3 TIPS: Rene havefliser i en fart

Plettede, fedtede og halvgrønne havefliser kan meget hurtigt ødelægge det ellers gode forårshumør. Men det er faktisk nemt at få fliserne helt friske igen. Her giver vi dig 3 stærke løsninger, så du kommer flisepest, alger og oliepletter til livs!

TIP NR. 1: Fjern flisepest med højtryksrenser

Store mørke, gule, grønne eller hvide plamager, som slører flisens overflade og farve. Flisepest er en særdeles hårdfør svamp kaldet lav, som kan leve under de hårdeste forhold, blandt andet på oversiden af vores havefliser.

Du kan forsøge dig med alverdens mirakelkure, kemiske produkter og knofedt, men det, der virker hver eneste gang, er en fliserenser monteret på en højtryksrenser.

Sådan gør du:

PROBLEM
Flisepesten har gjort flisens overflade helt trist og plettet.

LØSNING
Fliserenserhovedet, her Nilfisk Patio, fordeler trykket fra højtryksrenseren for at skåne flisernes overflade. Start med så lavt et tryk som muligt.

RESULTAT
Fliserne er renset og skal nu beskyttes med fliseimprægnering. Producenterne anbefaler en årlig imprægnering.

TIP NR. 2: Fjern pletter med kattegrus

Har du spildt olie eller fedt, fx fra grillen, ned på fliserne, skal du skynde dig at fjerne pletterne, inden de får alt for godt fat. Lader du olien ligge for længe, trænger den nemlig langt ned i flisen og efterlader sig en grim, dyb plet, der kræver en højtryksrenser at få bugt med. Men er pletten frisk, kan du prøve med kattegrus – det virker overraskende effektivt!

Sådan gør du:

LØSNING
Strø et par håndfulde kattegrus ud over pletterne, og træd rundt i det i fem-ti minutter, inden du fejer det op og skyller fliserne af med rent vand.

RESULTAT
Det knuste kattegrus har udrettet mirakler. Billedet her er taget, efter at fliserne har tørret i nogle timer, og kattegruset har søbet al olien op.

TIP NR. 3: Fjern alger med algerens

Grønne alger vokser vildt i skyggen. Jo mindre sol fliserne får, desto mere plagede bliver de. Alger er som sådan ikke farlige for fliserne, men fliserne bliver grimme, og som endnu en uheldig effekt bliver de livsfarligt spejlglatte.

Den bedste kur mod alger er algerens, som fås i ethvert byggemarked/havecenter. Påfør algerens med en kost, vent fire dage, og skyl så fliserne med vand.

LÆS OGSÅ: 4 trin: Slip af med alger på murværk

Sådan gør du:

PROBLEM
Ligger fliserne gemt i mørke og fugt, angriber algerne med garanti ligesom her.

LØSNING
Kom algerens på fliserne med en kost eller spray, lad den virke i fire dage, og skyl efter med vand.

RESULTAT
Kuren har taget de fleste af algerne. For at få den sidste svage misfarvning væk kan du vælge at give fliserne en tur til.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Fliseterrasse