Varmepumpe: Vælg den rigtige

Der er masse af penge at spare ved at skifte fra gas- eller oliefyr til en varmepumpe. Men langt fra alle varmepumper kan erstatte et fyr. Se her, hvad du skal vælge – og om det kan betale sig.

Valg af varmepumpe kræver viden. En luft til vand-varmepumpe er fx langt dyrere end en luft til luft-varmepumpe – men de to typer kan dårligt sammenlignes. Den ene type kan reelt erstatte dit nuværende fyr og give dig varmt vand til radiatorer, gulvvarme og brusebad. Den anden type kan kun varme din stue op.

Alligevel kan begge typer af varmepumper være relevante. Det afhænger helt af dit hus, dit behov og din økonomi.

Her får du forklaringen på de to typer varmepumper: luft til luft og luft til vand. Og du får svar på en stribe af de spørgsmål, du sandsynligvis mangler svar på, hvis du overvejer en investering.

Luft til vand: Varme til hele huset – og varmt vand i bruseren

Hvis du leder efter en afløser for dit olie- eller gasfyr, så er en luft til vand-varmepumpe et godt alternativ. Den kan producere op til fem gange mere energi, end den får tilført fra elnettet, så medmindre elprisen er fem gange højere end gas- eller olieprisen pr. kilowatt-time, er der penge at spare.

Varmepumpen bruger udeluften til at varme vand. Vandet kan så sendes ind i gulvvarmeanlæg og radiatorer og til opvarmning af varmtvandsbeholderen. Det kræver altså et vandbårent centralvarmeanlæg, men så har du også en alt i én-løsning, nøjagtig som du er vant til med dit gas- eller oliefyr.

En varmepumpe er ikke helt så effektiv som et gas- eller oliefyr, så dit hus skal helst være velisoleret, og du kan risikere, at du må skifte radiatorerne til mere effektive udgaver. Har du gulvvarme, er det en klar fordel, fordi varmepumpen så kan nøjes med at levere knap så varmt vand som til radiatorer.

Regn med, at en luft til vand-varmepumpe inklusive montering koster tæt på 100.000 kroner, hvis du bor i et almindeligt parcelhus. Skal du have nye radiatorer eller lagt gulvvarme i forbindelse med installationen, skal det lægges oveni.

Luft til Luft: Varme i ét rum

Skal du blot supplere med billigere opvarmning af et enkelt rum eller to, eller leder du efter en billigere varme til sommerhuset end elradiatorerne? Så kan en luft til luft-varmepumpe spare dig for ganske mange varmekroner.

Det mest overbevisende eksempel er sommerhuset med elradiatorer: Når en radiator forbruger én kilowatt strøm fra elnettet, leverer den præcis én kilowatt varme. Varmepumpen giver til gengæld mellem to en halv og lidt over tre kilowatt i form af varm luft. Pumpen er altså to-tre gange mere effektiv (eller billigere i drift).

Til gengæld blæser den kun varm luft ud ét sted, nemlig i det rum, hvor indedelen med blæseren sidder. Du kan købe luft til luft-varmepumper med to indeblæsere, men det er dels dyrere, dels løser det ikke udfordringen med varme i et helt hus.
Og så kan den ikke varme vand. Du skal altså fortsat have din vandvarmer kørende på gas, olie eller el. Så den løser med andre ord kun en del af det, dit gas- eller oliefyr klarer i dag.

Prisen på en god luft til luft-varmepumpe til fx sommerhuset ligger typisk i omegnen af 15.000 kroner inklusive montering, men du kan få modeller til både det halve og det dobbelte.

4 spørgsmål om varmepumper

Hvorfor er virkningsgraden vigtig?
Virkningsgraden fortæller dig, hvor mange kilowatt energi varmepumpen kan levere for hver kilowatt, den tilføres via elnettet. En effektiv luft til vand-varmepumpe bør have en årsvirkningsgrad nær 5.

Hvor meget må den støje?
Støj er et ofte overset problem: Forestil dig et villakvarter, hvor alle har en støjende varmepumpe i baghaven. Der bliver ikke meget ro på terrasserne. En støjsvag luft til vand-model kan komme ned på 50-55 dB, mens en luft til luft-pumpe støjer en del mere, typisk 55-60 dB for de mest stille modeller.

Må jeg selv installere varmepumpen?
Nej. Sammenkoblingen mellem ude- og indedelen af systemet kræver en montør. I praksis er det nemmest at købe varmepumpen via en montør, der så kan tage sig af al opsætning.

Skal pumpen serviceres løbende?
Ja. En gang årligt skal varmepumpen efterses af en montør, hvis den indeholder mere end én liter kølevæske. Indeholder den mere end 2,5 liter, skal montøren være fra et autoriseret kølefirma.

6 spørgsmål om luft til vand

Kan jeg få varmepumpe, hvis jeg ikke har gulvvarme?
En luft til vand-varmepumpe er mest effektiv, jo mindre den skal varme vandet op. Gulvvarme kræver lavere temperatur end radiatorer, så det er en fordel at have gulvvarme. Men med effektive radiatorer kan det sagtens fungere. Det kan dog betyde, at nogle eller alle radiatorer skal udskiftes.

Hvor meget sparer jeg?
En varmepumpe er billigere i drift end både el- og naturgasopvarmning. Besparelsen afhænger i høj grad af din nuværende opvarmningskilde. Har du fx naturgas, skal du sammenligne gaspris og elpris. Du er nødt til at omregne til kilowatt (en kubikmeter gas = 11 kWh) og tage højde for, at varmepumpen får op til fem kilowatt ud af én kilowatt tilført strøm. Erfaringerne viser, at en besparelse på mellem 10.000 og 20.000 kilowatt-timer årligt ikke er urealistisk.

Kan varmepumpen opvarme et gammelt hus?
Hvis det gamle hus er dårligt isoleret, kan det være en udfordring. Det bør du lade en energikonsulent kigge på. Men konsulenten vil helt sikkert råde dig til at starte med at efterisolere, for det er altid den mest rentable løsning i længden.

Hvor kan jeg placere udedelen?
Udedelen skal stå tættest muligt på centralvarmeanlægget, som den skal tilsluttes. Du bør dog sikre 20-40 cm afstand til muren for at undgå, at vibrationer forplanter sig i huset. Tænk også over, om udedelen ender lige under soveværelsesvinduet, hvor støjen kan være særligt generende. Og så skal du naturligvis tænke på naboerne, i forhold til om de kan blive generet af støjen fra varmepumpen.

Hvor stor skal pumpen være?
Modelberegninger viser, at et 140 kvm stort parcelhus fra perioden 1960-1979 typisk vil have et energibehov på 7,5 kW. Her kan en varmepumpe på 6,2 kW varme huset op. Varmepumpens størrelse afhænger med andre ord af husets energibehov. Lad leverandøren eller installatøren regne det ud i dit konkrete tilfælde.

Hvad koster det?
Prisen afhænger dels af husets (og dermed pumpens) størrelse, dels af, om der skal ændres på centralvarmeanlægget, fx i form af nye radiatorer. Regn med cirka 100.000 kroner for et almindeligt parcelhus på omkring 150 kvm.

5 spørgsmål om luft til luft

Hvor stor skal varmepumpen være?
Det kræver en konkret beregning at finde den helt rette størrelse til netop dit hus. Det kan installatøren hjælpe dig med. En luft til luft-varmepumpe kan typisk dække 70 procent af opvarmningsbehovet. Så må elradiatorer eller brændeovn stå for resten.

Hvor mange rum kan den opvarme?
En kraftig varmepumpe kan godt varme flere rum op end det, blæseren sidder i. Men det kræver, at dørene er åbne ind til de øvrige rum. Du kan købe en luft til luft-varmepumpe med flere blæsere, så du kan dække mere af huset med varme. Men det er naturligvis dyrere.

Hvad koster det?
Varmepumperne fås fra cirka 8.000 kroner og op til det firedobbelte. Prisen afhænger i høj grad af, hvor stort et areal den skal opvarme, men naturligvis også af kvalitet, mærke og ekstra funktioner.

Hvor meget sparer jeg på varmeregningen?
Din besparelse afhænger af en lang række faktorer, ikke mindst varmebehovet i dit hus. Men hvis du skifter en radiator, der kan levere én kilowatt varme for hver kilowatt strøm, den tilføres, ud med en varmepumpe, der veksler samme strøminput til 4-5 kilowatt, så er der selvsagt ganske stort besparelsespotentiale.

Hvor langt kan ude- og indedelen sidde fra hinanden?
Som tommelfingerregel bør ude- og indedelen ikke være længere end syv meter fra hinanden. Ellers tabes der for meget energi undervejs. Jo tættere, jo bedre – men der er naturligvis også hensyn til fx støj: Du vil næppe have udedelen stående lige uden for dit soveværelsesvindue.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Varmepumpe