

Luftens vandring i de bedste brændeovne er blevet til en videnskab med det ene formål at få så meget varme ud af brændet som overhovedet muligt.

Sådan virker moderne brændeovne

De moderne brændeovne kaldes konventionsovne. De kan fordele varmen langt bedre ud i rummet via luftcirkulation.

Det sker enten gennem indbyggede rør i brændeovnen - eller i en udvendig kappe, som er bygget rundt om brændeovnen. Mellem kappen og den indvendige del af ovnen trækkes den kolde luft ind forneden og bliver så opvarmet i brændkammeraet, for til sidst at blive sendt ud som varm luft foroven.

Redaktionen anbefaler: Skift brændeovnen – og få mere ud af dit brænde

Varmen kan endda sprede sig til tilstødende rum. Brændeovnen bliver heller ikke så varm på overfladen, så den er mere børnevenlig.

Hent artiklen om moderne brændeovne

Brændeovne er hyggelige og billige i drift – og de nyeste brændeovne kan udnytte energien optimalt, så brændeforbruget reduceres kraftigt.

Hvis du henter vores artikel om moderne brændeovne, kan du læse meget mere om, hvorfor de er så effektive.

Læs også, hvordan du med en smart sensor og en app til din mobiltelefon kan forbedre effektiviteten og mindske udledningen af partikler – også selv din brændeovn ikke er topmoderne.