Rigtig placering af varmepumpens udedel er det vigtigste. Her får overblikket, inden du monterer.

Rigtig placering af varmepumpens udedel er det vigtigste. Her får overblikket, inden du monterer.

Varmepumpens klodsede udedel er den helt store støjsynder.

Og det er, uanset om der er tale om luft-til-luft- eller luft-til-vand-anlæg. Larmen afhænger selvfølgelig af anlæggets størrelse, men den generelle tendens er, at de billigste modeller også er dem, der larmer mest. De værste støjer med op til 72 dB, hvilket svarer til lydtrykket fra en trafikeret vej, og hvis du ikke tænker dig rigtig godt om, når udedelen monteres, risikerer du endda at forstærke støjniveauet.

Udedelen skal i al sin enkelhed stå på et hårdt og solidt underlag. Værst kan det være, hvis du placerer den på en træterrasse med luft under brædderne.

LÆS OGSÅ: Varmepumpeskjuler: Sådan gør du det selv

Det gode naboskab på spil

En anden faktor, du skal regne med ind i ligningen, når du vælger placeringen af den udendørs del, er din nabo. Der er i sagens natur slet ingen grund til at sætte det gode naboskab på spil, men der findes faktisk også kommunalt fastsatte grænser for, hvor meget du (og din varmepumpe) må støje. Og disse grænser er så lave, at du reelt set risikerer at skulle fjerne den igen, hvis den mindre tolerante nabo får medhold i en eventuel klagesag.

Løsningen på alle udfordringerne er selvfølgelig at tænke sig godt om og planlægge den mest hensynsfulde placering af støjsenderen.

Udedelen behøver ikke nødvendigvis placeres i nærheden af indedelen, og med de fleste varmepumper kan de to dele i praksis monteres i en afstand af op til 20 meter og i visse tilfælde endnu længere.

Så kort fortalt handler det om at vælge den mindst støjende model samt at placere udedelen mest hensigtsmæssigt.

I denne gør det selv-vejledning kan du læse, hvordan du finder en støgsvag model, og så får du 10 gode råd til placering af varmepumpens udedel, så du undgår støj.