Vi har testet
7 højtryksrensere:
- STIHL RE 110
- KÄRCHER K 5 FC FLEX
- BILTEMA HPC 120B
- MAKITA HW1200
- NILFISK E 145 EXTRA
- HUSQVARNA PW 345C
- BOSCH AQT 45-14 X

STIHL RE 110
Tryk: 110 BAR
Effekt: 1.700 WATT
Pris: 1.800 KRONER

KÄRCHER K 5 FC FLEX
Tryk: 145 BAR
Effekt: 2.100 WATT
Pris: 2.300 KRONER

BILTEMA HPC 120B
Tryk: 160 BAR
Effekt: 2.200 WATT
Pris: 1.600 KRONER

MAKITA HW1200
Tryk: 120 BAR
Effekt: 1.800 WATT
Pris: 2.000 KRONER

NILFISK E 145 EXTRA
Tryk: 145 BAR
Effekt: 2.100 WATT
Pris: 2.200 KRONER

HUSQVARNA PW 350
Tryk: 150 BAR
Effekt: 2.100 WATT
Pris: 2.250 KRONER

BOSCH AQT 45-14 X
Tryk: 140 BAR
Effekt: 2.100 WATT
Pris: 2.000 KRONER
Populære højtryksrensere
For husejeren er der en lang række opgaver, der bliver betydeligt nemmere med en højtryksrenser. Rensning af fliser er naturligvis en af de klassiske discipliner, men skal du fjerne afskallet maling fra murværket eller vaske bilen, er den også genial. Med et tryk på mindst 110 bar skal du dog passe på, at du ikke kommer til at ødelægge lakken. Derfor er det en fordel, hvis du kan skrue ned for trykket.
Den koncentrerede vandstråle er mange gange kraftigere end den, der kommer ud af haveslangen. Det sparer tid og knofedt. Men en højtryksrenser er ikke bare en højtryksrenser. Derfor har vi udvalgt syv maskiner, der kan købes for mellem 1.600 og 2.300 kr.
Testen viser en klar sammenhæng mellem trykket, som producenterne oplyser, og den faktiske styrke, som den opleves. Og så er designet særdeles afgørende for, hvor behagelige de er at arbejde med.
Sådan tester vi
Det er ikke unormalt, at oplysningerne fra producenterne ikke helt stemmer overens med virkeligheden. Derfor har vi naturligvis selv testet styrken, som vi anser som det vigtigste parameter. Med vandstrålen skød vi hul gennem en blok af polystyren, mens vi tog tid.
Med flere af højtryksrenserne følger små stumper, som ikke må blive væk. Vi har vurderet designet og muligheden for opbevaring af tilbehør, slange og ledning direkte på maskinerne.
Vi har også testet kvaliteten af slangerne. De skal kunne klare et meget højt tryk, og de kan derfor nemt blive stive og umedgørlige.
Til sidst har vi set på, hvilke smarte funktioner hver deltager har at byde på.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: styrke, design, slange og funktioner.

STYRKE
Strålen blev koncentreret så meget som muligt, og maskinernes styrke blev skruet op på maks. Derefter tog vi tid, mens vi skød et hul gennem en blok af polystyren med en tykkelse på 20 cm.

SLANGE
Kvaliteten af slangen er afgørende for, hvor nem maskinen er at arbejde med. Derfor har vi testet slangerne og vurderet, hvor stive de er. Længden tæller også med i den samlede bedømmelse.

DESIGN
Om håndtaget kan klappes ned, ledningen rulles sammen og gemmes væk på fornuftig vis, og om der er praktisk opbevaring af det forskellige tilbehør, tæller med i vores vurdering af designet.

FUNKTIONER
De vigtigste funktioner, som vi har valgt at fokusere på, er muligheden for at blande sæbe med vandet, regulere styrken efter opgaven og rulle slangen sammen på en tromle, så den er nemmere at have med at gøre.
Resultaterne

HUSQVARNA PW 350
2.250 kroner
BILTEMA HPC 120B
1.600 kroner
STIHL RE 110
1.800 kroner
KÄRCHER K 5 FC FLEX
2.300 kroner
MAKITA HW1200
2.000 kroner
NILFISK E 145 EXTRA
2.200 kroner
BOSCH AQT 45-14 X
2.000 kroner
Testvinder
Stærk og gennemtænkt
HUSQVARNA PW 350
Husqvarnas højtryksrenser scorer topkarakter i tre af fire tests. Det gennemførte og solide design gemmer på en kraftfuld motor, der brillerer ved selv krævende opgaver. Og så er den mærkbart lettere end de nærmeste forfølgere.
Maskinen fra Husqvarna gjorde sig bemærket på stort set alle de parametre, der gør en god højtryksrenser. På designsiden er der tænkt over selv de mindste detaljer: Fx sikrer en lille, smart krog, at slangens spids bliver siddende foran på maskinen, og bøjler på siden gør det nemt at rulle ledningen sammen. Der er naturligvis også smarte holdere på bagsiden, så de ekstra mundstykker ikke bliver væk. Og så er der vægten – med sine beskedne 13,2 kg frygtede vi, at Husqvarnaen ville føles plastikagtig. Det er dog på ingen måde tilfældet. Den er både robust og nem at flytte rundt på.
I styrkeprøven ligger maskinen også helt i top, og det er svært at forestille sig genstridigt snavs, den ikke kan få bugt med. Men den voldsomme strålestyrke på 150 bar er også maskinens eneste minus. Det er nemlig ikke muligt at skrue ned for det enorme vandtryk. Derfor skal du være opmærksom og måske træde et ekstra skridt tilbage, når fx du vasker din bil.
Alt i alt har Husqvarna dog skabt en maskine i absolut topkvalitet, der vil være guld værd til en lang række opgaver – selv for den meget krævende gør det selv’er

Systemet med to bøjler til at vikle ledningen omkring, når maskinen ikke er i brug, er ekstremt simpelt. Men det virker, som det skal.

Den bløde slange er nem at rulle op på tromlen, og den smarte metalbøjle sikrer, at du hurtigt kan finde spidsen af slangen.

Det kompakte design med sammenklappeligt håndtag gør, at maskinen kan gemmes væk under et bord eller på en hylde i værkstedet.
Godt køb
Bomstærk og billig
BILTEMA HPS 120B er, som Biltema-maskiner er flest. Det mest overflødige er skraldet væk for at holde prisen i bund. Men selve ydeevnen fejler ikke noget. Faktisk var testens billigste deltager den eneste, der var i stand til at følge med testvinderen i styrketesten, og det er ret imponerende. Men når salgsprisen er så lav, så koster det et andet sted. Trods den voldsomme vægt på 24 kg virker maskinen plastikagtig, sæbedispenseren skal købes separat, og så kan man ikke skrue ned for testens højeste tryk på hele 160 bar. Til gengæld er der blevet plads til slangeoprul, som er en feature, vi savner på flere af de dyrere maskiner.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel nu
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.