Luft til luft-varmepumpe: Sådan virker den

Varmepumpen er en effektiv og billig kilde til opvarmning af kolde rum eller fx sommerhuset, og så sørger den samtidig for god luftcirkulation. Bliv klogere på, hvordan den virker.

I denne gør det selv-vejledning gennemgår vi varmepumpen og dens funktioner. Du kan bl.a. blive meget klogere på, hvordan kulde bliver til varme, se hvordan varmepumpen skaber cirkulation og fordeler varmen jævnt i rummet, og læse om, hvorfor den er en fordel i forhold til fugt.

Varmepumpen er en effektiv, billig og miljøvenlig måde at varme dit hus op på. Og så er den tilmed meget mere end bare en avanceret varmeblæser. Den sørger for, at luften i huset bliver renset flere gange i døgnet, og at der er en ordentlig temperatur i de rum, du ønsker det. Den opfanger pollen, og den kan køle det rum ned, den sidder i, hvis det en sommerdag skulle blive for varmt.

Du kan placere varmepumpens indedel i et enkelt rum, eller du kan sætte indedele op i flere rum, så hele huset bliver varmet op. Om du har brug for én eller flere udedele, ved montøren. Det afhænger af forholdene.

LÆS OGSÅ: Varmepumpeskjuler: Sådan gør du det selv

Naturligvis også på nettet

Varmepumper kan fjernbetjenes – enten fra en traditionel fjernbetjening eller via din telefon. Og naturligvis også via wi-fi, så du, uanset hvor i verden du befinder dig, kan kontrollere, betjene og indstille din varmepumpe. De avancerede modeller kan selv regulere effekten efter vejret, helt uden din indblanding.

Billig i drift - men se dig for!

Hvis du skal varme 120 m2 hus op med elradiatorer, skal du bruge 17.436 kWh. En af de nye varmepumper, fx Mitsubishi MSZ-LN Hero bruger 3.350 kWh på at varme samme areal op.

Det er altså oplagt, hvis du gerne vil spare penge. Men når du køber varmepumpen, skal du tøjle spareiveren.

Du kan sagtens finde en billig varmepumpe på nettet, men det kan meget nemt ende med at give dig problemer. For det første skal du finde en montør, som vil montere pumpen, og det kan blive svært. Han vil i hvert fald ikke give garanti på pumpen og installationen. Og skulle pumpen stå af, vil net butikken ofte forlange produktet returneret. Så skal du afmontere det hele, hvilket er ulovligt pga. forureningsfaren fra kølemidlet. Altså skal du igen have fat i en montør. Og så kan du ikke være sikker på, at netbutikken anerkender fejlen, og så videre og så videre.

LÆS OGSÅ: Find den billigste varmekilde til huset

Pris og kvalitet hænger sammen

De billige varmepumper, du kan købe (også hos nogle montører), er ikke nødvendigvis en god fidus. De kan være produceret til at fungere under andre himmelstrøg end de skandinaviske.

De gør uden tvivl gavn i tørt og varmt klima, fx i Sydeuropa, men heroppe, hvor det både kan være meget koldt og meget fugtigt til tider, skal du have et anlæg, som er bygget til forholdene. Og de anlæg koster mere end de andre.

Vi vil ikke anbefale specifikke mærker her, men kig dig godt for på nettet, og læs brugeres og eksperters anbefalinger.

Sådan bliver kulde til varme

Din varmepumpe formår at trække varme ud af selv kold luft - og det er ikke engang særlig mystisk, når man lige har forstået princippet.

Allerførst hives udeluften ind i varmepumpens udedel, hvor der i et langt rør ligger en særlig væske, som opsuger den varme, der er i udeluften - også selvom det drejer sig om ganske få grader.

Den opvarmede kølevæske føres forbi et iskoldt kølemiddel, som ved opvarmning bliver til gas. Denne gas ryger ind i en kompressor, og når gassen komprimeres (trykkes sammen), bliver den varm. Den varme gas føres op til varmepumpens indedel, hvor den passerer en varmeveksler, som trækker varmen ud og opvarmer den luft, der suges ind i indedelen. Nu blæses den varme luft ud i stuen, og den afkølede gas sendes retur til udedelen, hvor den afkøles og bliver til væske. Princippet er det samme som i dit køleskab; det er derfor, der er varmt bag ved skabet.

Sådan bliver kulde til varme

Pollen

Med et pollenfilter får du ekstra gavn af din varmepumpe, når den opfanger birk, el og hassel, før du indånder det. Når stueluften kommer gennem varmepumpen, opfanges en masse partikler i pumpens filter.

Det er primært støv, men har du investeret i et pollenfilter, får du også taget en del af de pollen, som slipper ind i huset, hver gang du lufter ud. Din varmepumpe renser i øvrigt luften for andet end støv og pollen; den tager også dårlig lugt. Det er en funktion, du bliver glad for, hvis du har lavet mad, og emfanget ikke helt har fået bugt med madosen.

Filteret i din varmepumpe renses af montøren ved det årlige eftersyn. Et tilstoppet filter opfanger nemlig ikke støv og pollen, og det koster op til det dobbelte i el, når pumpen skal blæse luften ud igennem det. Med det in mente bør du selv med jævne mellemrum tage filteret ud og give det en tur med bruseren. Det er bare at åbne fronten på indedelen og tage det ud.

Pollen i luft til luft varmepumpe

Så meget støv og snavs sidder der i filteret, når montøren kommer på besøg.

Cirkulation

Luft i bevægelse giver et behageligt indeklima, hvor varmen er jævnt fordelt i rummet og mellem gulv og loft.

I det rum, hvor varmepumpens indedel er monteret, vil der være en konstant cirkulation af luften. Det gør, at der vil være lige varmt ved gulvet og oppe under loftet, og hvis der ellers tilføres frisk luft udefra, vil det føles rarere at opholde sig i rummet. Den stadige luftstrøm gør dog, at der er ting, du skal overveje mht. placering af indedelen.

Hvis du sætter den højt i rummet, skal du sørge for, at den ikke blæser lige ned i hovedet på dem, der opholder sig i rummet. Lige over spisebordet eller lige med front mod dobbelt sengen er en dårlig idé. Og vælger du en gulvmodel, skal du tænke på, at det kan give træk om fødderne, hvis du sidder for tæt på den. Gulvmodellen kan i øvrigt også hvirvle støv op fra gulvet.

En god placering kan være 50-60 cm over gulvet - og i dag kan du faktisk få modeller, der ser flotte ud i stuen, så du ikke behøver at skjule dem.

Luft til luft varmepumpe: Cirkulation

Med varmepumpe, ventiler og udsugning får du et godt luftskifte i huset.

Fugt

En varmepumpe affugter ikke luften, men den skaber cirkulation, så fugten ikke sætter sig på husets vægge og møbler.

Du kan godt købe varmepumper med affugter, men de bruger uforholdsmæssigt meget strøm. Har du en fugtig kælder, anbefales det, at du sætter en egentlig affugter op. Den er både billigere i el og mere effektiv.

Men alene det, at varmepumpen er med til at sætte gang i luftcirkulationen, er en fordel i forhold til fugt. Fugten får ikke lov at sætte sig på overfladerne i huset.

Den billigste måde at slippe af med fugt i huset på er udluftning, og uanset om du har varmepumpe eller ej, skal du sørge for gennemtræk i 8 minutter 3 gange om dagen. Du behøver ikke at slukke for varmepumpen, mens du lufter ud i så relativt kort tid ad gangen.

Køling

En varmepumpe er også et klimaanlæg, som kan køle luften i huset ned.

Om sommeren kan du bruge din varmepumpe til at afkøle luften i huset, men du skal naturligvis være opmærksom på, at det koster penge - ikke flere, end når du bruger pumpen til opvarmning, men typisk har man jo ikke varme på om sommeren, så det koster lidt ekstra.

Vælger du at sætte varmepumpen til at køle, skal du være opmærksom på at lukke døre og vinduer og begrænse nedkølingen til det rum, hvor indedelen er monteret. Ellers kommer anlægget på overarbejde, uden at du kan mærke effekten. Sæt heller ikke indetemperaturen til mere end 5-8 grader under udendørstemperaturen, da forskellen ellers vil blive for voldsom, når du bevæger dig ud og ind. Og der er jo ingen grund til at redde sig en forkølelse.

Du skal i øvrigt vide, når du kigger på nettet efter varmepumper, at alle varmepumper kan køle, mens det ikke er alle airconditionanlæg (klimaanlæg), der kan varme.

Luft til luft varmepumpe: Køling

Alle varmepumper kan køle, men overvej, om placeringen af pumpen er optimal til dette formål.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Varmepumpe