Sådan bliver kulde til varme
Din varmepumpe formår at trække varme ud af selv kold luft - og det er ikke engang særlig mystisk, når man lige har forstået princippet.
Allerførst hives udeluften ind i varmepumpens udedel, hvor der i et langt rør ligger en særlig væske, som opsuger den varme, der er i udeluften - også selvom det drejer sig om ganske få grader.
Den opvarmede kølevæske føres forbi et iskoldt kølemiddel, som ved opvarmning bliver til gas. Denne gas ryger ind i en kompressor, og når gassen komprimeres (trykkes sammen), bliver den varm. Den varme gas føres op til varmepumpens indedel, hvor den passerer en varmeveksler, som trækker varmen ud og opvarmer den luft, der suges ind i indedelen. Nu blæses den varme luft ud i stuen, og den afkølede gas sendes retur til udedelen, hvor den afkøles og bliver til væske. Princippet er det samme som i dit køleskab; det er derfor, der er varmt bag ved skabet.

Pollen
Med et pollenfilter får du ekstra gavn af din varmepumpe, når den opfanger birk, el og hassel, før du indånder det. Når stueluften kommer gennem varmepumpen, opfanges en masse partikler i pumpens filter.
Det er primært støv, men har du investeret i et pollenfilter, får du også taget en del af de pollen, som slipper ind i huset, hver gang du lufter ud. Din varmepumpe renser i øvrigt luften for andet end støv og pollen; den tager også dårlig lugt. Det er en funktion, du bliver glad for, hvis du har lavet mad, og emfanget ikke helt har fået bugt med madosen.
Filteret i din varmepumpe renses af montøren ved det årlige eftersyn. Et tilstoppet filter opfanger nemlig ikke støv og pollen, og det koster op til det dobbelte i el, når pumpen skal blæse luften ud igennem det. Med det in mente bør du selv med jævne mellemrum tage filteret ud og give det en tur med bruseren. Det er bare at åbne fronten på indedelen og tage det ud.
Cirkulation
Luft i bevægelse giver et behageligt indeklima, hvor varmen er jævnt fordelt i rummet og mellem gulv og loft.
I det rum, hvor varmepumpens indedel er monteret, vil der være en konstant cirkulation af luften. Det gør, at der vil være lige varmt ved gulvet og oppe under loftet, og hvis der ellers tilføres frisk luft udefra, vil det føles rarere at opholde sig i rummet. Den stadige luftstrøm gør dog, at der er ting, du skal overveje mht. placering af indedelen.
Hvis du sætter den højt i rummet, skal du sørge for, at den ikke blæser lige ned i hovedet på dem, der opholder sig i rummet. Lige over spisebordet eller lige med front mod dobbelt sengen er en dårlig idé. Og vælger du en gulvmodel, skal du tænke på, at det kan give træk om fødderne, hvis du sidder for tæt på den. Gulvmodellen kan i øvrigt også hvirvle støv op fra gulvet.
En god placering kan være 50-60 cm over gulvet - og i dag kan du faktisk få modeller, der ser flotte ud i stuen, så du ikke behøver at skjule dem.
Fugt
En varmepumpe affugter ikke luften, men den skaber cirkulation, så fugten ikke sætter sig på husets vægge og møbler.
Du kan godt købe varmepumper med affugter, men de bruger uforholdsmæssigt meget strøm. Har du en fugtig kælder, anbefales det, at du sætter en egentlig affugter op. Den er både billigere i el og mere effektiv.
Men alene det, at varmepumpen er med til at sætte gang i luftcirkulationen, er en fordel i forhold til fugt. Fugten får ikke lov at sætte sig på overfladerne i huset.
Den billigste måde at slippe af med fugt i huset på er udluftning, og uanset om du har varmepumpe eller ej, skal du sørge for gennemtræk i 8 minutter 3 gange om dagen. Du behøver ikke at slukke for varmepumpen, mens du lufter ud i så relativt kort tid ad gangen.
Køling
En varmepumpe er også et klimaanlæg, som kan køle luften i huset ned.
Om sommeren kan du bruge din varmepumpe til at afkøle luften i huset, men du skal naturligvis være opmærksom på, at det koster penge - ikke flere, end når du bruger pumpen til opvarmning, men typisk har man jo ikke varme på om sommeren, så det koster lidt ekstra.
Vælger du at sætte varmepumpen til at køle, skal du være opmærksom på at lukke døre og vinduer og begrænse nedkølingen til det rum, hvor indedelen er monteret. Ellers kommer anlægget på overarbejde, uden at du kan mærke effekten. Sæt heller ikke indetemperaturen til mere end 5-8 grader under udendørstemperaturen, da forskellen ellers vil blive for voldsom, når du bevæger dig ud og ind. Og der er jo ingen grund til at redde sig en forkølelse.
Du skal i øvrigt vide, når du kigger på nettet efter varmepumper, at alle varmepumper kan køle, mens det ikke er alle airconditionanlæg (klimaanlæg), der kan varme.